Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

LJUBLJANA

 

DRUŠTVO SLOVENSKIH PISATELJEV

* 17.00-18.30
Pogovor o prevajanju pesniške zbirke Sipje kosti Eugenia Montaleja
Gost: Ciril Zlobec, povezuje: Marko Kravos.


* 19.00-21.00
Poetikonov lirični večer
Predstavitev Poetikona št. 61-62 in 63-64
Pesniki Marko Kravos, Ivo Svetina, Ivan Črnič, Alenka Jovanovski, Jan Krmelj, Aleš Mustar, Petra Koršič, Cvetka Bevc, Varja Balžalorsky Antić, … bodo predstavili svojo najnovejšo poezijo, objavljeno v Poetikonu, ki tako nadaljuje tradicijo predstavljanj najsodobnejše slovenske izvirne ter prevodne poezije.

Informacije: NINA KOKELJ, Vodja literarnih prireditev Društva slovenskih pisateljev
040 797 325, dsp(at)drustvo-dsp.si, www.drustvopisateljev.si

 

 

NARODNA IN UNIVERZITETNA KNJIŽNICA

 

* 9.00-18.00
Izposoja, pritličje, soba št. 4
Amnestija za zamudnike
NUK bo ta dan uporabnikom omogočil vračilo knjižničnega gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine in stroškov opomina.


Posebne zbirke bodo odprte tudi v popoldanskem času
Obiskovalci si bodo Kartografsko in slikovno zbirko, Zbirko sive literature in drobnega tiska, Rokopisno zbirko in zbirko redkih tiskov ter Glasbeno zbirko lahko ogledali tudi v popoldanskem času.


Promocija slovenskega zgodovinskega časopisja
Brezplačna izdelava kopije časnika, ki je izšel na dan vašega rojstva, kopijo lahko naročite s pomočjo obrazca na www.nuk.uni-lj.si.

* 17.00-18.00

Pred Razstavno dvorano NUK, 1. nadstropje
Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes

Posebno vodstvo po razstavi.
Obiskovalci si bodo prvič na enem mestu lahko ogledali slovenske slovnice in slovarje od začetkov do današnjega časa. Poleg novejših del bodo razstavljene tudi dragocenejše knjižne in rokopisne izdaje, ki jih imamo redkokdaj priložnost videti ali pa jih sploh ne poznamo.

Prvi del razstave prinaša zgodovinski pregled slovenskega slovničarstva in slovaropisja od začetkov v srednjem veku do najnovejših tovrstnih del. Drugi del pa podrobneje predstavlja trenutno stanje na področju slovničnih in slovarskih priročnikov – tako knjižnih kot elektronskih in spletnih.

Obiskovalci si bodo lahko posamezne vire ogledovali tudi v elektronski obliki.


* Ura 18.30-18.50

Velika čitalnica NUK, prvo nadstropje
Podelitev Trubarjevih priznanj
Slavnostna podelitev priznanj za najpomembnejše prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine.


* 19.00-20.30

Velika čitalnica NUK, prvo nadstropje
NUK odpira vrata nepovrata

Epsko branje z Borisom A. Novakom in prijatelji
Nastopili bodo pesnikovi literarni prijatelji in znanci.

Informacije: Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška 1, 1000 Ljubljana, 01 2001 100, 01 2001 150, uprava(at)nuk.uni-lj.si, www.nuk.uni-lj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA Bežigrad


* 18.30

Jerneja Jezernik: Alma M. Karlin in skrivnostna Kitajska

Na predavanju v okviru projekta Tedna kitajske kulture v MKL bomo spoznali zanimivo kitajsko epizodo te naše izjemne svetovljanke in državljanke sveta, ki bo na novo osvetlila že znano, hkrati pa predstavila novejša raziskovanja svežih literarnih prevodov Alminih kitajsko obarvanih del.


Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA  dr. FRANCE ŠKERL


* 17.00–18.00

Ure pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnice na ure pravljic, kjer vam bodo naši izkušeni pravljičarji pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic!


Informacije:
Erika Žitko, 01 600 83 12, urepravljic(at)mklj.si , www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA GAMELJNE

 

* 17.00

Matematika v umetnosti. Fraktali
Decembrska delavnica nas bo popeljala v čudoviti svet fraktalov. Občudovali bomo preproste fraktalne vzorce in naredili svoj tridimenzionalni fraktal. Delavnice priporočamo otrokom 2. triade OŠ, pripravlja pa jih Mathema – zavod za popularizacijo matematike.

Delavnico vodi Mateja Budin.


* 18.00

Hura, dojenček
V medvedji družini, pri Mišku in Bučku, se dogaja nekaj čudnega. Mama Gunda ima velik trebuh. Le zakaj? Ata Brundo ji je dal poljubček in zdaj bo dobila dojenčka. Miško in Bučko se sprašujeta, kako pridejo dojenčki najprej v mamin trebuh, potem pa še ven iz njega. Pa to še ni največji problem. Kako ločimo fantke od punčk?

Predstavo izvaja Teater za vse.

Za ogled predstave potrebujete brezplačne vstopnice, ki bodo na voljo od 26. novembra v Knjižnici Gameljne. Pohitite, ker je število mest omejeno!


Informacije: Knjižnica Gameljne, Srednje Gameljne 50, Ljubljana, 01 511 00 30, gameljne(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA GLINŠKOVA PLOŠČAD


* 17.00–18.00

Ure pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnice na ure pravljic, kjer vam bodo naši izkušeni pravljičarji pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic!


Informacije:
Erika Žitko, 01 600 83 12, urepravljic@mklj.si , www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA JOŽETA MAZOVCA


* 19.00

Zgodba o čaju: kultura pitja čaja na Kitajskem – Konfucijev inštitut Ljubljana
Na predavanju v okviru Tedna kitajske kulture v MKL bomo spoznali zgodovino čaja. Legenda pravi, da je čaj povsem po naključju izumil kitajski cesar Shennong (神农). Ko se je vročega poletnega dne leta 2374 pr. n. št. želel v senci osvežiti, je poletna sapica v zavrelo vodo zanesla nekaj listov bližnjega grma. Cesar je to opazil šele, ko ga je ob dvigu čaše k ustom dosegel zapeljiv vonj čarobnega zvarka in rodila se je nova pijača.

Laozi, utemeljitelj taoizma, je v spisih iz prvega stoletja pr. n. št. čaj opisal kot eliksir nesmrtnosti, v času velike dinastije Ming pa se je pitje čaja razvilo v pravi ritual, ki je simboliziral tako poezijo in lepoto kot tudi moč in odločnost; skodelica čaja je postala ogledalo duše. V začetku 9. stoletja se je ta navada razširila na Japonsko, kjer so s strogo predpisanim obredom uživanje pijače nesmrtnosti dvignili na poetične višine in ga razvili v izražanje umetnosti življenja samega.


Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA OTONA ŽUPANČIČA


* 18.00

Pogovor z nagrajencem in nominiranci za Rožančevo nagrado 2015: dr. Andrej Capuder, Irena Štaudohar, Marcel Štefančič jr. in Uroš Zupan
Letos mineva petindvajset let, odkar se je poslovil eden največjih sodobnih slovenskih esejistov, pisatelj Marjan Rožanc. Z besedami, ki jih je v svojem zadnjem intervjuju, na pragu slovenske pomladi, izrekel o demokraciji, pa družbenega stanja ni le reflektiral, ampak je s skoraj preroško natančnostjo napovedal družbeno krizo, v kateri smo se Slovenci znašli v drugem desetletju 21. stoletja. Prav kritično stanje družbenega nezaupanja in iskanje osebne gotovosti v svetu, ki je izgubil kakršne koli jasne koordinate, na svojevrsten način v svojih esejističnih zbirkah popisujejo dr. Andrej Capuder, Irena Štaudohar, Marcel Štefančič in Uroš Zupan, letošnji nagrajenec in nominiranci za Rožančevo nagrado 2015. Njihov skupni odgovor bi se glasil, da vnovično zaupanje v človeka najdemo lahko zgolj z branjem in v knjigah. Njihove esejistične knjige pravzaprav vsaka na svoj način govorijo o potrebi po vnovičnem iskanju Knjige življenja.

