Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

LJUBLJANA

Aksioma | Projektni prostor

 

* 19.00

Andrea Knezović: Na pragu, odprtje razstave
Projekt obravnava vprašanje migracije in njene mejnosti. Predstavlja osebne zgodbe in procese mejnega stanja priseljenca s pomočjo treh video projekcij in zvočne instalacije.

Informacije: Aksioma | Projektni prostor, Komenskega 18, 1000 Ljubljana, 05 90 54 360, sonjagrdina(at)gmail.com, www.aksioma.org  

 

Cankarjev dom 

 

* 10.00–19.00
11. slovenski bienale ilustracije – SBI, razstava, Galerija CD
Izbor ustvarjanja slovenskih ilustratorjev v zadnjih dveh letih in predstavitev ilustratorskega opusa akademskega slikarja Jožeta Ciuhe, letošnjega prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo.
* 10.00–19.00
Željko Stevanič: Filmi v fotografiji, razstava, Mala galerija
Stevanič, ki je sodeloval pri nastajanju velikega števila slovenskih celovečernih filmih, želi z razstavo opozoriti na izginjanje poklica scenskega fotografa, ki mu grozi popoln izbris tako iz zavesti filmskih ustvarjalcev kot tudi širše javnosti.
Informacije: Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, 01/241 71 00, info(at)cd-cc.si, www.cd-cc.si

 

Društvo ŠKUC - Galerija Škuc (Stari trg 21)

 

* 18.00

Vodstvo po razstavi Brez naslova z umetnikom Alenom Ožboltom in umetniškim vodjem Galerije Škuc Vladimirjem Vidmarjem

* 12.00-20.00

Ogled razstave Alen Ožbolt: Brez naslova

Informacije: Boris Beja, 01/251 65 40, galerija.skuc(at)guest.arnes.si, http://www.galerija.skuc-drustvo.si/skuc2.html

 

Društvo ŠKUC in Slovenska kinoteka

 

* 17.00
30. Festival LGBT filma: Kaj zdaj? Spomni me (E Agora? Lembra-me)
Joaquim Pinto, priznani portugalski režiser, ki že 20 let živi s HIV-om in se spopada s hepatitisom C, na zelo oseben način govori o življenju, ljubezni, trpljenju in zdravju. Ta izjemni film je prejel kar 15 mednarodnih nagrad, tako kritike kot občinstva, med drugim glavno nagrado na prestižnem filmskem festivalu v Locarnu.
Ter kratka predfilma: Diego Menendes RIP IT AFTER HIM, Peter Bizjak, Slovenija, 2014, DVD, barvni, 5', ap in Ujet (Uitgesproken), Lazlo in Dylan Tonk, Nizozemska, 2013, DVD, barvni, 13’, ap

Informacije: Slovenska kinoteka, 01/434 25 24, program(at)kinoteka.si, www.kinoteka.si in Društvo Škuc, Boris Beja, 01/251 65 40, galerija.skuc(at)guest.arnes.si, http://www.galerija.skuc-drustvo.si/skuc2.html

 

Galerija Družina

 

* 9.00-18.00

OPUŠČNE BRAZDE
Akad. slikar, prof. Bogdan Čobal iz Maribora predstavlja na samostojni razstavi v galeriji Družina svoj najnovejši ciklus akrilnih slik na platnu z etnografsko motiviko in nostalgičnim naslovom Opuščene brazde.

Informacije: Galerija Družina, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana, 01 360 28 12,

manica.ferenc(at)druzina.si, www.druzina.si

 

Hiša eksperimentov

 

* 16.00-19.00
Samostojno raziskovanje in izvajanje poskusov
Pri samostojnem eksperimentiranju se vsak obiskovalec uči resnic na »lastni koži« in taka šola je tudi najbolj učinkovita. Število sočasnih obiskovalcev Hiše eksperimentov je omejeno na 80.

Informacije: Ustanova Hiša eksperimentov, Trubarjeva 39, 1000 Ljubljana; 01 30 06 888, info(at)he.si, www.he.si 

 

Hiša otrok in umetnosti

 

* 10.00

PREŠERNA POT
S pomočjo detektiva Loota se udeleženci kot detektivski pomočniki podajo na pot reševanja detektivskega primera: „Ali je Prešeren res še živ?«. Sledijo namigom, rešujejo uganke, odkrivajo junake iz Prešernovih pesmi, jim sledijo po Ljubljani, mestu, v katerem je Prešeren živel in ustvarjal večino svojega življenja. Na koncu potovanja jih pot pripelje v staro vilo, katere bogata zgodovina je prepredena s kulturo. Morda Prešeren živi v njej? Pridružite se nam na potovanju, zbor je na Prešernovem trgu, s seboj imejte svinčnik, zataknjen za uho!

 

Predstava, v kateri nastopa 13 mladih igralcev, je pohodna in je namenjena skupinam do 60 oseb. Primerna je za  zaključene šolske skupine in otroke (v spremstvu staršev) od 6. leta starosti naprej, pot traja 90 minut. Brezplačne vstopnice lahko rezervirate na e- naslov: rezervacije(at)hisaotrok.si. V primeru slabega vremena predstava odpade.

Informacije: Irena Rajh, 041 663 904, irena@hisaotrok.si,www.hisaotrok.si

 

 

Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ljubljana - Kult3000

 

* 17.00

Regijska likovna razstava Rimski imperij - zrcalo globaliziranega sveta.

Informacije: Kult3000, Metelkova 2/b, 1000 Ljubljana, 012300570,

oi.ljubljana(at)jskd.si, http://www.jskd.si/

 

 

Javni zavod Filmski studio Viba film Ljubljana

 

* 9.00-12.00

Predstavitev filmskega studia in filmske opreme

Vodena predstavitev filmskega studia po produkcijskih in post produkcijskih prostorih, pri čemer bo udeleženim predstavljena tudi raznovrstna filmska tehnika in rekviziti. Dotaknili se bomo sodobnih trendov na področju tehnične filmske in avdiovizualne produkcije ter post produkcije, kot tudi filmske zgodovine in rekvizitov, ki so krojili pretekla obdobja.

* 12.00-14.00

Projekcije kratkih študijskih filmov AGRFT

Projekcije kratkih študijskih filmov AGRFT v večnamenski projekcijski dvorani Filmskega studia Viba film Ljubljana.

Informacije: Javni zavod Filmski studio Viba film Ljubljana, Stegne 5, 1000 Ljubljana, 01 513 2402, info(at)vibafilm.si, www.vibafilm.si

 

Kinodvor

 

* 20:50   
Pogovor o slovenskem prevodu romana Kozmopolis Dona DeLilla
Po projekciji filma Kozmopolis (projekcija ob 19. uri  NI BREZPLAČNA) v Kavarni Kinodvora sledi pogovor z Ano Schnabl, kritičarko in poznavalko DeLillovega opusa, ter Simonom Popkom, filmskim kritikom, publicistom in direktorjem LIFFa ter Festivala dokumentarnega filma. Pogovor bo vodila kritičarka Manca G. Renko. Če med 1. in 3. decembrom v Kinodvorovi Knjigarnici kupite roman Kozmopolis, prejmete brezplačno vstopnico za ogled filma!

