Skoči na vsebino

MARIBOR

 

CARMINA SLOVENICA

*11.00
Dan odprtih vrat Carmine Slovenice, Minoritska cerkev v Mariboru
Carmina Slovenica bo s koncertom ob 11.00 odprla vrata Minoritske cerkve v Mariboru. Vljudno vabljeni, vstop prost!

Informacije: Carmina Slovenica, 031 652 662, www.carmina-slovenica.si, carmina.slovenica(at)guest.arnes.si

 

 

FOTOGRAFSKI MUZEJ MARIBOR

 

*14.00
Javno vodstvo
Ogled stalne zbirke fotoaparatov iz zbirke Avgusta in Marie Bohanec.

 

Informacije: Muzej narodne osvoboditve Maribor, Ulica heroja Tomšiča 5, 2000 Maribor, Slovenija, 02 23 52 605, aleksandra.berberih-slana(at)mnom.si, www.mnom.si

 

LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR


*17.00

Veselo na delo - ustvarjalna delavnica
Ustvarjalne delavnice spodbujajo premislek o ponovni uporabi in recikliranju na način, da prvotni material popolnoma spremenijo funkcijo - postane del umetniške zgodbe in nosilec poetičnega simbola.

 

Informacije: Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2A, 2000 Maribor, 02 22 81 979, info(at)lg-mb.si, www.lg-mb.si

 

MARIBORSKA KNJIŽNICA, PIONIRSKA KNJIŽNICA ROTOVŽ


* 10.00

Ta vesela pravljica
Skozi umetnost pripovedovanja ter jezikovne vragolije in spoštljivosti bomo vandrali s pravljico in jo nadaljevali z ustvarjalnico.

Informacije: Mariborska knjižnica, Pionirska knjižnica Rotovž, Rotovški trg 9, 2000 Maribor, 02 23 52 100; 02 23 52 116, dragica.turjak@mb.sik.si, direktorica; maja.logar(at)mb.sik.si, www.mb.sik.si

 

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR

 

*10.00
Javno vodstvo po stalnih razstavah
Ogled razstave o mariborski industriji, prevratnih Maistrovih časih, živeljnju med obema vojnama in drugi svetovni vojni.

*14.00
Javno vodstvo po stalnih razstavah
Ogled  razstave o mariborski industriji, pravratnih Maistrovih časih, življenju med obema vojnama in drugi svetovni vojni.

*16.00
Otvoritev razstave Jugoslovanski Manchester
Razstava, ki prikazuje zlato dobo mariborske tekstilne industrije, ki je bila sredi 20. stoletja ena vidnejših panog v Jugoslaviji.

*16.30
Družinska delavnica
Na delavnici bomo tiskali blago.

 

Informacije: Muzej narodne osvoboditve Maribor, Ulica heroja Tomšiča 5, 2000 Maribor, Slovenija, 02 23 52 605, aleksandra.berberih-slana(at)mnom.si, www.mnom.si

 

 


NARODNI DOM MARIBOR - VETRINJSKI DVOR

*10.00–13.00 in 15.30–19.00
Festival Vilinsko mesto; Vetrinjski dvor, Umetniška sobana

Ustvarjalno druženje z avtoricami Urško Stropnik, Manico Musil in Niko Matanović

Urška Stropnik sodi med vidnejše slovenske ilustratorke knjig. Njene ilustracije so prepoznavne po preprostih oblikah in optimističnih barvah. Najbolj nas prepričajo njene prijazne in ljubke živali. Na ustvarjalni delavnici z Urško bomo med 10. in 13. uro kot obeske za verižice prav take živali izdelovali.
Manica K. Musil je vsestranska umetnica, arhitektka in ilustratorka, ki je za svoja dela požela že kar nekaj vidnejših nagrad. Ilustracije, šivanke Manice K. Musil so svojevrstne in imajo povsem drugačen likovni jezik. Sicer je avtorica kar 7 slikanic za otroke. Pobalinska pujsa in Čarobna školjka sta izšli pri Založbi Pivec, Maribor. Na delavnici z Manico bomo med 15.30 in 17.30 oblikovali novoletne okraske, ob 18. uri pa se bomo z njo pogovarjali o njenem ustvarjanju in uspehih, ki jih dosega doma in na tujem, predstavila pa nam bo tudi svojo najnovejšo slikanico, Komar Janez.
Nika Matanović je mlada, komaj 16-letna avtorica, ki se podpisuje že pod dva romana. Z urednico in sošolci nam bo med 12. in 13. uro skušala pričarati vzdušje in dogajanje v razredu, kot ga popisuje v odličnem romanu z istim naslovom. Povabljeni v Razred!
V sodelovanju z   založbo Pivec
10.00–13.00, Ustvarjalne delavnice z Urško Stropnik Šonc
12.00–13.00, Pogovor z Niko Matanović, avtorico mladinskega romana Razred
15.30–17.45, Ustvarjalne delavnice z Manico K. Musil
18.00–19.00, Pogovor z avtorico in ilustratorko Manico K. Musil ob izidu njene najnovejše slikanice za otroke, Komar Janez