Pogovor bo vodila dr. Ignacija J. Fridl.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 051 604 556,
barbara.bracic-fabjancic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA POLJE


* 17.00–18.00

Ure pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnice na ure pravljic, kjer vam bodo naši izkušeni pravljičarji pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic!


Informacije:
Erika Žitko, 01 600 83 12, urepravljic@mklj.si , www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA PREŽIHOV VORANC

 

* 17.30–18.30,

Ura pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnico na uro pravljic, kjer vam bodo naši izkušeni pravljičarji pričarala pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic.


* 19.00

Kitajska in njena drugačnost: onkraj predsodkov ksenofobije in rasizmov

Okrogla miza v okviru Tedna kitajske kulture
Rdeča nit okrogle mize bosta dve posebni številki revije Časopis za kritiko znanosti: prva je posvečena Kitajski, druga pa diskurzom rasizma. Prva, pri nastajanju katere so sodelovali predvsem sodelavci in sodelavke Oddelka za azijske študije ljubljanske Filozofske fakultete, obravnava predvsem vprašanja, povezana z modernizacijo Kitajske, z odnosom med tradicijo in modernostjo, ki opredeljuje sodobnost te azijske velikanke, ter posebnosti njenega političnega in ekonomskega sistema. Te so – vsaj delno - opredeljene tudi z odnosom med Kitajsko oz. Vzhodno Azijo in državami tako imenovanega Zahoda, torej predvsem evro-ameriške regije.

Okrogla miza, pri kateri bodo sodelovali tudi avtorji in avtorice posebne številke o rasizmu, bo v tem kontekstu posvečena predvsem debati o manifestnih in latentnih orientalizmih, evrocentrizmih in o rasističnih konotacijah »zahodnega« pogleda na ta del sveta.

Okroglo mizo bo vodila in moderirala Nina Kozinc, glavna urednica Časopisa za kritiko znanosti.


Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 041 601 324,
marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA ŠIŠKA

 

* 17.00

Beremo s tačkami
Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku.

Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti.

Zaradi omejitve števila udeležencev zbiramo prijave. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.


* 19.30

Opičji kralj v operi

Društvo slovensko-kitajskega prijateljstva: projekcija dokumentarnega filma in predavanje v okviru Tedna kitajske kulture v MKL
Opičji kralj je glavni lik Potovanja na zahod, v kitajščini Xi you Ji西游记 in je fantazijska pripoved avtorja Wu Chengen-a 吴承恩iz dinastije Ming 明. Skupaj s Povestjo o treh kraljestvih, Razbojniki iz močvirja in Sanjami v rdeči sobi sodi med štiri kitajske klasične romane. Vsebina je bogata s kitajskim ljudskim izročilom, mitologijo, daoistično in budistično filozofijo ter vraževerjem. Roman je alegorija poti k razsvetljenju. Večno moderni roman nas navduši z bistrostjo, iznajdljivostjo ter preobrazbami.

Preko Potovanja na zahod in mnogih posebnosti Opičjega Kralja bomo spoznali tudi zakonitosti in skrivnosti tradicionalne pekinške opere.

 

Informacije: Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana, 01 519 38 42,
siska(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, KNJIŽNICA ŠENTVID


* 17.00–18.00

Ure pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnice na ure pravljic, kjer vam bodo naši izkušeni pravljičarji pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic!


Informacije:
Erika Žitko, 01 600 83 12, urepravljic@mklj.si , www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA, TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE


* 20.00

Knjiga v urbanem prostoru
Knjige že dolgo niso več v domeni institucij, temveč se vztrajno širijo v javni prostor ter ga zaznamujejo tako s simbolno kot fizično pojavnostjo. O umeščanju knjige v urbani prostor se bomo pogovarjali z arhitektom Matevžem Grando, Nino Kožar, pobudnico gibanja »Knjigobežnice«, in vodjo projekta »Knjižnice pod krošnjami« Tino Popovič. Okroglo mizo bo vodila literarna kritičarka Ana Geršak.

Dogodek poteka v okviru Prve strani – mednarodne študentske konference primerjalne književnosti.


Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 031 876 333, rok.dezman(at)literarnahisa.si, www.mklj.si

 

 

JSKD OI LJUBLJANA – KULT 3000    


*17.00

Kvadrat in krog/ Kocka in Krog
Otvoritev regijske razstave koordinacije JSKD Osrednja Slovenija. Gre za razstavo 52 avtorjev, izbranih na osmih območnih likovnih razstavah na temo: Kvadrat in krog/kocka in krogla. Avtorje je izbrala mag. Ana Sluga.

 

 

*19.00

Srečanje s predstavniki ljubljanskih kulturnih društev – soorganizatorja ZKD Ljubljana in JSKD OI Ljubljana

Tradicionalno srečanje članov ljubljanskih kulturnih društev s strokovno službo JSKD OI Ljubljana in ZKD Ljubljana (sprehod skozi ljubljansko ljubiteljsko kulturo iztekajočega se leta).

 

Informacije: JSKD OI Ljubljana, (01) 230 05 70, oi.ljubljana(at)jskd.siwww.jskd.si

 

 

LJUBLJANSKI GRAD


* 11.00, 16.00

Voden ogled po Ljubljanskem gradu
O pestrem grajskem življenju, zgodovini in prenovi vas seznani vodnik ob obisku notranjosti grajskih prostorov.
Zbirno mesto: Info center na gradu. Predhodne najave na tel. št. 01 306 42 93.


* 14.00

Stalna razstava Slovenska zgodovina na Ljubljanskem gradu

Voden ogled po razstavi

Razstava je zgodovinski pregled razvoja slovenskega prostora od prazgodovine do danes. Vanjo je vključena predstavitev vsakokratnih družb, državnih tvorb, političnih, socialnih in gospodarskih razmer, migracijskih gibanj, prometa, kulture, arhitekture in vsakdanjega življenja.

Zbirno mesto: Info center na Gradu. Predhodne najave na tel. št. 01 306 42 93.

* 10.00-19.00

Virtualni grad in Razgledni stolp na Ljubljanskem gradu
Dvanajstminutna projekcija zgodovine Ljubljanskega gradu, njegovega arhitekturnega razvoja, arheololoških spoznanj - vse do današnje podobe. Z Razglednega stolpa se ponuja čudovit razgled na mesto in širšo okolico. Na poti do Razglednega stolpa je tudi postavitev z naslovom iLjubljana.


* 10.00-19.00

Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu
Stalna muzejska postavitev izpostavlja mejnike slovenske lutkovne zgodovine. Obiskovalci v muzeju spoznajo lutkovne junake, različne lutkovne tehnike, po ogledu pa se tudi sami preizkusijo v lutkarskih veščinah.

Postavitev je primerna za obiskovalce vseh starosti.

Ob 12. uri voden ogled za odrasle, ob 17. uri voden ogled za otroke od 6. leta starosti dalje.

Zbirno mesto: Info center na gradu. Predhodne najave na tel. št. 01 306 42 93.


* 13.00, 15.00

Časovni stroj: od Emone do mestnega simbola

Voden ogled
Šest časovnih postaj, šest kostumiranih karakterjev, več kot le običajen voden ogled Ljubljanskega gradu, ki bo obiskovalce popeljal skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta.
Zbirno mesto: Info center na Ljubljanskem gradu. Predhodne najave na tel. št. 01 306 42 93.

Informacije:
Ljubljanski grad, Grajska planota 1, p.p. 72, SI - 1001 Ljubljana, 01 306 42 15, www.ljubljanskigrad.si

 

 

CANKARJEV DOM


* 10.00–19.00

Čarobni svet stripa: Tomaž Lavrič, študijska razstava, Galerija CD
Avtor stripov, karikaturist, ilustrator, skratka Risar z veliko začetnico, ki je med drugimi ustvaril tudi izjemno priljubljeno Diarejo. Na ogled do 14. 1. 2016.


* 10.00–19.00

Branko Čeak, Domen Pal, Jože Maček: Ljubljana. Drugačen pogled., fotografska razstava, Mala galerija
Sodelovanja treh fotografov, katerih posamične govorice so sicer v veliki meri določane in omejevane z zakonitostmi naročniške, največkrat promocijske fotografije. V presenetljivih pogledih tokrat vse svoje luči usmerjajo v prostore mesta. Na ogled do 13. 12. 2015.

