Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

LJUBLJANA

Arhiv Republike Slovenije

     • 11.00–12.30

Predstavitev knjige: Ozna in prevzem oblasti 1944–46. V knjigi slovenske zgodovinarke Ljube Dornik Šubelj (1949) Ozna in prevzem oblasti 1944–46 so podrobno obravnavane naloge Ozne ob koncu vojne in pri vzpostavljanju nove oblasti (vojni ujetniki, taborišča, poboji, Cerkev, razlastitve, izgoni, cenzura, protiobveščevalna služba, gospodarske naloge, Matjaževa vojska, politični procesi). Dodana je tudi poimenska shema Ozne in Udv. Besedilo je pisano na podlagi ljubljanskih, beograjskih in moskovskih arhivov. Knjigo je izdala založba Modrijan v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije. Knjigo bosta predstavili avtorica Ljuba Dornik Šubelj in Jera Vodušek Starič.

     • 13.00

Voden ogled Grubarjeve palače. Ogled umetnostnozgodovinskega spomenika, saj nam poslikave s štukaturnimi okrasi na stopnišču in v sobah, kapela s Kremser-Schmidtovimi slikami in Herrleinova freska nad stopniščno kupolo predstavljajo biser meščanskega baroka v Ljubljani iz zadnje četrtine 18. stoletja, ki ga dopolnjuje še poslikava v čitalnici iz prve polovice 19. stoletja.

     • Celodnevno

Ogled razstave na travniku pred ARS "Zakladi slovenskih arhivov". Predstavljamo žlahtni izbor nacionalne arhivske dediščine. S tem pa napovedujemo tudi veliko reprezentativno razstavo »Arhivi – zakladnice spomina«, ki jo pripravljamo vsi slovenski arhivi in bo postavljena predvidoma v začetku leta 2015. Arhiv Republike Slovenije je v sodelovanju z Arhivskim društvom Slovenije pričel z oblikovanjem Nacionalne arhivske liste, ki naj bi zajela nekaj najpomembnejših primerkov pisne dediščine, ki jih predlagajo vsi slovenski arhivi. Pričujoča razstava ne bo predstavljala (nastajajoče) Nacionalne arhivske liste v celoti, temveč le nekaj vidnejših dokumentov.

Informacije: Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana, 01/24 14 217, obvestila.ars(at)gov.si, www.arhiv.gov.si

Cankarjev dom 

 

     • 10.00–19.00
Izbrana dela: Samira Kentrić: Moč naslovke, Mala galerija. Razstava izbranih naslovnic iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe se posveča enemu od opusov izvirne likovne ustvarjalke, predane premisleku o družbi skozi podobo. Njena ikonografska likovna izrekanja presenetijo tako pri popkulturnem kot historičnem kontekstu.
     • 17.00
Ogled Cankarjevega doma, zbirališče pred vhodom v CD iz podhoda Maxija. Vodstvo po dvoranah in preddverjih ter veliko zanimivih podatkov. Cankarjev dom je hiša, ki je sama po sebi umetnina, predstava, razstava, doživetje in navdušujoče odkritje. Razglejte se in postanite v njem domači.
Informacije: Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana, 01/241 71 00, info(at)cd-cc.si, www.cd-cc.si

 

Društvo ŠKUC - Galerija Škuc (Stari trg 21)

     • 12.00–20.00

Émilie Jouvet: Emancipirana gledalka. Razstava - Za razstavo v Galeriji Škuc je Émilie Jouvet pripravila novo konstelacijo fotografij, na katerih protagonistke iz urbanih mest, ključnih za nastanek kulture in gibanja LGBTQI “potujejo med družbenimi spoli”. Del konstelacije - kontrapunkta linearnemu načinu dojemanja zgodovine*** - sta tudi filma: Roof odpira vprašanje participacije oziroma njene (nez)možnosti, medtem ko je One Night Stand kompleksna raziskava ženske in queer seksualnosti.

     • 20.00

Festival Lezbična četrt: literarni večer, pogovor in koncert. V okviru festivala Lezbična četrt se bo predstavila pesnica Majda Kne. Pogovor z njo bo vodila Kristina Hočevar, poezijo bere Medea Novak. Galsbena spremljava jazz pevka Teja Pribac.

Informacije: Jasmina Kožar, 01/2516540, 01/4303530, info(at)skuc.org, www.skuc.org

 

Društvo ŠKUC - Kulturni center Q/Klub Tiffany, Metelkova

     • 19.00
Delavnica trash pisanja. Skupaj bomo pisali zgodbe po načelu nadrealistične metode Exquisite corpse. Ne bomo se ozirali na zakone kanonizirane literature, zapisali bomo tisto, kar mislimo in čutimo. Podirali bomo mit avtorstva in na njegovo mesto postavili moč kolektiva. Vsebinsko dobrodošle so LGBTIQ teme, ki jih bomo prekvasili s samoironijo in parodijo. Delavnica je namenjena vsem nemirnim duhovom. Vodila jo bo Vesna Lemaić.