Informacije: Kinodvor, 01/239 22 17, blagajna@kinodvor.si,www.kinodvor.org

 

Kino Komuna

 

* 17.00

Film INFERNO
Ogled celovečernega filma Inferno. Režiser: Vinko Möderndorfer. Igrajo: Marko Mandić, Medea Novak, Renato Jenček, Jernej Šugman. Produkcija: Forum Ljubljana.

Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajnah kinocentrov Kolosej (Kolosej Ljubljana, Kranj in Maribor) in na blagajni Kina Komuna (Ljubljana) od srede, 26. 11. 2014, od 17. ure dalje, dokler ne poidejo. Blagajne so odprte pol ure pred začetkom prve predstave do začetka zadnje predstave.

Informacije: Kino Komuna, Cankarjeva 1, Ljubljana, www.kolosej.si

 

Kolosej Ljubljana

 

* 17.00

Film INFERNO
Ogled celovečernega filma Inferno. Režiser: Vinko Möderndorfer. Igrajo: Marko Mandić, Medea Novak, Renato Jenček, Jernej Šugman. Produkcija: Forum Ljubljana.

Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajnah kinocentrov Kolosej (Kolosej Ljubljana, Kranj in Maribor) in na blagajni Kina Komuna (Ljubljana) od srede, 26. 11. 2014, od 17. ure dalje, dokler ne poidejo. Blagajne so odprte pol ure pred začetkom prve predstave do začetka zadnje predstave.

Informacije: Kolosej Ljubljana, Šmartinska 152, Ljubljana, www.kolosej.si

 

KUD Sestava in Hostel Celica, Galerija Srečišča
* 18.00

Vodstvo po razstavi Alekse Ivanc Olivieri (1916 – 2010) in projekcija filma o njenem življenju in delu

Javno vodstvo kustosinje Vesne Krmelj po razstavi izjemne, a v Sloveniji  skorajda neznane slikarke Alekse Ivanc Olivieri. Od leta 1952 je živela in ustvarjala na območju mediteranskega bazena (Rim, Sardinija, Francija, Španija, Alžir, Maroko, vse do puščave Mavretanije), vendar pa je večino svojega življenja preživela na Korziki.

Po njeni smrti leta 2010 se je del njenega korziškega opusa vrnil v Slovenijo kot zapuščina in bo tokrat tudi prvič razstavljen. Ob razstavi je nastal tudi krajši film o slikarkinem življenju in delu. Film vsebuje tako arhivske posnetke, ki jih je snemalec Jože Jagrič posnel leta 1994 v njenem korziškem domovanju, kot tudi postopke restavriranja slik, ki jih je napadla plesen.

Po predstavitvi umetnice, predvidoma ob 19. uri, bo vodstvo arhitekta Janka Rožiča po hostlu Celica in muzeju zaporništva.

Informacije: KUD Sestava, http://www.sestava.si/

 

Ljubljanski grad

 

* 11.00 in 16.00

Vodeni ogled po Ljubljanskem gradu

O pestrem grajskem življenju, zgodovini in prenovi vas seznani vodnik ob obisku notranjosti grajskih prostorov.
Zbirno mesto: Info center na Gradu. Predhodne najave na tel. št.: 01/306 42 93.

* 10.00–19.00

Stalna razstava Slovenska zgodovina na Ljubljanskem gradu

Razstava je zgodovinski pregled razvoja slovenskega prostora od prazgodovine do danes. Vanjo je vključena predstavitev vsakokratnih družb, državnih tvorb, političnih, socialnih in gospodarskih razmer, migracijskih gibanj, prometa, kulture, arhitekture in vsakdanjega življenja.  

* 12.00 in 14.00

Vodena ogleda po razstavi

Zbirno mesto: Info center na Gradu. Predhodne najave na tel. št.: 01/306 42 93.

* 10.00–19.00

Virtualni grad in Razgledni stolp na Ljubljanskem gradu. Dvanajstminutna projekcija zgodovine Ljubljanskega gradu, njegovega arhitekturnega razvoja, arheoloških spoznanj - vse do današnje podobe. Z Razglednega stolpa se ponuja čudovit razgled na mesto in širšo okolico. Na poti do Razglednega stolpa je tudi nova postavitev z naslovom iLjubljana.

* 17.00

Vodeni ogled po razstavi FRAKTALI na 46°3′S 14°30′V: EMOljubljaNA v Kazematah na Ljubljanskem gradu. Z avtorico razstave Evo Petrič boste na vodenem ogledu po razstavi spoznali na koliko fraktalov bi se morala razleteti današnja Ljubljana, da bi se ti lahko zlepili v enako sestavljanko, kot jo ponuja zlepljeni emonski vrč v Mestnem muzeju Ljubljana?
* 13.00 in 15.00

Časovni stroj: od Emone do mestnega simbola, vodeni ogled

Šest časovnih postaj, šest kostumiranih karakterjev, več kot le običajen vodeni ogled Ljubljanskega gradu, ki bo obiskovalce popeljal skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta.
Zbirno mesto: Info center na Ljubljanskem gradu. Predhodne najave na tel. št.: 01/306 42 93.

Informacije: Info center na Ljubljanskem gradu, 01/306 42 93, www.ljubljanskigrad.si

Lutkovno gledališče Ljubljana

 

* 19.00

Doktor Faust, lutkovna predstava za mladino in odrasle,60 minut, Kulturnica LGL, Židovska steza 1
Rekonstrukcija predstave očeta slovenskega lutkovnega gledališča Milana Klemenčiča iz leta 1938, ki sta jo oživila Jelena Sitar in Igor Cvetko. Gre za umetnino z miniaturnimi lutkami, ki je izjemen del slovenske lutkovne zgodovine. Romantična igra o Faustu, ki je pripravljen tvegati vse in s prodajo duše Mefistu odločilno premagati meje človeškega spoznanja.

Brezplačne vstopnice lahko dvignete v ponedeljek, 1. decembra 2014, od 10. ure naprej na blagajni LGL, na Krekovem trgu 2, v Ljubljani.

Informacije: Lutkovno gledališče Ljubljansko, 080 2004, blagajna(at)lgl.si, www.lgl.si

 

Mednarodni grafični likovni center, MGLC - Grad Tivoli

 

* 10.00–18.00

Alenka Pirman, zbrana dela
Alenka Pirman se na prvi večji pregledni in samostojni razstavi predstavlja s projekti, ki so zaznamovali lokalni kulturni prostor v zadnjih petindvajsetih letih. Razstava izpostavlja tehnike, taktike in metode raziskovanja in distribucije njenih umetniških zamisli povezanih z različnimi prostorskimi in tematsko specifičnimi situacijami, na katere se je pogosto odzivala z ironijo, sarkazmom in dvomom. Zbrana dela tako ponujajo nova branja in interpretacije, ki jih ohranjajo aktualna tudi v današnjem času.