Informacije: Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, 01 241 71 00, info(at)cd-cc.si, www.cd-cc.si

 

 

FESTIVAL LJUBLJANA

Viteška dvorana, Križanke


* 19.00
Božični koncert učencev glasbene šole Ljubljana Moste-Polje

Viteška dvorana Križank decembra gosti učenke in učence Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje, ki, zdaj že tradicionalno, svojim najbližjim in širši publiki predstavijo svoj umetniški izraz – kot solisti-instrumentalisti, vokalisti ali člani orkestra. Nekateri so že pravi mojstri oziroma mojstrice v nastopanju, za druge pa je igranje in petje na odru Viteške dvorane prva prava izkušnja s publiko.

Informacije:
01 241 60 19, sanja.kejzar(at)ljubljanafestival.si, www.ljubljanafestival.si

 

 

PLESNI STUDIO INTAKT

 

*17.00-17.45

Triples - plesna urica za malčke (2-3 let) s starši
TRIPLES plesna urica je namenjena malčkom med 2 in 3 letom starosti, mamicam, očkom pa tudi drznim babicam in dedkom. Na urici ob prijetni in izbrani glasbi z igro gradimo zaupanje, naučimo se novih oblik gibanja v paru, se kotalimo, valimo, nosimo po nogah, hrbtih, sprostimo napetosti  in se dodobra izplešemo.

 

*18.00-19.30

Balet za odrasle ljubitelje baleta
Ljubitelji baleta tu najdejo svoj prostor in čas za postavitev telesa v pravilni drži s poudarkom na plesnosti in razvijanju usklajenosti in elegance gibanja.

 

*20.00-21.30

Izrazni ples za odrasle
Pri snovanju programa smo imeli v mislih predvsem odrasle, ki bi se želeli skozi sproščeno gibanje ob glasbi predvsem razvedriti, hkrati pa se bolje spoznati s svojim telesom in njegovo izraznostjo. Izrazni ples je gib, ki je sam v sebi. Namenjen je tistemu, ki išče sebe. Družimo se plesaje v besedi, besedujemo v plesu. Ne vemo kam gremo, želimo pa pot in seveda - sebe.


Obiski plesnih delavnic so brezplačni, ob vpisu v tečaj pa na ta dan nudimo 10% popust.

 

Informacije: Plesni Studio Intakt, Poljanska c. 59, Ljubljana-center, Nataša Tovirac, 041 203 527, intaktlj(at)gmail.com, www.intakt.si

 

 

 

SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA


* 9.00, 10.00

Sprehod po ljubljanski Operi
V 45. minutah si bo skupina obiskovalcev do 40 oseb ogledala notranjost Opere (dvorano, oder, zaodrje in pododrje ter vadbene in spremljajoče prostore.

 

* 18.00

Milan Jesih: Vendar peti on ne jenja …
Uro pred predstavo opere La bohème bo v Orfejevem salonu ljubljanske Opere pesnik Milan Jesih bral svojo in Prešernovo poezijo.

Dogodek bomo izvedli v okviru projekta Kulturna soseska.

Informacije: SNG Opera in balet Ljubljana, Župančičeva 1, 1000 Ljubljana, 01 241 5908, Janja.Piks(at)opera.si, www.opera.si

 

 

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO

* 20.00

Do zadnjega diha: Zdaj
Francoski filmski novi val se je naselil v Mestno gledališče ljubljansko! Vabimo na ogled ljubezenskega trilerja v režiji Jaše Kocelija. Igrajo Domen Valič, Ajda Smrekar, Boris Kerč, Anja Drnovšek k. g. in Gregor Gruden.

Brezplačne vstopnice bodo na voljo od torka, 1. 12., pri blagajni MGL.


Informacije:
Blagajna MGL, vsak delovnik od 12. do 18. ure in uro pred predstavo, 01/2 510 852, blagajna(at)mgl.si, www.mgl.si

 

 

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE

* 10:30 – 11.45, zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča
Draga Potočnjak: Vsi junaki zbrani, režija Branko Potočan
V predstavi srečamo skupino otrok med pripravami na kviz Vsi junaki zbrani. Med dvanajstletniki se znajde tudi desetletni France izjemnih intelektualnih in socialnih sposobnosti, ki pa se po telesni spretnosti ne more meriti s starejšimi vrstniki. Prav ta pa je med odraščajočimi dečki še kako pomembna ...

Informacije: Prodajna  galerija SMG, (0)1 4253 312, info(at)mladinsko-gl.si, www.mladinsko.com

 

 

DRUŠTVO GLEDALIŠČE ANE MONRO
Gornji trg pri lestencu

 

*15:00

Ljubljanske zgodbe
Inovativen turistični projekt Ljubljanske zgodbe vam ponuja možnost svojevrstnega doživetja mesta. Ekskluzivni ogled predelov Ljubljane, ki ga klasični turistični vodniki po krivem prezrejo, se prepleta z izjemno živo interpretacijo zgodovinskih zgodb v izvedbi Gledališča Ane Monro.


Informacije: Gledališče Ana Monro, Špela Koren, 040 474 484, spela.anamonro(at)gmail.com, www.ljubljanske-zgodbe.si

 

 

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA


* 17.00

Ostržek, lutkovna predstava za otroke od 6. leta dalje,
Znameniti Ostržek je vesel in navihan fant, ki ga nemirni duh vodi iz dogodivščine v dogodivščino. Njegovo popotovanje je upodobljeno v obliki senčnega gledališča, ročnih lutk, marionet in naglavnih mask.

Režija: Silvan Omerzu

Vstopnice bodo na voljo 2. decembra, od 9. ure dalje.

Informacije: Knjigarna in blagajna Zvezdica Zaspanka, Krekov trg 2, Ljubljana, 080 2004, blagajna(at)lgl.si, www.lgl.si

 

 

MINI TEATER LJUBLJANA


*17.00

Lutkovna predstava Žabji kralj
Zgodba o princesi, ki ji v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico vrne žabec, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.
Vstopnice lahko dvignete na blagajni Mini teatra od 1. decembra 2015 od 9. do 15. ure.


Informacije: Mini teater Ljubljana, Križevniška 1, Ljubljana, (01) 425 60 60, info@mini-teater.siwww.mini-teater.si

 

 

SLOVENSKI GLEDALIŠKI INŠTITUT - GLEDALIŠKI MUZEJ

* 9.00-17.00

Brezplačen vstop na stalno razstavo HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od  jezuitov do Cankarja
Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od najzgodnejših začetkov v 17. stoletju, ko se je s prihodom jezuitov na Slovensko začelo svetno gledališče, v katerem se je že slišala slovenska beseda, pa vse do začetka 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo Cankarjeve drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.
Obiskovalci se lahko na »Ta veseli dan kulture« od 9. do 17. ure ob brezplačnem obisku naše stalne razstave udeležite raziskovalne igre »Hoja za gledališčem«. Čakajo vas zanimive nagrade. Družine z otroki boste lahko ustvarjale »Gledališče v malem«.


* 9.00 in 11.30

Gledališki detektivi, vodstvo z delavnico za 2. in 3. triado OŠ, SŠ
Krajšemu vodenemu ogledu po stalni razstavi sledi domiselno in kreativno samostojno spoznavanje vsebin razstave. V raziskovalni igri se bodo učenci podali na »Hojo za gledališčem«. Po skupinah bodo reševali različne naloge in na ta način raziskovali zgodovino gledališča na Slovenskem. Ustvarjalne in miselne naloge zahtevajo dobro timsko delo ter hkrati spodbujajo domišljijo, interpretacijo in ustvarjalnost.

Vodila bo mag. Sandra Jenko.

Vljudno prosimo za predhodne PRIJAVE na delavnice na naslov mihael.cepeljnik(at)slogi.si, saj je število mest OMEJENO.

* 17.00

Prostori gledališča, strokovno vodstvo
Na strokovnem vodstvu po stalni razstavi boste izvedeli, kako so se od verskih iger preko potujočih skupin do prvih gledaliških stavb spremenili prostori gledališča na Slovenskem. Številni modeli in makete bodo omogočali spoznavanje prostorov tudi preko otipa, zaradi česa je program primeren tudi za osebe z okvaro vida.