*10.00–18.00
Festival Vilinsko mesto; Vetrinjski dvor, Vilinsko dvorišče
Inervilovo vilinsko dvorišče v predprazničnem vzdušju
Dobrodelna prireditev Inner Wheel kluba Maribor s kulturnim programom, ustvarjalnimi delavnicami in bazarjem.
Dobrodelnost bogati tistega, ki jo opravi in tega, ki je je deležen. Na dvorišču Vilinskega dvora Inner Wheel klub Maribor v predprazničnem času pripravlja dobrodelno prireditev, pisan kulturni program na Vilinskem odru, ki ga bosta povezovali Tinkara Kodrič in Lara Smogavc Cestar, ustvarjalne delavnice in dobrodelni bazar. Na Vilinskem odru nas bodo ves dan razveseljevali, s pravljicami Vasiljka Prosnik, z glasbo pianistka Tinkara Kodrič in saksofonistka Anja Rošker, s pesmijo Ženski komorni zbor DSO Tezno, pevski zbor OŠ Prežihovega Voranca in Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor, Dramska skupina Fuksija in dramska skupina OŠ Miklavž na Dravskem polju s kratkima gledališkima igrama, s plesom Country plesna skupina Wild Texas ter mlada pisateljica Nika Matanović s predstavitvijo svoje knjige. Ob 17. uri bo Vilinski dvor obiskal Božiček. Na stojnicah, kjer bomo lahko s prostovoljnim prispevkom izbrali decembrska darila, pa se bodo predstavljali VDC Sonček, Koraki za korakce, DSO Tezno, Zavod Naprej, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Rotary klub Maribor Lent, Rotary klub Maribor Park, Rotary klub Maribor Grad, Rotary klub Maribor, Rotaract e-klub/1912, Rotaract Maribor, Interact Maribor in Inner Wheel klub Maribor. Mozaik drobnih, a pomembnih dejanj.

*19.30
Festival Vilinsko mesto;  Vetrinjski dvor, Vilinski oder  
LEONART (koncert)

Pop-rockovski polet »Visoko v nebo« z organizmom Leonart.
Leonart je organizem svoje vrste. Glasbeniki, ki so poprej v različnih zasedbah osvajali odre, so skupaj zadihali na novo, začeli rasti in se razvijati v živ ustroj, ki na domačo sceno prinaša obilo glasbene svežine. Rock z vplivi indie rocka in funka, s pridihom melanholije velemesta, obogaten z osebnoizpovednimi besedili, ki opisujejo življenje posameznika, vpetega v urbano okolje, je opis zgodbe, ki jo ustvarja Leonart. Vitalni organi, ki sestavljajo večžanrski glasbeni organizem so Sebastijan Lukovnjak, vokal, kitara, klaviature, Andrej Knehtl, kitara, spremljevalni vokal, Martin Počkar, bas kitara, spremljevalni vokal, Marko Brvar, bobni.

 

Informacije: Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor, (0)2 228 12 50, vetrinjski.dvor(at)nd-mb.si, www.vetrinjski-dvor.si

 

POKRAJINSKI ARHIV MARIBOR


* 9.00-13.00

Dan odprtih vrat - vodstvo po arhivu
Popeljali vas bomo v arhivsko čitalnico, predstavili eno izmed arhivskih skladišč, restavratorsko delavnico in še kaj. V čitalnici si boste lahko ogledali aktualne publikacije Pokrajinskega arhiva Maribor.

 

* 9.00-13.00

Vodstvo po razstavi Maribor v letu 1965
Razstava črno-belih fotografij Maribora, ki prikazujejo izgled in utrip mesta pred petimi desetletji. Razstavljene fotografije so iz različnih fondov in zbirk, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Predstavljene so še fotografije, ki jih v svojem arhivu hrani podjetje Dravske elektrarne Maribor.

Fotografi so v objektiv ujeli dravsko obrežje, ulice, ceste, stare zgradbe, novogradnje, stanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, stadion Ljudski vrt, poplavljen Pristan, gradbišče jezu v Melju, prireditve na razstavišču ob Ulici kneza Koclja.