* 16:00–17:00

Javno vodstvo

Po razstavi Alenke Pirman vodi Božidar Zrinski, član kuratorske skupine.

* 17.00-18.00

Druženje ob podstavku

Na dvorišču MGLC-ja stoji podstavek za spomenik, na katerem je svojčas stal kip maršala Radeckýja. V času razstave Alenke Pirman ga bomo obudili v tistih zimskih dnevih, ki bodo radodarni z nujno potrebno gradbeno surovino – snegom. Na Ta veseli dan kulture pa organiziramo uvodno druženje ob podstavku, ki sproščeno zaključi javno vodstvo po razstavi.

Informacije: MGLC, Pod turnom 3, 1000 Ljubljana, Lili Šturm, 01/24 13 818, lili.sturm(at)mglc-lj.si, www.mglc-lj.si

 

Mestna knjižnica Ljubljana

 

Mesto bere - začetek projekta sezone 2014/15 

V ospredje programa Mesto bere – bralnega projekta za spodbujanje branja v Mestni knjižnici Ljubljana tokrat postavljamo sodobne evropske zgodbe. Iz velikanskega nabora evropske literature smo izbrali 60 knjižnih naslovov sodobne evropske literature, nastale po letu 1950. Namen našega bralnega projekta je aktivno sooblikovanje stanja na področju bralne kulture in bralnih navad prebivalcev Ljubljane, zlasti tistih, ki po literaturi morda manj posegajo.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, Tatjana Pristolič, 040 255 745, tatjana.pristolic(at)mklj.si, http://www.mklj.si/

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana (Knjižnica Bežigrad, Knjižnica Črnuče, Knjižnica Jožeta Mazovca, Knjižnica Šiška, Knjižnica Zalog)

 

* 17.00–18.00

Ura pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnice na ure pravljic, kjer vam bodo naši izkušeni pravljičarji pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Erika Pečnik, 01 600 83 12, urepravljic(at)mklj.si , http://www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Bežigrad

 

* 19.00–20.00

Koncert: Koncertni večer z vokalnim tercetom Casta diva – ob otvoritvi Platoteke
Gramofonske plošče so bile nekoč nepogrešljive, s časom smo jih skoraj prepustili naftalinu, danes pa zopet veljajo za dragocen medij, namenjen glasbenim sladokuscem. Na Ta veseli dan kulture bomo oživili klasične in marsikatere izgubljene posnetke. Večer bo popestril ženski vokalni tercet Casta diva.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Črnuče

 

* 12.30-19.30
Razstava: Vitomil Zupan – scenarist
Ob stoletnici rojstva pisatelja, pesnika, dramatika in esejista bomo predstavili njegovo udejstvovanje v filmski industriji. V petdesetih letih in pozneje se je želel uveljaviti kot pisec filmskih scenarijev, vsega jih je napisal okoli 50, realizirani pa so bili le redki.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Glinškova ploščad

 

Razstava: 2.000-letnica pridobitve mestnih pravic antične naselbine Emone – Janja Jazbec
Letos mineva 2.000 let, ko so Rimljani na prostoru današnjega središča Ljubljane postavili kolonijo Julijo Emono z večjo zgradbo in obzidjem s stolpi. Razstavo posvečamo obeležitvi pridobitve mestnih pravic antične naselbine Emone.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Ig (ZA OTROKE)

 

* 18.00–19.00

English Mind Lab
Na izobraževalni delavnici Traveling far East bomo spoznali življenjski slog nekaterih nam zelo oddaljenih vzhodnih kultur. Delavnica je namenjena otrokom od osmega do trinajstega leta starosti z nekaj predznanja angleškega jezika.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana,

Aleksandra Klokočovnik, 01 286 33 88, 01 280 23 71, ig(at)mklj.si, http://www.mklj.si/prireditve/item/5701-english-mind-lab-spela-podkoritnik-mokorel

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Jožeta Mazovca

 

* 8.00-19.30
Razstava: Mahatma Gandhi (projekt: Svet med nami – Indija) 
Indijski politik, voditelj in borec za človekove pravice Mahatma Gandhi je bil eden izmed tvorcev sodobne Indije. Pomagal je pri boju Indije za neodvisnost izpod britanske nadoblasti in s svojim delom navdihnil tudi druge narode v Aziji in Afriki. V sodelovanju z Veleposlaništvom Indije.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Otona Župančiča

 

* 17.00–18.00

Predavanje: Živo izročilo indijske glasbe – mag. Vasja Štukelj (projekt: Svet med nami – Indija)
Indijska kulturna dediščina je ena redkih, ki se lahko pohvali z neprekinjeno tradicijo delovanja in razvoja zadnjih tri tisoč let. Eno od osrednjih mest v njej zavzema indijska klasična glasba, v kateri se odraža paleta različnih vplivov. Mag. Vasja Štukelj bo v tem predavanju skušal kot glasbenik in filozof, ki se študiju te zvrsti glasbe in indijske filozofije posveča že več kot desetletje, le-to poslušalcem približati skozi osebno izkušnjo.
* 18.00–19.00
Predavanje in otvoritev razstave: Njegovih 25 let Indije – Arne Hodalič
(projekt: Svet med nami – Indija)

Lansko leto je minilo 25 let, odkar je Arne Hodalič, slovenski fotograf, urednik fotografije National Geographic Slovenija in prejemnik domačih in tujih nagrad za fotografijo prvič obiskal Indijo. Ob številnih obiskih te dežele se je v njegovih arhivih nabralo ogromno fotografij in zanimivih zgodb, ki jih bo predstavil na predavanju ob odprtju razstave.
* 19.00–20.00
Predavanje: Pozabljeni kanjoni Zanskarja – Mare Lakovič (projekt: Svet med nami – Indija)
Predavanje o labirintu kanjonov vzhodnega Zanskarja ter ekstremnem, 1.200 km dolgem prečenju tega skoraj neraziskanega dela indijske Himalaje. Avtor bo spregovoril tudi o budistični, etnični in kulturni dediščini tega tibetanskega dela Indije. V sodelovanju z Veleposlaništvom Indije.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si 

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - KnjižnicaRudnik

 

* 17.30–18.30
Ura pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnico na ure pravljic, kjer vam bo naša izkušena pravljičarka pričarala pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Karolina Harjač Bricelj, 01 427 34 23, rudnik(at)mklj.si, http://www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Vodice

 

* 18.00–19.00
Ura pravljic
Otroci, vabljeni v knjižnico na uro pravljic, kjer vam bo naša izkušena pravljičarka pričarala pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Tomaž Miško, 01 832 33 66, vodice(at)mklj.si
http://www.mklj.si/pravljicna-soba2/ure-pravljic

 

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Šiška

 

* 17.00–17.30

Stara dedkova harmonika – Teater za vse (ZA OTROKE)
Otroci, vabljeni na čisto pravo veselico! Skupaj bomo plesali, peli in se zabavali. Da je vse tako kot mora bit, bo stric Karlo veselo zaigral na dedkovo harmoniko. Prijetna, zabavna in poučna predstava je primerna za otroke od tretjega leta dalje.
* 8.00-19.30
Razstava: Rabindranath Tagore: pesnik ljubezni (projekt: Svet med nami – Indija)
Indijski pisatelj, pesnik in slikar Rabindranath Tagore je prvi azijski dobitnik Nobelove nagrade za literaturo, ki jo je leta 1913 prejel za pesniško zbirko Gitanjali/Darovanjke. Na razstavi bo predstavljeno tako njegovo literarno delo kot tudi del njegovega likovnega opusa. V sodelovanju z Veleposlaništvom Indije.