Informacije: Slovenski gledališki inštitut, 01 241 58 00, slogi(at)slogi.si, www.slogi.si

 

 

SLOVENSKA KINOTEKA

 

*17.00

Zgodbe o naših življenjih (Stories of Our Lives) /Jim Chuchu, Kenija/Južna Afrika, 2014, Blu-ray, čb, 61', svp/ v okviru 31. Festivala LGBT filma

Omnibus petih zgodb, kratkih vinjet, ki se opirajo na resnične izkušnje homofobije v srednji šoli, prvega skrivnega obiska gejevskega lokala, nesrečne ljubezni med prijateljema – gejem in strejtom, prve seksualne izkušnje s plačanim belopoltim fantom in načrtovanja pobega lezbičnega para v nestrpnem okolju s kaznovalnimi zakoni.
Vstop brezplačen!

 

Informacije: blagajna ali programski oddelek Slovenske kinoteke, (01) 434 25 20 ali (01) 434 25 24, program(at)kinoteka.siwww.kinoteka.si

 

 

HIŠA EKSPERIMENTOV

*16:00-19:00

Samostojno raziskovanje in izvajanje poskusov

Pri samostojnem eksperimentiranju se vsak obiskovalec uči resnic na »lastni koži« in taka šola je najbolj učinkovita. Število sočasnih obiskovalcev Hiše eksperimentov je omejeno na 80. 


Informacije: Ustanova Hiša eksperimentov, Trubarjeva 39, 1000 Ljubljana; (01) 300 68 88 / (01) 300 68 88, info(at)he.siwww.he.si

 

 

FILMSKI STUDIO VIBA FILM LJUBLJANA
v sodelovanju z AGRFT


*09.00, 10.30 in 12.00

Predstavitev filmskega studia in filmske opreme

Vodena predstavitev filmskega studia po produkcijskih in post produkcijskih prostorih, pri čemer bo udeleženim predstavljena tudi raznovrstna filmska tehnika in rekviziti. Dotaknili se bomo sodobnih trendov na področju tehnične filmske in avdiovizualne produkcije ter post produkcije, kot tudi filmske zgodovine in rekvizitov, ki so krojili pretekla obdobja.

 

*13.00-15:00

Projekcije kratkih študijskih filmov AGRFT

Projekcije kratkih študijskih filmov AGRFT v večnamenski projekcijski dvorani Filmskega studia Viba film Ljubljana.


Informacije: Javni zavod Filmski studio Viba film Ljubljana, Stegne 5, 1000 Ljubljana; (01) 513 24 02, info(at)vibafilm.siwww.vibafilm.si 

 

 

KINODVOR

* 17.30, 19.15

Doberdob - Roman upornika

Novi slovenski dokumentarec režiserja Martina Turka je film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in hkrati tudi portret njegovega klenega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

 

Informacije: Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana, (01) 239 22 17, info(at)kinodvor.org, www.kinodvor.org

 

 

NARODNA GALERIJA

* 10.00-12.00

Jakopič, nit in kava …
Bi pletli, kvačkali ali vezli po navdihu Jakopičevih umetnin? Vabljeni na prvo v nizu decembrskih ustvarjalnih druženj v Narodni galeriji. Po polurnem ogledu Jakopičeve razstave Beležnice se boste lahko prepustili ročnim spretnostim in ustvarjali s Suzano Belak Pungartnik, ob dišeči kavi v novo odprti kavarni v pritličju vhodne avle.


* 10.00-19.00

Galova skrinja in odkrivanje umetnostnih zakladov
Otroke in starše vabimo k samostojnemu odkrivanju umetnin s pomočjo Galove zelene skrinje ali natisnjenih delčkov razstavljenih slik. Za rešene naloge in doslikane pobarvanke vam podarjamo Galovo darilce. V avli lahko sestavite povečane reprodukcije izbranih slik.


* 12.00

Künlov Ribji trg v verzih in ob violinski spremljavi
Ob novi pesnitvi Andreja Rozmana Roze bomo predstavili priljubljeno zimsko veduto Ljubljane v stalni zbirki. Violinistka Veronika Snoj nam bo z izbranimi skladbami pričarala romantično zvočno kuliso.


* 16.00-19.00

Babi, zmaj in še kaj …
Raziskovalni ogled in delavnica za otroke in družine.

Skupaj z Galom si bomo najprej ogledali Jakopičevo razstavo. Izvedeli bomo, kaj je najraje risal petletni Rihard, kje so se največkrat znašle njegove risbe in kdo ga je doma najbolj spodbujal. V delavnici se bomo najprej izmerili, pobarvali Jakopičevo pošast ali pa narisali svojo v velikem merilu.


* 16.30

Rihard Jakopič. Beležnice
Javno vodstvo avtorja razstave dr. Andreja Smrekarja


* 17.00

Med baročnim in krajinskim vrtnim slogom na Kranjskem
Dr. Ines Unetič nas bo v predstavitvi svoje doktorske teme popeljala v 18. in 19. stoletje in povedala, ali so kranjski naročniki sledili evropskim modnim trendom, ko so oblikovali svoje vrtove.


* 18.00

To, to, to … portret!
Skupina petih igralcev (Jure Aljančič, Nina Goropečnik, Mariša Jagodič, Aleksandra Kmetič, Matevž Peternel) je pod mentorstvom Tatjane Peršuh poiskala navdih v sliki Jožefa Tominca Tri dame iz družine Moscon. Zgodba se prepleta s sedanjostjo in reflektira razmišljanja mladih o umetnosti.


* 18.30

Jožef Tominc in zgovorni upodobljenci
Kustosinja bo predstavila uspešnega slikarja Prešernovega časa in nekaj najbolj znanih bidermajerskih portretov v stalni zbirki.


* 19.00

Ifigenija Simonovič: Vèndar peti on ne jenja...
Pesnica Ifigenija Simonovič, avtorica lirike, v kateri zasledimo hudomušno in bridko humornost, eros ter čustven in iracionalen obrat ljudske poezije, bo s svojim pesniškim nastopom obogatila živahno dogajanje v Kulturni soseski, v katero so v dobrososedskem sodelovanju in prepletu programov pod sloganom Bogastvo bogatega združene ugledne kulturne institucije: Društvo slovenskih pisateljev, MGLC-Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija Ljubljana, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije ter Prirodoslovni muzej Slovenije.


* 20.00-21.00

Mini-Mono-Drama
Umetniški projekt v produkciji AGRFT in Narodne galerije. Študentka AGRFT Katja Markič pod mentorstvom prof. mag. Žanine Mirčevske je na vhodu v galerijo zasnovala instalacijo.


Informacije: Narodna galerija, Prešernova 24, 1000 Ljubljana, 01 24 15 418, info(at)ng-slo.si, dejavnosti(at)ng-slo.si, www.ng-slo.si

 

 

MG+MSUM / Moderna galerija

 

* 10.00–21.00

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije.


* 10.00, 11.00, 12.00

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi
Tematsko vodstvo in delavnica za osnovnošolske in srednješolske skupine. Obvezna prijava na izobrazevanje(at)mg-lj.si.


* 10.00

Javno vodsto po stalni razstavi 20.stoletje. Kontinuitete in prelomi

Vodi Miha Valant.


* 16.00-17.00

NoO PARENTAL ADVISORY

Vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi.
Prilagojeno vodstvo za otroke, ki vključuje pogovor, igro in aktivno participacijo.  Število mest je omejeno, obvezne prijave sprejemamo na izobrazevanje(at)mg-lj.si.

 

* 16.30-17.00

Esad Babačić: Vse je v moji glavi
Pesnik, pisatelj, frontman ene najbolj prepoznavnih imen t. i. alternativne scene osemdesetih - skupine Via Ofenziva, bo s svojim pesniškim nastopom obogatila živahno dogajanje v Kulturni soseski, v katero so v dobrososedskem sodelovanju in prepletu programov pod sloganom Bogastvo bogatega združene ugledne kulturne institucije: Društvo slovenskih pisateljev, MGLC-Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija Ljubljana, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije ter Prirodoslovni muzej Slovenije.

* 17.00

Javno vodsto po stalni razstavi 20.stoletje. Kontinuitete in prelomi

Vodi Tjaša Kocjan.