* 9.00-13.00

Vodstvo po razstavi Z vlakom čez mejo
Razstava je plod mednarodnega projekta kar šestih slovenskih in hrvaških arhivov. V pričujoči razstavi, ki jo spremlja tudi razstavni katalog, se arhivi ukvarjamo z zgodovino železnic v obmejnem pasu. Konkretneje projekt obsega obravnavo petih prog, ki prečkajo državno mejo na področju pristojnosti sodelujočih arhivov in Južno železnico, ki je bila osnova za izgradnjo teh prog. Poleg Južne železnice so bolj natančno predstavljene naslednje proge: Pragersko-Ptuj-Čakovec-Kotoriba/Varaždin, Zidani Most-Zagreb-Sisek, Čakovec-Mursko Središče-Lendava, Krapina-Rogatec, Savski Marof-Kumrovec-Stranje.

 

Informacije: Pokrajinski arhiv Maribor, Glavni trg 7, 2000 Maribor, 02/228 50 11, info(at)pokarh-mb.si, www.pokarh-mb.si

 

POKRAJINSKI MUZEJ MARIBOR

 

*10.00–18.00

Ogled stalnih razstav in občasne razstave

Na ogled bodo stalne razstave Začetki, Prvi dotik, Umetnost lekarništva - Ars pharmaceutica, Med bliščem in bedo srednjega veka ter občasna razstava Franz Liszt – Mala evropska turneja.

 

*10.00 in 16.00

Vodstvo po stalnih razstavah in občasni razstavi

Po stalnih razstavah Začetki, Prvi dotik, Umetnost lekarništva - Ars pharmaceutica, Med bliščem in bedo srednjega veka ter občasni razstavi Franz Liszt – Mala evropska turneja nas bodo popeljali kustosi Pokrajinskega muzeja Maribor.

 

*18.00

Otvoritev razstave Zapisana plesu  

V viteški dvorani bodo razstavljena plesna oblačila Mire Bencak, plesalke, tekmovalke standardnih in latinsko-ameriških plesov, večkratne jugoslovanske državne prvakinje, uveljavljene plesne pedagoginje družabnih plesov ter mednarodne plesni sodnice. Od leta 1963 je skupaj s soplesalcem  Mirkom Hermanom osvajala najvišja evropska mesta in večkratne vodilne državne naslove.

 

Informacije: Pokrajinski muzej Maribor, Grajska ul. 2, 2000 Maribor, 02/228 35 51, 02/228 35 65,  museum(at)maribor.si, www.museum-mb.si

 

 

SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE MARIBOR


*12.00
Ogled gledališča
Slovensko narodno gledališče Maribor tokrat ne odstira le zastorov, pač pa zainteresirane vabi, da se podajo na potovanje, kjer bodo temeljito spoznali gledališče, njegovo zgodovino in vse skrivnosti umetnosti, ki od začetka človeštva vzbuja domišljijo. Na vodenem ogledu, bodo videli tako odre in dvorane (Veliko dvorano, Staro dvorano, Mali oder, Komorni oder in Kazinsko dvorano) in pokukali v zakulisje in vadbene prostore umetniških ansamblov Drame, Opere in Baleta, ter videli pestro paleto gledališki delavnic (šiviljska, čevljarska, frizerska in maskerska) v katerih gledališče ohranja znanja in spretnosti mojstov prej omenjenih obrti.
Ogled gledališča je brezplačen.


*11.30
Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo
Predstava za otroke, starejše od dveh let. Bibi in Gusti sta pujska, porojena v domišljiji slovenske pisateljice Ide Mlakar. Kot precizna opazovalka medsebojnih odnosov in z nezanemarljivim pečatom, ki ga v njenem delu pušča poklic slavistke in filozofinje, prefinjeno in lucidno spaja svetove realnega in imaginarnega, porednega in pridnega, otroškega in odraslega. Zgodba o dveh pujskih, ki v prazničnih božično-novoletnih dneh prinašata srečo, bo najmlajšim gledalcem skozi duhovite, iskrive in nagajive dialoge, postavljene v tankočutno zgodbo dveh prijateljev, pričarala magijo prazničnega vzdušja.
Obiskovalcem podarjamo za ogled otroške predstave 80 vstopnic

*17.00
Disident Arnož in njegovi
Po motivih drame Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi.
Drama Draga Jančarja (1948) Disident Arnož in njegovi je inspirirana z življenjem utopičnega socialista Andreja Smolnikarja in je umeščena v miljeje prve polovice 19. stoletja. Vzpostavlja tako družbenokritične kot eksistencialne motive, ki jih zajame v dramskem karakterju disidenta Arnoža. Gre za lik, ki je navdahnjen z etično revolucionarnim zanosom, ki ga dramatik vpelje že v prizoru v tiskarni in potem krmari med njegovo veličino in brezpredmetnostjo njegovega stremljenja. Arnož tragično propade, njegovo usodo zaznamuje tragična ironija, saj se proti njemu uperijo ravno tisti, ki so mu sledili v emigracijo, njegovi zavezniki, ki so na tak ali drugačen način podpirali njegovo idejo. Koprodukcijo med nacionalnima gledališkima hišama v Ljubljani in Mariboru bo režiral bivši umetniški vodja mariborske Drame Diego de Brea.
Obiskovalcem podarjamo za ogled predstave 100 vstopnic.