* 18.00–19.30   

Projekcija filma: Charulata / The Lonely Wife  (projekt: Svet med nami – Indija)
Zgodba Charulata (1964, bengalski jezik), režiserja Satyaita Raya je klasično delo indijske kinematografije posneto po predlogi Tagorejevega roman Nastanirh (Broken Nest).
Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, www.mklj.si in Mojca Poberaj, 01 519 38 42, siska(at)mklj.si, http://www.mklj.si/prireditve/item/5700-stara-dedkova-harmonika-teater-za-vse

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Trubarjeva hiša literature

 

* 17.00-19.00
Predavanje: Rabindranath Tagore in Srečko Kosovel: skupna perspektiva v razdeljenem svetu – dr. Ana Jelnikar (projekt: Svet med nami – Indija)
Z besedili obeh pesnikov bomo razmišljali o povezavah, skupnih referencah in zgodovinskih okoliščinah, ki so nepričakovano združile enega največjih mislecev moderne Indije z miselnim in čustvenim svetom mladega Srečka Kosovela. Kosovelovo pesem »V zeleni Indiji« bomo slišali v bengalskem prevodu Ketaki Kushari Dyson.                                                        
* 19.00–21.00
Pogovori Slovenskega sociološkega društva
Slovensko sociološko društvo pripravlja izčrpno, analitično in neodvisno predstavitev novejših knjig s področja sociologije in sorodnih ved. Pogovori potekajo v obliki intervjuja ali okrogle mize. Srečanj se udeležujejo tako strokovna kot širša zainteresirana javnost.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Marko Lakovič, 01 600 83 12, 041 601 324, marko.lakovic(at)mklj.si, http://www.mklj.si/ in Rok Dežman, 031 876 333, rok.dezman(at)mklj.si, www.mklj.si 

Mestno gledališče ljubljansko

 

* 2. december 2014, 20.00

Milena Depolo in Boban Skerlić TRPEČE

Gostuje Beograjsko dramsko gledališče.
Predstava Trpeče je nastala na osnovi dokumentarnega gradiva – avtentičnih izpovedi žensk, ki so bile žrtve nasilja. Kot osnovno gradivo so služili transkripti intervjujev, katere je Helsinški odbor za človekove pravice v Srbiji izvedel z ženskami, ki so bile zlorabljene. Ampak, kljub tej izpovedni formi, predstava ne želi, da se ta zgodba verodostojno prenese na občinstvo. Za to so mediji. Ta predstava je gledališki pogled na resen družbeni problem. Brezplačne vstopnice bodo na voljo pri blagajni MGL od 1. 12. dalje, med 12. in 18. uro.

* 3. december 2014, 20.00

Boštjan Tadel KRATKI KURZ ZAUm
V letih okrog prve svetovne vojne so umetniki in politiki kipeli od idej, kako preseči mlačnost uveljavljene umetnosti, nerazvitost človekovih potencialov in krivičnost družbenega reda. O njih in z njihovimi sredstvi bo tekel Kratki kurz ZAUm. Ter o nas in o sredstvih naših prednikov, ki jih še vedno srečujemo na odrih in v galerijah, v knjigah in glavah. Brezplačne vstopnice bodo na voljo pri blagajni MGL od 1. 12. dalje, med 12. in 18. uro.

Informacije: Mestno gledališče ljubljansko, 01/25 10 852, blagajna(at)mgl.si, www.mgl.si

 

 

Mini teater

 

* 20.00

KOT JAZ - javna generalka

Glasbeno avtorska predstava Lare Janković KOT JAZ
Igra srca. Intimno, solzavo duhovito prepletanje zgodb dveh žensk- Lare in Edith. Prva kot velika občudovalka slednje, ki skozi burno življenje iz biografije druge poskuša najti samo sebe, iskati podobnost in obenem svojost. Je ne posnema, ampak znotraj sebe išče njo. Kot Lara misli in si predstavlja kako je Edith to počela. Zato KOT JAZ.

Informacije: Mini teater Ljubljana, Križevniška 1, Branka Nikl Klampfer, 041 314 414, branka.nikl(at)miniteater.si, www.mini-teater.si

 

 

Ministrstvo za kulturo in Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

 

* 10.00, avla ministrstva

Prireditev ob zaključku projekta Gratae posteritati

Potekala bo slovesna predaja faksimila enega redkih ohranjenih koloriranih izvodov avtobiografskega dela Gratae posteritati slovitega diplomata Žiga Herbersteina, Narodni in univerzitetni knjižnici, Univerzitetni knjižnici Maribor, Zgodovinskemu arhivu Ptuj ter devetim osrednjim območnim splošnim knjižnicam.

Informacije: Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, 1000 Ljubljana, 01 369 59 00, gp.mk(at)gov.si, www.mk.gov.si

 

 

MG + MSUM / Moderna galerija

 

* 10.00, 11.00, 12.00

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi
Tematsko vodstvo in delavnica za osnovnošolske in srednješolske skupine. Obvezna prijava na izobrazevanje(at)mg-lj.si.
* 16.00–17.00
NoO PARENTAL ADVISORY
Igrivi vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Število mest je omejeno, obvezne prijave na izobrazevanje(at)mg-lj.si.
* 17.00
Tadej Pogačar in Dejan Habicht
Pogovor na razstavi Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. Muzej sodobne umetnosti

Novo odprta razstava enega najzanimivejših umetnikov v Sloveniji, ki je začel svojo umetniško pot na začetku 90tih let.

Informacije: MG+MSUM, Cankarjeva 15, 01/2416800, 2416834, info(at)mg-lj.si, izobrazevanje(at)mg-lj.si, www.mg-lj.si

  

MG + MSUM / Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)

 

* 10.00, 11.00, 12.00

Kje živi sodobna umetnost?
Tematsko vodstvo in delavnica za osnovnošolske in srednješolske skupine. Obvezna prijava na izobrazevanje(at)mg-lj.si.
* 16.00 - 17.00
NoO PARENTAL ADVISORY
igrivi vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi Sedanjost in prisotnost. Število mest je omejeno, obvezne prijave na izobrazevanje(at)mg-lj.si.
 * 16.00 - 17.00

Vlasta Delimar in ženski performans v Jugoslaviji
Tematsko vodstvo po razstavi Vlaste Delimar in delih iz zbirke Arteast 2000+ na razstavi Sedanjost in prisotnost, vodi kustosinja Adela Železnik.