 

* 18.00

KUD Ljud: Pocestnica oz. impro-vodeni ogled (performans)


* 18.00-21.00

Otvoritev kavarne moderna

* 10.00-18.00 

V knjigarni Moderne galerije posebni popusti na kataloge in publikacije

Informacije: MG+MSUM, Cankarjeva 15, 01 24 16 800, 24 16 834, info(at)mg-lj.si, izobrazevanje(at)mg-lj.si, www.mg-lj.si

 

 

MG+MSUM / Muzej sodobne umetnosti Metelkova


* 10.00, 11.00, 12.00

Sodobni forum
Tematsko vodstvo in delavnica za osnovnošolske in srednješolske skupine. Obvezna prijava na izobrazevanje(at)mg-lj.si.


* 17.00-18.00

NoO PARENTAL ADVISORY

Vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi Sedanjost in prisotnost.
Prilagojeno vodstvo za otroke, ki vključuje pogovor, igro in aktivno participacijo.  Število mest je omejeno, obvezne prijave prejemamo na izobrazevanje(at)mg-lj.si.

* 18.00

Predavanji v sklopu programa ARHITEKTURA ≠ UMETNOST
Mateja Kurir (Ljubljana): Graditi prelom – paradigme modernistične arhitekture in Jasmina Cibic (London): Prenovi in začni znova.
V sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo.

* 10.00-18.00 

PREPIH: Tao G. Vrhovec Sambolec, Reading Stanley Brouwn

Ogled razstave
Delo Reading Stanley Brouwn naslavlja tematike vsakdanje hoje, merjenja, arhiviranja, branja in ritmične časovnosti.

V sodelovanju z Zavodom Sploh in zavodom Projekt Atol, Ljubljana.

 

*10.00-18.00

Djordje Balmazović (Škart): Vzrok migracij

Stenska risba na vhodu v +MSUM je uvod v serijo komentarjev, s katerimi bodo umetniki v različnih medijih, formatih, in izrazih obravnavali nekatere ključne trenutke sodobnih političnih sprememb v svetu. Risba člana kolektiva Škart iz Beograda je nastala kot odziv na kolumno Tomaža Mastnaka "Kljuva nas strah, da vsi postajamo begunci" (Dnevnik, 28. 10. 2015, str. 12).

 

*10.00-18.00 

Knjižnica MG+MSUM - Dan odprtih vrat

Vabimo vas, da si ogledate največjo specialno muzejsko knjižnico za področje moderne in sodobne umetnosti v Sloveniji. Poleg hranjenja preko 69 000 knjig, razstavnih katalogov, strokovnih revij in časopisov, knjižnica na svoji spletni strani  (http://www.mg-lj.si/si/knjiznica-in-arhivi/749/knjiznica-mgmsum/) redno objavlja knjižne in druge novosti. V knjižnici pripravljamo občasne razstave z naslovom Okno v knjižnico, kjer si obiskovalci lahko ogledate aktualne vsebine, ki so del knjižnične zbirke.

V knjigarni DEPO posebni popusti na kataloge in publikacije

Informacije: MG+MSUM, Maistrova 3, 01 24 16 800, 24 16 825, info(at)mg-lj.si, izobrazevanje(at)mg-lj.si, www.mg-lj.si

 

 

 

MGLC, Grad Tivoli


* 10.00-18.00

31. grafični bienale
Grafični bienale Ljubljana s svojo 31. izdajo letos praznuje šestdeseto obletnico. Pod naslovom Nad tabo/ti predstavlja bienale, ki združuje tradicionalne in manj tradicionalne oblike grafične produkcije.

Bienale prikazuje dela več kot 40 umetnikov, ki so na ogled v Moderni galeriji, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, parku Tivoli in Galeriji Jakopič.

* 17.00

MGLC: Zaključno vodstvo z udeleženci umetniškega projekta Shema za šolo
Shema za šolo (2015) je umetniški projekt umetnika Asada Raze, ki je skupaj s sodelavci ustvaril začasno eksperimentalno šolo v pritličju MGLC. V njej sodeluje skupina mladih, ki so za čas Bienala pripravili različne intervencije in interaktivne vaje, v katerih lahko sodeluje sleherni obiskovalec razstave.

 

* 17.30

MGLC: Vèndar peti on ne jenja ...
Nastop pesnika Uroša Zupana
Ob dnevu odprtih vrat Kulturne soseske, ki jo sestavljamo MGLC, Moderna galerija, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije ter SNG Opera in balet Slovenije, Društvo slovenskih pisateljev (pobudnik in partner Kulturne soseske) po sodelujočih ustanovah organizira nastope pesnikov in pesnic z naslovom Vèndar peti on ne jenja ....


* 18.00

MGLC: Podelitev nagrade občinstva na 31. grafičnem bienalu
Nagrada občinstva za najboljšega umetnika na ljubljanskem grafičnem bienalu je bila uvedena dve leti nazaj, ko je nagrado prejel grafik Tomas Vu-Daniel. Obiskovalci lahko glas za svojega favorita na 31. grafičnem bienalu oddajo fizično na razstaviščih in preko facebooka. Na Ta veseli dan kulture bomo izžrebali nagrajence in podelili tri nagrade.

Informacije: Lili Šturm, 01 24 13 818, lili.sturm(at)mglc-lj.si, www.mglc-lj.si

 

 

MAO


* 10.00–18.00

Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije
Oblikovalec, arhitekt, profesor, strateg in promotor Saša J. Mächtig sodi med vidnejše slovenske ustvarjalce na področju industrijskega oblikovanja. Njegovo najbolj odmevno delo je kiosk K67, ki s svojo modularno zasnovo in razvejanim sistemom elementov pomeni izhodišče oblikovalčevega mišljenja in prakse. Za ustvarjanje Saše J. Mächtiga je značilen sistemski pristop, saj so posamezni objekti in strategije vedno oblikovani kot del širšega sistema, ki se lahko razvija, raste in spreminja. Razstava, ki temelji na originalnem arhivskem gradivu, bo ob retrospektivnem pregledu izpostavila tudi aktualnost Mächtigovih dosežkov v današnjem času.

Kustosinji razstave sta Maja Vardjan in Špela Šubic.
Ob razstavi smo za najmlajše pripravili MINIMAO igrarije, kjer otroci lahko skozi igro in ustvarjalnost aktivno spoznavajo oblikovanje in njegov vpliv na vsakodnevno življenje.

* 17.00

Maja Vardjan: Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije – voden ogled
Po razstavi bo vodila njena kustosinja Maja Vardjan.


Informacije:
01 548 42 70, infobio(at)mao.siwww.mao.si

 

 

MGML, Bežigrajska galerija 1

Dunajska 31, 1000 Ljubljana

 

* 10.00–18.00

Vizualna poezija 1968–2014
Mednarodna razstava vizualne poezije predstavlja več kot sto publikacij (časopisi, revije,  zborniki, katalogi in fanzini) iz Evrope, ZDA in Japonske.


Informacije: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

MGML, Bežigrajska galerija 2

Vodovodna 3, 1000 Ljubljana

* 10.00–18.00

Janez Lenassi (1927–2008): Kipi
Pregledna razstava manj znanih kipov iz kamna, ki jih je Janez Lenassi, eden pomembnejših slovenskih kiparjev, ustvaril med leti 1958 in 2008.


Informacije:
Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

MGML, Galerija Jakopič

Slovenska c. 9, 1000 Ljubljana


* 10.00–18.00

31. Grafični bienale: Nad tabo / ti
31. edicija zaznamuje 60 let Grafičnega bienala, zato smo v Galerijo Jakopič povabili angleškega umetnika Gilesa Rounda, katerega projekt je interpretacija zgodovine grafičnega bienala.

Informacije: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

GALERIJA ŠKUC


* 20.00
Migracije (in) Identit(e)
Otvoritev razstave in uvodni performans; do 6. 12. 2015

Videoinstalacija Know Yourself Before You let Go

Videoinstalacija Na pragu
Andrea Knezović

Videoinstalacija Know Yourself Before You let Go! - Avtorica prevprašuje koncepte in definicije, ki se dotikajo pojma „meje“ , še zlasti v kontekstu percepcije (lastnega) telesa in interakcije s konstrukti, ki jih ustvarjamo.
Videoinstalacija Na pragu - Avtorica raziskuje hibridnost identitete imigrantov. Skozi izpovedi imigrantov procesira troedinost človekove identitete. "Imigrant nikdar zares ne odide in nikdar zares ne prispe, ampak ostane vmes. V liminalnem stanju."