*19.30
Jevgenij Onjegin
"Baletni spektakel življenjskih iluzij in izgubljene ljubezni"
Že v času izdaje Puškinovega romana Jevgenij Onjegin je zgodba o nadutem ruskem byronovskem »junaku« dosegla status ikone, ki se je kmalu udejanjila tudi v drugih umetniških stvaritvah, med drugim tudi v istoimenski lirični operi Čajkovskega, s katero je skladatelj dosegel trajni uspeh. Priznana koreografinja Valentina Turcu se po svojih izjemnih mednarodnih koreografskih uspehih ponovno vrača v svet ruske romantike, zasanjanosti in razklanosti »slovanske duše«, ki je v Onjeginovem primeru razdvojena med uteho iluzij o idiličnem zakonskem življenju in iskreni ljubezni ter neizprosno realnostjo. Nova baletna uprizoritev, ki jo je Valentina Turcu zastavila v srž glasbenega dialoga dveh najlepših in najznamenitejših klavirskih koncertov Čajkovskega in Rahmaninova, bo v detajlni oživitvi izgubljenega romantičnega sveta zasijala v vsej čutnosti, senzibilnosti in briljanci plesne ekspresije, ki jih bodo poudarile tudi izvirne scenografske zamisli Marka Japlja in unikatna kostumografska govorica Alana Hranitelja.    
Obiskovalcem podarjamo za ogled predstave 50 vstopnic.

Informacije: Slovensko narodno gledališče Maribor, Slovenska 27, 2000 Maribor. Gledališka blagajna je odprta od 10. do 13. ure in od 17. do 19.30 ure. Ob sobotah od 10. do 13. ure in uro pred predstavo, 02 250 61 35 in 02 250 61 15, anja.zizek(at)sng-mb.si; darja.cizek(at)sng-mb.si, www.sng-mb.si

 

 

SINAGOGA MARIBOR


* 17.30−20.00

Dan odprtih vrat

V sklopu dneva odprtih vrat si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali sinagogo in aktualno razstavo. Ob 18. in 19. uri bo izvedeno strokovno vodenje.


Informacije: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4, 2000 Maribor, 02/252 78 36, info(at)sinagogamaribor.si, www.sinagogamaribor.si

 

 

UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR

 

*11.00
Vodstvo / Slovenija in neuvrščeni pop
V Sloveniji imamo svoj pop art! Razstava Slovenija in neuvrščeni pop kaže likovno umetnost šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, ki je nastajala v socialistični republiki Sloveniji. Razstavljena umetniška dela druži zanimanje za raznorodne oblike novih figuralnih izrazov in soočenje s prodorom potrošniške kulture. Po razstavi vas bosta popeljala kuratorka rasztave dr. Petja Grafenauer in so-kurator ter oblikovalec postavitve Vasja Cenčič.

*10.00-18.00
Prost vstop
Umetnostna galerija Maribor ob veselem dnevu kulture široko odpira svoja vrata in vabi, da dan preživite v okrilju vizualne umetnosti. V UGM je na ogled razstava Slovenija in neuvrščeni pop, v UGM Studiu pa samostojna razstava Ane Pečar.

*10.00-18.00
Popust na publikacije UGM
Vse publikacije UGM so ob veselem dnevu kulture dosegljive po znižani ceni.

Informacije:
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor, 02 229 46 93, info(at)ugm.si, www.ugm.si

 

VOJAŠKI MUZEJ SLOVENSKE VOJSKE

 

*10.00-14.00
Ogled razstav Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Kadetnici
Ogled razstav o dogodkih iz obdobja bojev za slovensko severno mejo 1918-1920, dogodkih na obrambnem področju v času osamosvajanja Republike Slovenije, ogled zbirke lahkega pehotnega orožja, kapelice in spoznavanje zgodovine Kadetnice.

Informacije: Vojaški muzej Slovenske vojske, Engelsova ulica 15, 2000 Maribor, 02 449 5006, vojaski.muzej(at)gmail.com, www.vojaski muzej.si