Informacije: MG+MSUM, Maistrova 3, 01/2416800, 2416825, info(at)mg-lj.si, izobrazevanje(at)mg-lj.si, www.mg-lj.si

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Bežigrajska galerija 1 (Dunajska 31)

 

* 10.00–21.00 

Ogled razstave Luka Dolmark, Sence 2013−2014
Prva samostojna razstava mladega fotografa Luke Dolmarka predstavlja dva cikla monokromnih fotografij človeških figur v poltemi in temi njihovega bivanja.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Bežigrajska galerija 2 (Vodovodna 3)

 

* 10.00–21.00 
Ogled razstave Ira Niero Marušič, Prstene lune
Podobe mlade ustvarjalke so zaznamovane z mrežami, črtami in kombinacijami črt ter pikami, ustvarjenimi v podolžne črte. Avtorica svojo pot bivanja naseljuje s potezami, kjer je gesta navidezna in hkrati vidna sled na slikarski površini.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Galerija Jakopič (Slovenska cesta 9)

 

* 10.00–21.00      
BIO 50: 3, 2, 1 … TEST, samostojni ogled razstave
V okviru 24. bienala oblikovanja BIO 50 je v Galeriji Jakopič na ogled pregledna razstava Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let, na kateri lahko vidite vrhunce slovenskega industrijskega oblikovanja v zadnjega pol stoletja. Na ta veseli dan kulture vabljeni k samostojnemu ogledu razstave.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Galerija Vžigalica (Trg francoske revolucije 7)  

* 10.00–21.00
Ogled razstave Nemški animirani film
Razstava ponuja vpogled v sodobne ustvarjalne tokove produkcije animiranih filmov, kulis iz filmov ter grafik in plakate. Pripravil jo je Inštitut za zunanje kulturne odnose ZR Nemčije (IFA – Institut für Auslandsbeziehungen), v Ljubljani pa jo predstavljata Goethe-Institut Ljubljana in Galerija Vžigalica v okviru 11. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. 
* 18.00 
Vodstvo po razstavi

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Kulturni center Tobačna 001 in Tobačni muzej (Tobačna ulica 1)

 

* 11.00–21.00 
Ogled razstave Lana Čmajčanin: Neme karte
Razstavni projekt bosanske rezidenčne umetnice v KC Tobačna 001 tematizira spremembe, ki jih je doživljala geografska površina BiH tekom preteklega tisočletja. Prek premikov njenih meja umetnica postavlja vprašanja o vlogi vojaške moči, šolskega sistema ter razmerja moči med spoloma.
* 11.00–21.00
Ogled stalne zbirke Tobačnega muzeja
Tobačna Ljubljana, ustanovljena 19. januarja 1871, je Ljubljani skozi desetletja svojega delovanja dajala svojevrsten pečat. Spoznajte življenje in delo v tovarni, ki je pomembno zaznamovala zgodovino Ljubljane.
* 11.00
Vodstvo po stalni zbirki s kustosom dr. Blažem Vurnikom.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana -  Mestna galerija Ljubljana (Mestni trg 5)

 

* 11.00–21.00
Ogled razstave Raztezanje kiparskih struktur
Razstava izpostavlja sodobno slovensko kiparstvo kot pomemben segment likovnega dogajanja pri nas. Prinaša generacijsko raznolik prikaz in prerez sodobnega kiparstva z uveljavljenimi umetniki, kot so Dušan Tršar, Jiři Bezlaj, Boris Beja, Saba Skaberne, Vera Stanković, Primož Pugelj, Paola Korošec, Matej Košir in Tomaž Furlan.
* 20.00 
Vodstvo po razstavi s kustosom Sarivalom Sosičem.

Informacije: Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, 1000 Ljubljana, 01/24 11 770, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Mestni muzej Ljubljana (Gosposka 15)

 

* 10.00–21.00 
Ogled razstave Emona: mesto v imperiju
Stopite v Emono, mesto, ki je pred 2000 leti zraslo na levem bregu Ljubljanice. Spoznajte stare Emonce, lojalne rimske državljane, ter njihov življenjski slog, rituale, pravila in vrednote. Izjemni rimski dosežki odzvanjajo tudi v 20. stoletju. Kako, spoznajte v ljubljanskem Mestnem muzeju!
* 12.00 
Veččutno vodstvo po razstavi Emona: mesto v imperiju
Uporabite sluh, vid, vonj, okus in tip pri ogledu razstave Emona: mesto v imperiju. Veččutno vodstvo je zasnovano na način, da obiskovalci uporabijo vsa čutila pri dojemanju razstavnih eksponatov. Vodstvo je omejeno na največ 20 obiskovalcev. Obvezne prijave na prijava(at)mgml.si.
* 10.00–21.00
Samostojen družinski ogled razstave Emona: mesto v imperiju s tiskanim vodnikom
Razigrane naloge, stripi, uganke in premetanke čakajo na družine z otroki (od 4 do 10 let) pri ogledu razstave z družinskim vodnikom Emonske zanke in uganke. Obiščite tudi interaktivno sobo Rimska gradnja in arheologija ter spoznajte gradbene pripomočke, ki so jih poznali že stari Rimljani, zgradite pomanjšano mesto Emono in se preizkusite v zahtevni gradnji oboka. Kot pravi arheologi odkrijte še zaklade, ki se skrivajo v peskovniku.
* 10.00–21.00
Ogled razstave Svet pod prsti
V kavarni muzeja si oglejte razstavo pripomočkov,  igrač in tipnih slikanic, ki slepim in slabovidnim otrokom omogočajo branje kakovostnih slikanic, igranja z igračami in enakopravnega sodelovanja pri pouku.
* 10.00–21.00
Ogled razstave Adijo, tovarna
S časopisno hišo Delo predstavljamo zgodbe desetih ljubljanskih tovarn, ki jih ni več, ter kažemo, kako so propad tovarne doživeli njeni nekdanji delavci. Vse, ki ste delali v kateri od propadlih tovarn, vabimo, da nam zaupate svoje spomine na tovarniško preteklost. Vašo zgodbo nam sporočite na info(at)mgml.si.
* 10.00–21.00
Ogled razstave Obrazi Ljubljane
Mestni muzej s svojo stalno razstavo Obrazi Ljubljane predstavlja Ljubljano kot raznolik življenjski prostor več tisočletnega razvoja Ljubljane v gospodarsko, politično, upravno in ustvarjalno središče.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana – Roglab (Petkovškovo nabrežje 67)

 

* 12.00–21.00 

Izdelava novoletnih okraskov v RogLabu
Vabljeni v produkcijski center RogLab, kjer si boste ob strokovni pomoči RogLabovih tehnikov z laserskim rezalnikom brezplačno izdelovali unikatne novoletne okraske iz pleksi stekla. Vabljeni tudi k ogledu 3D delavnice.