Instalacija, Uspavanka za Sofijo

Denis Šahić
Sofija je ime vojaške operacije za zaščito zunanjih meja EU, katere cilj je preprečiti tihotapljenje beguncev v Evropo. Operacija je poimenovana po deklici, ki se je rodila na eni od teh tihotapskih ladij. Instalacija zbuja občutke negotovosti in opozarja, kako nepripravljeni smo na sedanjo situacijo in kako nesmiselen je naš odnos do tragedije, ki jo spremljamo iz naslanjačev v naših dnevnih sobah.

Ilustracija, Ženske s konjskimi glavami

Nina Oblak
Serija Ženske s konjskimi glavami prevprašuje pomen pripadnosti ženskemu spolu danes, ko se potiskanje v zasebno sfero, kratenje pravic in represija kljub dosežkom predvsem drugega vala feminizma zopet subtilno uveljavlja pod pretvezo naravne vloge ženske v družbi. Dela želijo aktualizirati vprašanje smiselnosti zavrnitive obče sprejete definicije ženske kot nežnejšega spola v celoti ali na drugi strani možnosti ustvarjanja povsem nove identitete za prihodnje generacije.

* 20.30

Fantom identitete, performans
Olja Grubić v svojem performansu razstavlja in sestavlja svojo identiteto, sooča se z življenjskimi problemi in poskuša najti enostavnejši način življenja. Vsaka napaka je sprožilec, ki jo premakne korak naprej in ji omogoča nove priložnosti, daje ji prostor za raziskovanje in kreativnost, problemi pa niso več problemi, če se znamo z njimi soočiti, jih sprejeti in preoblikovati.

Informacije: Galerija ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana, 040 437 137,
barbara.hribar(at)gmail.com, www.skuc.org

 

 

HIŠA OTROK IN UMETNOSTI

Komenskega 9

 

* 10.00
PREŠERNA POT
S pomočjo detektiva Loota se udeleženci kot detektivski pomočniki podajo na pot reševanja detektivskega primera: „Ali je Prešeren res še živ?« Sledijo namigom, rešujejo uganke, odkrivajo junake iz Prešernovih pesmi, jim sledijo po Ljubljani, mestu, v katerem je Prešeren živel in ustvarjal večino svojega življenja. Na koncu potovanja jih pot pripelje v staro vilo, katere bogata zgodovina je prepredena s kulturo. Morda Prešeren živi v njej? Pridružite se nam na potovanju, zbor je na Prešernovem trgu, s seboj imejte svinčnik, zataknjen za uho!
Predstava, v kateri nastopa 13 mladih igralcev, je pohodna in je namenjena skupinam do 60 oseb. Primerna je za zaključene šolske skupine in otroke (v spremstvu staršev) od 6. leta naprej, pot traja 90 minut.

Brezplačne vstopnic lahko rezervirate na e- naslov: rezervacije(at)hisaotrok.si, v primeru slabega vremena predstava odpade.

Informacije: Irena Rajh, Anže Virant, 041 663 904, 040 795 440, irena(at)hisaotrok.sirezervacije(at)hisaotrok.si, www.hisaotrok.si

 

 

MGML, Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7, 1000 Ljubljana


* 10.00–19.00
Jasna Hribernik: (Post)Production

Nataša Prosenc  Stearns: Nočni  izvir & Vodnjak želja
Umetnici ustvarjata na področju med filmom in likovno ustvarjalnostjo. Obema je skupno preizkušanje meja ustaljenih, velikokrat zastarelih pravil tako filmskega kot umetniškega jezika. Razstava je umetnicama ponudila priložnost za procesualno zastavljen dialog, ki se je stekel v dve video instalaciji, predstavljeni vsaka v svojem krilu galerije; v vmesnem prostoru pa so predstavljena skupna abstraktnejša in minimalistična video dela oz. video slike.

* 18.00

Vodstvo z avtoricama razstave

Informacije: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

JAKOPIČEVO SPREHAJALIŠČE


* 00.00–24.00

En planet, ena voda, fotografska razstava
Fotografska razstava En planet, ena voda je del projekta VODA. Na njej so predstavljene zgodbe iz različnih predelov sveta, ujete skozi fotografske objektive popotnikov, fotografov in človekoljubov, ki jim ni vseeno za prihodnost našega planeta.


Informacije:
Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

MGML, Kulturni center Tobačna 001 in Tobačni muzej

Tobačna ulica 1, 1000 Ljubljana


* 11.00–17.00

Lala Raščić: Zla Zemlja, samostojna razstava
Rezidenčna umetnica s projektom Zla Zemlja, v katerem se prepletata vizualno in narativno, raziskuje pogled človeka na Zemljo v novih pogojih vizualnosti.

* 11.00–17.00

Ogled stalne zbirke Tobačnega muzeja
Tobačna Ljubljana, ustanovljena 19. januarja 1871, je Ljubljani skozi desetletja svojega delovanja dajala svojevrsten pečat. Spoznajte življenje in delo v tovarni, ki je pomembno zaznamovala zgodovino Ljubljane.


Informacije:
Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

MGML, Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5, 1000 Ljubljana


* 19.00–21.00

Odprtje pregledne razstave Zvonka Čoha
Zvonko Čoh sodi med vidnejše slovenske umetnike. Po razstavi Milana Eriča se razstava Čoha ponuja kot logično nadaljevanje prikazovanja umetnika, ki gradi svojo likovno pripoved na črti oziroma risbi. Razstava ponuja prvi obsežnejši prikaz Čohove umetnosti, ki vsebuje veliko smeha, sproščenosti, pripovednosti, a tudi resnosti v odnosu do likovnega medija.

* 19.00–21.00

Bela tehnika, priložnostni prodajni projekt
Souvenirs, Novelties, Party Tricks - v pritličju Mestne galerije Ljubljana je zaživel priložnostni prodajni projekt, ki nosi naslov Bela tehnika. Na ogled in naprodaj so izdelki znamk uveljavljenih oblikovalcev in ilustratorjev: Milanke Fabjančič (Ha ha!), Teje Ideje, Mateja Lavrenčiča, Mateja de Cecca, Jerneja Žumerja in slikarskega dvojca Beli sladoled.

Informacije: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

MGML, Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15, 1000 Ljubljana


* 10.00–21.00

Velikanska najdba – prva raziskovanja kolišč na Ljubljanskem barju
Gostujoča razstava Krajinskega parka Ljubljansko barje ob 140. obletnici prvih raziskovanj Ljubljanskega barja z ekskluzivnim ogledom najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu.


* 10.00–21.00

VODA, razstava
Voda je Življenje. Preživetje. Energija. Večni tok. Komunikacija. Misel. Ideja in spomin. Živimo na vodnem planetu. V 70 odstotkih ga prekriva voda, pri čemer je 97 odstotkov slane vode, 2 odstotka sladke vode, ki se nahaja v ledu, in le 1 odstotek pitne vode. Naša prestolnica z zaledjem se lahko pohvali z bogatimi vodnimi viri, ki so omogočili več kot 5000-letno kontinuirano poselitev in so še danes dostopni vsem. Razstava VODA v Mestnem muzeju Ljubljana predstavlja pomen vode za preživetje, za mobilnost ljudi, blaga, idej in znanja, za mitologijo, verovanja, umetnost in jezik ter pomen vode v naravnem vodnem krogu in v ekologiji.


* 10.30–12.00

Predstavitev delovanja ljubljanskega vodonosnika in vodstvo po razstavi VODA z avtorico razstave, kustosinjo Ireno Šinkovec
Vodstvu z avtorico razstave bo sledil pogovor o potovanju pitne in odpadne vode v urbanem okolju Ljubljane in predstavitvijo modela vodonosnika Ljubljanskega polja. Model  nam bo približal očem skrite in zato pogosto nerazumljene podzemne procese, kjer se skriva naravno bogastvo našega mesta – pitna voda. Predstavitev bo potekala v sodelovanju z dr. Brigito Jamnik in Branko Bračič Železnik iz JP Vodovod-Kanalizacija.


* 17.30

Javno vodstvo po razstavi Voda


* 10.00–21.00

H2OLLAND, gostujoča razstava Veleposlaništva kraljevine Nizozemske
Razstava prikazuje večstoletni boj Nizozemcev z vodo in inovativnost, ki je bila potrebna, da zaščitijo in zgradijo svojo deželo.