Informacije: Roglab, Petkovškovo nabrežje 67, 1000 Ljubljana, 070 551 958, info(at)roglab.si, http://www.roglab.si

 

 

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Župančičeva spominska zbirka (Knjižnica Otona Zupančiča, Kersnikova ulica 2)

 

* 17.00
Župančičeva spominska zbirka, vodstvo z Dragico Trobec Zadnik. Ambienta obeh Župančičevih sob, njegov umetniški opus in predmeti, ki so živeli z njim, na razstavi pripovedujejo zgodbo o umetniku in njegovem času. Skozi zapuščino slovenskega pesnika Otona Župančiča nas bo popeljala kustosinja Dragica Trobec Zadnik.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

 

Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

* 10.00-11.00
Veččutno vodenje po razstavi Take vojne si nismo predstavljali
Vabljeni na veččutno participativno vodstvo po razstavi Take vojne si nismo predstavljali. Vodenje je zasnovano na način, da obiskovalci vseh starosti s preprostimi in zabavnimi orodji uporabijo vsa čutila: sluh, vid, vonj, okus, tip pri dojemanju razstavnih eksponatov in spoznavanju časa prve svetovne vojne. Namenjeno je širši publiki.
* 10.00-11.00

Voden ogled občasne razstave Himalajski vodja Aleš Kunaver
Vabimo vas na voden ogled po občasni fotografski razstavi Himalajski vodja Aleš Kunaver, ki smo jo pripravili ob 30. letnici tragične smrti karizmatičnega himalajskega vodja Aleša Kunaverja, vodje šestih odprav v Hindukuš in Himalajo. Poleg fotografij so na ogled tudi njegovi osebni predmeti. Po razstavi bo vodila soavtorica razstave Jožica Šparovec.

* 11.30-12.30
Voden ogled stalne razstave Slovenci v 20. stoletju v znakovnem jeziku (vodi: Gašper Rems, v okviru projekta "Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam")
20. stoletje je bilo stoletje velikih sprememb za ljudi, ki so živeli na ozemlju današnje Slovenije. V obdobju 100 let so se zgodili dve največji vojni, zamenjali so se oblastniki in države, tehnologija se je razvijala, vse skupaj pa je pospremilo živahno družbeno kulturno dogajanje. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo zgodba dvajsetega stoletja na slovenskem ozemlju prvič pripovedovana v znakovnem jeziku.
* 17.00-18.00
Voden ogled občasne razstave Take vojne si nismo predstavljali
Razstava predstavlja muzejske zbirke prve svetovne vojne in slovensko izkušnjo prve svetovne vojne. V ospredje muzejske pripovedi so postavljene drobne človeške zgodbe in vojna izkušnja prebivlacev širšega območja današnje Slovenije. Razstavna pripoved je osnovana na življenjskih usodah vojakov iz slovenskih mobilizacijskih okrajev, predstavljena je njihova pot na bojišča, ujetništvo in povratek domov. Pri tem je posebna pozornost namenjena vplivom vojne na življenje v zaledju med letoma 1914 in 1918, beguncem, bolnišnicam in militarizaciji družbe. Vabljeni na voden ogled.
* 17.00-18.00
Delavnica za otroke "Izdelaj svoj periskop"
Veste, kaj je periskop? Veste, da je "obvaroval" glavo vojakov na fronti? Ob stoletnici prve svetovne vojne se bomo spomnili pomembnega izuma slovenskega vojaka - periskopa. Pridružite se nam in iz papirja izdelajte svoj periskop.
* 18.00-20.00
V Fokusu: Ozadja prestolonaslednikove smrti, dokumentarna oddaja
Prva dokumentarna oddaja iz serije TV Slovenija V Fokusu, ki jih pripravlja režiser in scenarist Valentin Pečenko. Filmski večer organiziramo v sodelovanju s TV Slovenija. Predvajanju filma bo sledil pogovor z ustvarjalci.

* Čez cel dan (do 18. ure)

Večplastnost muzejskih predmetov in odsev Evrope v njih - postaja mimobežnica s kratkim klepetom
Pri projektu EMEE se pripravljamo na prihod eksperimentalne razstave Eurovizijski Laboratorij. V ta namen bomo z obiskovalci ugotavljali, kje in koliko Evrope je zavite v naše predmete, ter kako to zaznavajo in doživljajo naši obiskovalci. To je začetek kontinuiranega dela za prihajajoč laboratorij. Rezultate bomo hranili in prestavili v jeseni 2015.

Informacije: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana, 01/300 96 10, uprava(at)muzej-nz.si, www.muzej-nz.si

 

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

* 17.00
BIO 50: 3, 2, 1 … TEST, vodeni ogled razstave
Voden ogled nudi podrobnejši vpogled v koncept, proces dela in rezultate, ki so predstavljeni na razstavi Bienala oblikovanja.

* 18.00

Premiera kratkih filmov Bienala oblikovanja (BIO 50)
Na dogodku bomo premierno predstavili kratke filme, ki smo jih prejeli na natečaj, in razglasili nagrajence. Mladi ustvarjalci, stari med 15 in 30 let, so v format kratkega filma ujeli svoj pogled na teme Bienala oblikovanja: Javna voda - javni prostor, Spoznaj svojo hrano, Hoja po mestu in Dostopno življenje.
* 10.00-18.00
BIO 50: 3, 2, 1 … TEST, ogled razstave
Razstava Bienala oblikovanja predstavlja rezultate sodelovalnega delovnega procesa več kot 100 udeležencev iz 20 držav, ki so se ukvarjali s temami vsakdanjega življenja in načrtovanjem možnih prihodnosti oblikovanja.

Informacije: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (Natalija Lapajne), Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana, 01 5484 282/280, izobrazevanje(at)mao.si, www.bio.si, www.mao.si

 

Narodna galerija

 

* 10.00-22.00

Stalna zbirka, Prebujanje lepote. Zbirka Crowther-Oblak - viktorijanska umetnost.
V stalni zbirki so na ogled izbrana dela iz slovenske in evropske zbirke. Na ogled je tudi občasna razstava Prebujanje lepote.
Znižanje publikacij v galerijski trgovini: do 50 %.

* 10.00-18.00
Galova skrinja in odkrivanje umetnostnih zakladov
Otroke in starše vabimo k samostojnemu odkrivanju umetnin s pomočjo Galove zelene skrinje ali natisnjenih delčkov razstavljenih slik. Za rešene naloge in doslikane pobarvanke vam podarjamo Galovo darilce.
* 12.00
Antična besedila zapisana s slikarjevim čopičem
Kustos dr. Ferdinand Šerbelj bo na javnem vodstvu predstavil slike Franca Kavčiča v stalni zbirki.
* 15.00-18.00
Prebudimo vse čute
Raziskovalni ogled in delavnica za otroke in družine. Navdih za ustvarjanje v delavnici bodo risbe in slike slikarjev prerafaelitov, ki si jih bomo predhodno ogledali na občasni razstavi.
* 17.00
Predstavljamo tipno sliko z gostom Alenom Kobilico
V stalno zbirko postavljamo tipno prilagoditev za slepe in slabovidne obiskovalce. Za prilagoditev smo izbrali sliko Mihaela Stroja: Luiza Pesjakova.
* 18.00
Kipi iz vladne zbirke
Kustosinja mag. Mateja Breščak bo predstavila nekaj najzanimivejših kipov iz vladne zbirke in s tem napovedala razstavo, ki bo v vhodni avli na ogled v marcu 2015.
* 19.00-21.00

Mini-Mono-Drama
Umetniški projekt v produkciji AGRFT in Narodne galerije. Deset študentov AGRFT, pod mentorstvom prof. mag. Žanine Mirčevske, je napisalo kratke monodrame po motivih slik iz stalne zbirke. Študentje AGRFT jih bodo uprizorili v razstavnih prostorih. Monodrame so napisali: Žan Žveplan, Anja Rošker, Tamara Babić, Katarina Košir, Kristina Mihelj, Pia Vatovec, Simona Pinter, Ana Obreza, Sandi Jesenik, Iza Strehar.

Informacije: Narodna galerija, Prešernova 24, 1000 Ljubljana, 01/24 15 418, info(at)ng-slo.si; dejavnosti(at)ng-slo.si, www.ng-slo.si

Narodna in univerzitetna knjižnica - NUK

 

* 9.00–18.00 (izposoja, pritličje, soba št. 4)

Amnestija za zamudnike

NUK bo ta dan uporabnikom omogočil vračanje knjižničnega gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine in stroškov opomina.

* 9.00–18.00
Odprta vrata vseh posebnih zbirk
Obiskovalcem bodo vrata odprle Kartografska in slikovna zbirka, Zbirka sive literature in drobnega tiska, Rokopisna zbirka in zbirka redkih tiskov, Glasbena zbirka
* 12.00–14.00 (pred recepcijo NUK, pritličje, soba št. 38)
Vihar sovražen svet pretresa - posebno vodstvo po razstavi ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne
Opis dogodka: Obiskovalce bodo avtorji  razstave o prvi svetovni vojni s podrobnimi razlagami popeljali po vseh prizoriščih. Zbrali se bomo pred Recepcijo NUK ob vhodu v knjižnico.
* 17.00-17.45 (soba št. 207, drugo nadstropje)
Rokopisni biseri ljubezenske poezije
Opis dogodka: V Rokopisni zbirki NUK bomo obiskovalcem pripravili javno vodstvo, katerega rdeča nit bo pregled ljubezenske poezije. Predstavili vam bomo rokopisne bisere ljubezenske poezije Mile Kačič, Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča in Karla Destovnika Kajuha s poudarkom na ljubezenski poeziji Cirila Zlobca.
* 18.30-18.50 (Velika čitalnica NUK, prvo nadstropje)

Podelitev Trubarjevih priznanj

Slavnostna podelitev priznanj za najpomembnejše prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine.

* 19.00-20.30 (Velika čitalnica NUK, prvo nadstropje)
Pesniški večer s Cirilom Zlobcem
Opis dogodka: S pesnikom in akademikom Cirilom Zlobcem se bo pogovarjal dr. Miklavž Komelj.

Informacije: Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška 1, 1000 Ljubljana, 01/2001 100, 01/2001 150, uprava(at)nuk.uni-lj.si, www.nuk.uni-lj.si

 

 

Narodni muzej Slovenije - Prešernova

 

* 19.30    

Slovesnost ob uradnem odprtju razstave Rimske zgodbe s stičišča svetov
Prvi del stalne arheološke postavitve v osrednjem državnem muzeju, ki je sicer na ogled že od poletja, slovesno odpiramo na Ta veseli dan kulture!

Informacije: Narodni muzej Slovenije, 01 241 44 40, info(at)nms.si, www.nms.si

 

Prirodoslovni muzej Slovenije

 

* 10.00–18.00

Stalne razstavne zbirke

Na ogled številne naravoslovne zbirke.

* 10.00–18.00

"Živela evolucija!"

Pregledna in interaktivna občasna razstava o evoluciji.

* 10.00–18.00

Živeti s kristali

Občasna razstava ob mednarodnem letu kristalografije nam približa svet kristalov in mineralov.

* 10.00–18.00

Vitrine četrtletja
Mali, občasni geološki in biološki prikazi narave Slovenije in študijskega krožka UNI3 v muzeju.

Informacije: Prirodoslovni muzej Slovenije, Prešernova 20, 1000 Ljubljana, 01/241 09 40, uprava(at)pms-lj.si, www.pms-lj.si

 

Slovenski gledališki inštitut

 

* 10.00-18.00

Ogled stalne razstave HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja
Stalna razstava v 2. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od druge polovice 17. stoletja. Takrat se je s prihodom jezuitov na Slovensko začela katoliška obnova in s tem svetno gledališče (pasijonske procesije), v katerem se je že slišala slovenska beseda.
Zajeti vsebinski sklop zaključuje krstna uprizoritev Cankarjeve drame Jakob Ruda - uprizorili so jo 16. marca 1900 v Deželnem gledališču, v stavbi torej, kjer danes domuje SNG Opera in balet Ljubljana. V naslovni vlogi je nastopil Ignacij Borštnik.
Razstava predstavlja vpetost slovenskega gledališča v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

* 13.30

Vodstvo v ANGLEŠČINI po stalni razstavi HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja
Obiskovalce bo v angleščini po stalni razstavi popeljal muzejski svetovalec dr. Štefan Vevar.

* 15.30
Vodstvo v slovenščini po stalni razstavi HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja
Obiskovalce bo po stalni razstavi popeljala kustosinja mag. Tea Rogelj.
* 9.00 in 11.00 - TERMINA STA ŽE ZASEDENA
Gledališki detektivi, vodstvo z delavnico za 2. in 3. triado OŠ, SŠ
Krajšemu vodenemu ogledu po stalni razstavi sledi domiselno in kreativno samostojno spoznavanje vsebin razstave. V raziskovalni igri se učenci podajo na »Hojo za gledališčem«. Po skupinah rešujejo različne naloge in na ta način raziskujejo zgodovino gledališča na Slovenskem. Ustvarjalne in miselne naloge zahtevajo dobro timsko delo ter hkrati spodbujajo domišljijo, interpretacijo in ustvarjalnost. Vodila bo mag. Sandra Jenko. Vljudno prosimo za predhodne PRIJAVE na delavnice na naslov sandra.jenko(at)slogi.si, saj je število mest OMEJENO.
* 10.00-18.00
Na pot po muzejih s kamnom dostopnosti, povezovalna akcija
Spoznajte ESS projekt "Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam" in v sodelujočih muzejih sodelujte pri raziskovalnih igrah. Čakajo vas promocijske nagrade.

Informacije: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 100 Ljubljana, 01 241 58 00 in 01 241 58 12, slogi(at)slogi.si, www.slogi.si

 

Slovenski etnografski muzej

 

* 11.00
Javno vodstvo po razstavi Magija amuletov
Magija amuletov je imela v vsakdanjem življenju in v posmrtnem kultu zelo pomembno vlogo ter zapustila vidne sledi ne samo v egipčanski kulturni dediščini, ampak je vplivala tudi na nekatere afriške, sredozemske kulture in evropske duhovne tradicije.
* 15.00
Javno vodstvo po razstavi Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja
Ali o vratih razmišljamo, jih sploh poznamo in zaznavamo kot zveste spremljevalce skozi življenje? Ali so preprosto tu, in le kadar se nam odprejo ali zaprejo, se zavemo, kaj pomenijo?
* 16.00
Javno vodstvo po stalni razstavi
Vodstvo po bogatih zbirkah Slovenskega etnografskega muzeja.