* 10.00–21.00

VseVODOved, otroški vodnik po razstavi VODA
Poučen vodnik za 6–11 let stare radovedne otroke in njihove družine preko zabavnih in nagajivih nalog popelje skozi razstavo VODA.

* 10.00–21.00

Fabianijeva dediščina v Ljubljani, občasna razstava
Razstava predstavlja Fabianijeve urbanistične načrte, ki so dolgoročno začrtali urbanizem Ljubljane, ter njegove druge izvedene projekte v Ljubljani.


* 10.00–21.00

Obrazi Ljubljane, stalna razstava
Mestni muzej s svojo stalno razstavo Obrazi Ljubljane predstavlja Ljubljano kot raznolik življenjski prostor, kot gospodarsko, politično, upravno in ustvarjalno središče.


Informacije: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

MGML, Plečnikova hiša

Karunova 4 in 6, Ljubljana

* 10.00–18.00

Ogled stalne razstave o Plečnikovi dediščini
Vstopite v hišo, v kateri je arhitekt Jože Plečnik živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti leta 1957 in v kateri se je porajala Plečnikova Ljubljana! Plečnikova hiša je od nedavne prenove bogatejša za novo stalno razstavo, ki povzema najpomembnejše projekte Jožeta Plečnika in nudi vpogled v arhitektovo življenje.

* 10.00–17.00

Vodeni ogledi Plečnikovega domovanja

Vsako polno uro za skupine do 7 ljudi.

Nujne vnaprejšnje rezervacije sprejemamo od 30. novembra med  8.00 in 15.00 po telefonu 01/24 12 506.

Informacije:
Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01 24 12 506, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

PROJEKTNI PROSTOR AKSIOMA

* 12.00-18.00

Ogled razstave SpreadKom kolektiva BridA
Projekt ustvarja trajnostno in avtonomno obliko komunikacije. Temelji na zvočnih impulzih, ki se med seboj izmenjujejo s pomočjo mikrofona in zvočnega generatorja določene frekvence. Namenjen je alternativni obliki širjenja informacij.

Informacije: Sonja Grdina, 05 90 54 360, sonjagrdina(at)gmail.com, www.aksioma.org

 

 

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – METELKOVA


* 10.00–18.00

Zgodovinske in umetnostne zbirke, ogled stalne razstave
Med več kot tisoč predmeti na razstavi ima posebno mesto v leto 14 ali 15 datiran cesarski gradbeni napis, ob njem je prikazana tudi prvotna postavitev pozlačenega bronastega kipa emonskega meščana.


* 10.00–18.00

Pohištvo. Skrivnosti in veščine mizarskih mojstrov, ogled občasne razstave
Didaktčna razstava predstavlja izjemno ptujsko zbirko pohištva iz nekoliko drugačnega zornega kota.


* 10.00–20.00

Živa odkriva, nagradna pustolovščina za družine
Poiščite najbolj znamenite muzejske predmete in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado!


* 10.00–20.00

Publikacije, ki jih je izdal Narodni muzej Slovenije, popust pri nakupu
Pri nakupu publikacij, ki jih je izdal Narodni muzej Slovenije, vam nudimo 20 % popust (razen za knjige, za katere velja Zakon o enotni ceni knjige).


Informacije: Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, 01 241 44 04, info(at)nms.si , www.nms.si

 

 

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – PREŠERNOVA


* 10.00-20.00

Rimske zgodbe s stičišča svetov, ogled stalne razstave
Med več kot tisoč predmeti na razstavi ima posebno mesto v leto 14 ali 15 datiran cesarski gradbeni napis, ob njem je prikazana tudi prvotna postavitev pozlačenega bronastega kipa emonskega meščana.

 

Prazgodovinski zakladi Narodnega muzeja Slovenije, ogled začasne postavitve
Oglejte si najlepše in najpomembnejše predmete iz prazgodovinske zbirke, med njimi slovito neandertalčevo piščal iz Divjih bab, situlo z Vač in bronastodobna zlata našivka z obale Blejskega jezera – najstarejša zlata predmeta z območja Slovenije.

 

Rimski lapidarij, ogled stalne zbirke  
Več kot 200 rimskih kamnitih spomenikov pripoveduje obiskovalcem zgodbe o slovenskem ozemlju v rimskem obdobju od 1. do 4. stoletja.

 

Okno v prazgodovinsko krajino Knežaka in Ilirske Bistrice, ogled vitrine tromesečja
Tehnologija lidarskega snemanja površja arheologom topografom omogoča izjemen nabor podatkov. Razstavica nam razkriva prazgodovinsko krajino.


Identity Dress 2015, Mednarodna razstava modnega oblikovanja, ogled občasne razstave
Kreativni eksperiment je že tretje leto zapored izziv mednarodnemu naboru vabljenih modnih ustvarjalcev, v ospredje pa postavlja odraz posameznikove ustvarjalne identitete.

 

Živa odkriva, nagradna pustolovščina za družine
Poiščite najbolj znamenite muzejske predmete in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado!

 

* 17.00

Identity Dress 2015, Mednarodna razstava modnega oblikovanja, javno vodstvo avtorjev razstave
Javno vodstvo po mednarodni razstavi modnega oblikovanja. Kuratorja projekta sta Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak.

 

* 18.30

Katja Perat: Vèndar peti on ne jenja...
Nastopi pesnic in pesnikov ob dnevu odprtih vrat Kulturne soseske
Pesnica Katja Perat, ki je s pesniškima zbirkama Najboljši so padli in Davek na dodano vrednost postala prepoznaven glas mlade generacije književnikov, bo s svojim pesniškim nastopom obogatila živahno dogajanje v Kulturni soseski, v katero so v dobrososedskem sodelovanju in prepletu programov pod sloganom Bogastvo bogatega združene ugledne kulturne institucije: Društvo slovenskih pisateljev, MGLC-Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija Ljubljana, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije ter Prirodoslovni muzej Slovenije.

* 10.00-20.00

Publikacije, ki jih je izdal Narodni muzej Slovenije, popust pri nakupu
Pri nakupu publikacij, ki jih je izdal Narodni muzej Slovenije, vam nudimo 20 % popust (razen za knjige, za katere velja Zakon o enotni ceni knjige).


Informacije: Narodni muzej Slovenije – Prešernova, Muzejska ulica 1, 1000 Ljubljana, 01 241 44 04, info(at)nms.si, www.nms.si

 

 

 

 

MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE SLOVENIJE


* 10.00, 11.00

Ko predmet oživi
Muzejske ustvarjalnice za otroke med 4. in 10. letom starosti. V okviru projekta EMEE.

 

*12.00

Voden ogled po razstavi Slovenci v XX. stoletju
Stalna razstava o življenju Slovencev v enem najburnejših obdobij zgodovine Vodi Monika Montanič.


* 17.00

Ko predmet oživi


* 17.00

Voden ogled po občasni razstavi Pot domov
Razstava posvečena zgodbam in spominu na stoletnico izbruha Soške fronte ter sedemdesetletnici konca druge svetovne vojne. Vodi mag. Monika Kokalj Kočevar.

Informacije: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana,
01 300 96 10, uprava(at)muzej-nz.si, www.muzej-nz.si

 

 

PRIRODOSLOVNI MUZEJ SLOVENIJE

*10.00 - 20.00

Ogled stalnih razstavnih zbirk

 

*10.00 - 20.00

Živela evolucija!

Ogled pregledne in interaktivne občasne razstave o evoluciji

 

* 16.00

Javno vodstvo po razstavi Evolucija!

 

* 17.00

Cvetka Bevc: Vèndar peti on ne jenja...
Nastopi pesnic in pesnikov ob dnevu odprtih vrat Kulturne soseske
Pesnica Cvetka Bevc, ki nikakor ne ubeži besedi »pot«, bo s svojim pesniškim nastopom obogatila živahno dogajanje v Kulturni soseski, v katero so v dobrososedskem sodelovanju in prepletu programov pod sloganom Bogastvo bogatega združene ugledne kulturne institucije: Društvo slovenskih pisateljev, MGLC-Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija Ljubljana, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije ter Prirodoslovni muzej Slovenije.