Informacije: Sonja Kogej Rus, Slovenski etnografski muzej, 1 300 87 50, 031 728 955, sonja.koger-rus(at)etno-muzej.si, www.etno-muzej.si

 

 

Slovenski šolski muzej

 

* 10.00-19.00
Ogled stalne in občasnih razstav
Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja, občasna razstava Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri, gostujoča razstava Blaž Kumerdej (1738 – 1805).
* 15.00
Učna ura v Antični Emoni
Učenci pod vodstvom Decimusa Orbiliusa Severusa spoznajo način poučevanja in vzgajanja v času antične Emone. Magister svoje učence nagovori v latinščini ter s poukom nadaljuje v slovenščini (oz. v angleščini za tujce), učenci pa pišejo učene besede magistra na voščene tablice. Oblečeni v rimsko opravo (tunike in togo) se učenci naučijo šteti po latinsko do deset, spoznajo latinska imena za mesece, pišejo s stilusom na voščeno tablico, poslušajo zgodbo o Veneri in Marsu ter se pogovarjajo o rimskih bogovih.
* 16.00

Lepopis: učna ura iz leta 1930
Pri učni uri lepopisja se učenci seznanijo s pomenom in vlogo lepopisja v šoli, osnove lepopisne pisave pa pridobijo s pisanjem lepopisnih črk s peresnikom in črnilom na učne liste pod budnim očesom gospodične učiteljice.

* 17.00
Predavanje Za pestrost okusov in barv v vrtu in kulinariki + voden ogled po razstavi Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri
Semenarna Ljubljana že več desetletij skrbi za vzdrževanje in selekcijo določenih sort vrtnin. Zelo smo ponosni na pestro izbiro slovenskih avtohtonih sort. Zavzemamo se za ozelenitev okolice, pridelavo zdrave hrane in kakovost življenja, predavala bo strokovnjakinja Semenarne Ljubljana, Barbara Lončar – Vrhovec.
* 18.00

Izdelovanje prazničnih voščil - Vezenje voščilnic po starih motivih (delavnica Vezenja)
Udeleženci bodo spoznali osnovne vezenja kot so se ga učili v šoli nekdanjih dni. Slovenski šolski muzej hrani zanimive vzorce, ki bodo služili kot osnova za izdelavo prazničnih vočilnic. Delavnica po želji prehaja v delavnico kaligrafije, v kateri bodo udeleženci izdelano voščilnico opremili tudi z lepimi črkami.

Informacije: Slovenski šolski muzej, Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana/ Natalija Žižič, Ksenija Guzej, 01/2513024, 031/299 676, solski.muzej(at)guest.arnes.si, prijavassm(at)guest.arnes.si, www.ssolski-muzej.si

 

 

Slovensko mladinsko gledališče

 

* 19.00

Jean Genet, SLUŽKINJI, režija: Vinko Möderndorfer

Pod veščo in trdno režijsko roko Vinka Möderndorferja sta kot služkinji, ujeti v začarani krog (sprevržene) ljubezni in sovraštva do Gospe in druga do druge, zablesteli Daša Doberšek in Janja Majzelj, Gospo, njun »objekt poželenja«, pa je z žlahtnim patosom vehementno odigrala lanska dobitnica Borštnikovega prstana Olga Kacjan.
Zgornja dvorana. Predstava traja približno 65 minut in nima odmora.

Informacije: Sanja Spahić, 051 360 400, sanja.spahic(at)mladinsko-gl.si, www.mladinsko.com

 

 

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

 

* 21.00

Avtorski projekt Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča: Marie Curie – Hystérie

Mokumuzikal o fiktivnem prijateljstvu med realnima zgodovinskima osebnostma Nobelovo nagrajenko za fiziko in kemijo Marie Skłodowsko Curie in znano histerično pacientko iz pariškega sanatorija La Salpêtrière Blanche Marie Wittman. Avtorica idejne zasnove in igralka je Tina Vrbnjak, članica ansambla SNG Drama Ljubljana.

Informacije: SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, 1000 Ljubljana, 01/252 15 11, blagajna(at)drama.siwww.drama.si

 

 

Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana

 

* 10.00

DUH OPERE. Ogled dokumentarnega filma o obnovi ljubljanske Opere. Ogled je brezplačen.

Informacije: www.opera.si

 

Stripburger/Forum Ljubljana

 

* 12.00-19.00,

Srečni Akijev nasmeh, lokacije = izložbena okna v središču Ljubljane

Japonski umetnik, stripar, ilustrator in oblikovalec, Akinori Oishi, katerega zaščitni znak so flomastri in pa skrajno preprosti likovni minimalizem, bo kot rezidenčni umetnik revije Stripburger in mednarodnega festivala animiranega filma Animateka za prvi vtis v izložbe v središču mesta naselil virus 'srečnega Akijevega nasmeha', prepoznavnega avtorjevega motiva, ki širi skrajno nalezljivo in nevarno vedrino.

Informacije: Katerina Mirović, 031 401 556, core(at)mail.ljudmila.org, www.stripburger.org

 

Zavod sploh in Menza pri koritu

 

* 21.00, Menza pri koritu

Confine aperto: Ex Yu Street

Glasbeniki z ulic bivših republik Jugoslavije bodo dva dni pred premiero glasbene uprizoritve Duša, šum, ventil in žica v Stari mestni elektrarni (SMEEL, 5. 12. ob 20. uri) odigrali svoje najljubše skladbe.

Zasedba:
Dario Krmpotić - pojoča žaga, trobenta
Daniel Marinič - harmonika
Šaban Karajić - saz, glas
Nermin Frljanović - harmonika, glas
Nevaip Saliu - çifteli, glas
Edison Shukriu - tapan
Gentijan Ymeri - klarinet
Miroslav Matić - gusle, glas, poezija

 

Zagreb - Maribor - Tuzla - Tetovo - Priština - Novi Sad.

Informacije: Zavod Sploh in Menza pri koritu

 

 

Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana - SCCA

 

* 19.00
Robertina Šebjanič: Globoka modrina
Intermedijska instalacija v Projektni sobi SCCA (Metelkova 6, Ljubljana) predstavlja projekt, ki ga je umetnica zasnovala v turškem Izmirju za trienale sodobne umetnosti PORTIZMIR3 in v katerem je sodelovala z oceanografi in morskimi biologi.

Informacije: SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, 01 431 83 85, info(at)scca-ljubljana.si, www.scca-ljubljana.si

 

 

 

Zgodovinski arhiv Ljubljana

 

* 10:00 - 11:00

Arhivska dejavnost v Sloveniji

Predstavitev arhiva, arhivske dejavnosti in najbolj značilnega arhivskega gradiva.

Informacije: Zgodovinski arhiv Ljubljana, Mestni trg 27, Ljubljana, 01/306 13 06, zal(at)zal-lj.si, www.zal-lj.si