*18.00

Predavanje "Tasmanija in njeni minerali"

Tasmanija skriva marsikatero mineralno bogastvo. Predstavljena bodo nekatera nahajališča in minerali, ki jih je spoznal avtor predavanja dr. Mirjan Žorž.

 

Informacije: Prirodoslovni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana, (01) 241 09 40 / (01) 241 09 62, uprava(at)pms-lj.si, www.pms-lj.si

 

 

 

SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ


* 12:00

Razstave MIGRACIJE
Z izbrano temo Slovenski etnografski muzej opozarja na aktualno problematiko in prispeva k njenemu širšemu razumevanju.

V sodelovanju z ALUO, Zavodom Apis.

 

* 13:00, 16.00

Javno vodstvo po razstavi Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja
Ali o vratih razmišljamo, jih sploh poznamo in zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo? Morda kdaj pa kdaj pred njimi postojimo in premišljamo, kako naj jih prestopimo, kdo se skriva za njimi in kaj nas čaka onkraj. Jih pogosteje široko odpremo ali tesno zapremo?

Po razstavi bosta vodili kulturna mediatorka Vilma Kavšček (ob 13h) in avtorica razstave mag. Polona Sketelj (ob 16h).

 

* 14:00

Javno vodstvo po stalni razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta
Stalna razstava Jaz, mi in drugi je posvečena človeku, ki nosi v sebi univerzalno, skupno in enkratno: povezuje ga univerzalnost lastne vrste, označuje ga posebnost kulture in družbe, v kateri živi, obenem pa ga od vseh drugih ločuje neponovljivost njegovega bitja in življenja.

Po razstavi bo vodila kulturna mediatorka Brigita Rupnik.


* 15.00

Javno vodstvo po stalni razstavi Med naravo in kulturo
Stalna razstava Med naravo in kulturo z več kot 3000 razstavljenimi predmeti predstavlja zakladnico slovenske in zunajevropske dediščine vsakdana in praznika.
Človeka kot del narave in kot kulturno bitje označujejo predmeti, ki jih je izdeloval in uporabljal, da bi preživel oziroma bolje živel. Na stalni razstavi boste slišali zgodbe o predmetih, kakršne so naši prednamci izdelovali, jih uporabljali in kako so se skozi prostor in čas razlikovale in spreminjale njihove oblike.

 

Etnoabecedaž, interaktivna razstava za otroke
Abecedni labirint od črke A do Ž bo otroke popeljal v svet etnoloških predmetov. Nekatere med njimi otroci že poznajo, druge pa bodo spoznavali z odkrivanjem, raziskovanjem, igro in tudi pravljico.


Informacije: Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana, 01 3008 700, 01 3008 745, etnomuz(at)etno-muzej.se, www.etno-muzej.si

 

 

SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ


* 10.00–19.00

Ogled stalne in občasnih razstav
Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja, občasna razstava Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri, občasna razstava Lingua Latina – razstava o latinščini v osnovni šoli, občasna razstava Z vrlino in delom, dr. Franc Močnik (1814-1892).


* 11.00

Učna ura v Antični Emoni
Učenci pod vodstvom Decimusa Orbiliusa Severusa spoznajo način poučevanja in vzgajanja v času antične Emone. Magister svoje učence nagovori v latinščini ter s poukom nadaljuje v slovenščini (oz. v angleščini za tujce), učenci pa pišejo učene besede magistra na voščene tablice. Oblečeni v rimsko opravo (tunike in togo) se učenci naučijo šteti po latinsko do deset, spoznajo latinska imena za mesece, pišejo s stilusom na voščeno tablico, poslušajo zgodbo o Veneri in Marsu ter se pogovarjajo o rimskih bogovih.


* 12.00

Vodstvo po razstavi Lingua Latina
Razstava prikazuje zgodovino pouka latinščine v javni osnovni šoli od leta 1958 dalje, ko je splošni zakon o šolstvu uzakonil enotno osemletno osnovno šolo in gimnazijo spremenil iz osemletne v štiriletno šolo. Sprejet je bil tudi sklep, da se obe klasični gimnaziji, ki sta po letu 1945 delovali v Sloveniji – ljubljanska in mariborska, ukineta in priključita gimnazijam splošnega tipa. Takrat je latinščina prvič prišla v osnovno šolo in se do današnjih dni v slabih šestdesetih letih pojavljala na različnih osnovnih šolah po vsej Sloveniji, nepretrgoma pa je ves čas obstala le na OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani, ki je nekaj časa imela vlogo neuradnega področnega centra za latinski jezik. Kljub večkratnemu preganjanju latinščine iz šolskih klopi se je po zaslugi prizadevnih profesorjev in vodstev šol, ki so ji bila naklonjena, ohranila do današnjih dni.

 

* 13.00

Delavnica Svet antike
Na delavnici Svet antike se bodo otroci pogovarjali o Rimskem cesarstvu in nekaj vidnejših vladarjih, vstopili bodo v svet mitologije in spoznali rimske bogove ter njihove atribute, se seznanili z osnovami latinskega jezika in skupaj prevedli pet latinskih pregovorov. V sklepnem delu delavnice pa si bodo izdelali igralne karte na tematiko antičnega sveta.


* 14.00

Od imatrikulacije do promocije: doktorandi profesorja Franceta Vebra na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v luči arhivskega gradiva 1919–1945

Predavanje dr. Alojza Cindriča ob izdaji njegove zadnje knjige.

Avtor knjige je na osnovi bogatega arhivskega gradiva, ki ga hranita Zgodovinski arhiv in muzej Univerze v Ljubljani ter arhiv Filozofske fakultete v Ljubljani, predstavil študijsko pot triindvajsetih doktorandov, ki so opravili doktorski izpit na Oddelku za filozofijo pri dr. Francetu Vebru. Delo osvetljuje pomemben in doslej skoraj povsem spregledan del slovenske intelektualne in akademske zgodovine, predvsem pa na novo osvetli intenzivno filozofsko dogajanje v Ljubljani med obema vojnama.

 

*16.00

Učna ura Lepopis
Pri učni uri lepopisja se učenci seznanijo s pomenom in vlogo lepopisja v šoli, osnove lepopisne pisave pa pridobijo s pisanjem lepopisnih črk s peresnikom in črnilom na učne liste pod budnim očesom gospodične učiteljice.


* 17.00

Delavnica Ptičje hišice
Na delavnici bomo izdelali unikatne ptičje krmilnice iz recikliranih materialov, jih seveda tudi napolnili s semeni, potem pa lahko do konca zime uživali v opazovanju zadovoljnih ptic.


Informacije:
Slovenski šolski muzej, Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana/ Natalija Žižič, Ksenija Guzej, 01 25 13 024, 031299 676, solski.muzej(at)guest.arnes.si, prijavassm(at)guest.arnes.si, www.ssolski-muzej.si
 

 

ZGODOVINSKI ARHIV LJUBLJANA


* 11:00

Voden ogled po razstavi V zaledju soške fronte
Vodja razstavnega projekta in ena izmed avtoric razstave Judita Šega bo obiskovalce vodila po razstavi o 1. svetovni vojni, ki govori o razmerah v zaledju tega največjega vojaškega spopada v vsej zgodovini na slovenskih tleh.

Razstavo so pripravili Zgodovinski arhiv Ljubljana, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Gornjesavski muzej Jesenice ter Tolminski muzej.

V promocijski prodaji bodo tudi razstavni katalogi po dostopni ceni 5 €.
Lokacija: vhod Zgodovinskega arhiva Ljubljana, Mestni trg 27, Ljubljana (nasproti Robbovega vodnjaka).


Informacije:
01 306 13 06, zal(at)zal-lj.si, www.zal-lj.si

 

 

MINISTRSTVO ZA KULTURO REPUBLIKE SLOVENIJE

* 8.00-18.00,

Razstava PORTRETI PRVAKOV – prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015)
Z razstavo PORTRETI PRVAKOV –  prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2015), ki jo je Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije postavil v avli ministrstva (Maistrova ulica 10, Ljubljana), se poklanjamo prejemnikom najpomembnejšega slovenskega priznanja za igralske dosežke in 50. obletnici Festivala Borštnikovo srečanje tudi v Ljubljani - je del velike razstave Gremo na Borštnika!, ki si jo lahko ogledate v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

 

Informacije: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), 01 241 58 00, slogi(at)slogi.si, www.slogi.si