Informacije: Jasmina Kožar, 01/2516540, 01/4303530, info(at)skuc.org, www.skuc.org

 

Festival Ljubljana – Viteška dvorana Križank

     • 17.00

Božični koncert Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje. Viteška dvorana Križank decembra gosti učenke in učence Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje, ki, zdaj že tradicionalno, svojim najbližjim in širši publiki predstavijo svoj umetniški izraz – kot solisti-instrumentalisti, vokalisti ali člani orkestra. Nekateri so že pravi mojstri oziroma mojstrice v nastopanju, za druge pa je igranje in petje na odru Viteške dvorane prva prava izkušnja s publiko. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo med 2. in 11. decembrom ob 17.00. Vljudno vabljeni.

Informacije: Festival Ljubljana, Trg francoske revolucije 1, Ljubljana, Sanja Kejžar Kladnik, 01/241 60 19

Galerija Družina

     • 3. – 20. december 2013

Praznični december kiparke Lize Hribar (1913-1996). Ob stoti obletnici rojstva akademske kiparke Lize Hribar so v galeriji Družina pripravili spominsko razstavo na kateri predstavljajo življenje in delo umetnice, ki je povezana z eno najpomembnejših ljubljanskih rodbin in se je uvrstila med redke kiparke v slovenski umetnosti. Hribarjeva je bila pred drugo svetovno vojno v ljubljanskih meščanskih krogih priznana portretistka, po vojni pa se je zaradi političnih razlogov ukvarjala zlasti s sakralno in dekorativno malo plastiko. Razstava bo zaznamovala prazničen decembrski čas z izborom njenih del – jaslice, Marije in angeli ter umetniški dekorativni izdelki za okras domov, ki jih je izdelovala za ljubljansko podjetje Dom (broške, nebesna znamenja, svečniki, svetilke).    

Informacije: Manica Ferenc, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana, 031 678 588,

manica.ferenc(at)druzina.si, www.druzina.si

 

Hiša otrok in umetnosti

     • 3. 12. ob 10.00 in 7. 12. ob 16.00 (zbor na Prešernovem trgu)

Prešerna pot. S pomočjo detektiva Loota se udeleženci kot detektivski pomočniki podajo na pot reševanja detektivskega primera: „Ali je Prešeren res še živ?«. Sledijo namigom, rešujejo uganke, odkrivajo junake iz Prešernovih pesmi, jim sledijo po kotičkih Stare hiše številka 3 v Ljubljani, mestu, v katerem je Prešeren živel in ustvarjal večino svojega življenja. Na koncu potovanja spoznajo pravega pesnika, ki sicer ni Prešeren, ampak pesni odlične pesmi za otroke. Program je primeren za otroke 6+ in traja 80 minut. Število obiskovalcev je omejeno, zato priporočamo rezervacije na info(at)hisaotrok.si.

Informacije: Hiša otrok in umetnosti, Komenskega 9, Ljubljana, Irena Rajh Kunaver, 041 663 904, irena(at)hisaotrok.si, www.hisaotrok.si

 

Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ljubljana - Kult3000

     • 18.00

Otvoritev razstave Parafraze likovnih del. Regijska razstava izbranih likovnih del, na temo parafraza, palimpsest, citat in prisvojitev. Razstava bo na ogled do 7. januarja.

Informacije: Kult3000, Metelkova 2/b, 1000 Ljubljana, 01/23 00 575, 040 304 084,

kult3000(at)jskd.si, http://www.jskd.si/

Javni zavod Filmski studio Viba film Ljubljana

     • 9.00–12.00

Predstavitev filmskega studia in filmske tehnike. Vodena predstavitev filmskega studia po produkcijskih in post produkcijskih prostorih, pri čemer bo udeleženim predstavljena tudi raznovrstna filmska tehnika in rekviziti. Dotaknili se bomo sodobnih trendov na področju tehnične filmske in avdiovizualne produkcije ter post produkcije, kot tudi filmske zgodovine in rekvizitov, ki so krojili pretekla obdobja. Vodenemu ogledu bo sledila projekcija slovenskega celovečernega filma v večnamenski projekcijski dvorani Filmskega studia Viba film Ljubljana.

     • 13.00–14.00

Okrogla miza na temo filmskih poklicev. Predstavitev in debata o filmskih poklicih, njihovih specifikah ter potrebah v filmski industriji.

     • 14.00–16.00

Projekcije kratkih filmov. Projekcije kratkih slovenskih filmov v večnamenski projekcijski dvorani Filmskega studia Viba film Ljubljana. .

Informacije: Javni zavod Filmski studio Viba film Ljubljana, Stegne 5, 1000 Ljubljana, 01/513 24 02, info(at)vibafilm.si, www.vibafilm.si

Kinodvor

     • 14.00
Animateka. Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama I (program več kratkih animiranih filmov).

Informacije: Maja Zrim, 01/239 22 12, maja.zrim(at)kinodvor.org, www.kinodvor.org

 

KUD Sestava

     • 18.00 (pred hišo na Rožni ulici 5, Prešernovim spomenikom in hišo na Wolfovi 6)

Eva Petrič: Bela kot riž. Dogodek v počastitev rojstnega dne Franceta Prešerna.
Začetek projekta in projekcija videa Bela kot riž pred hišo na Rožni ulici 5, kjer je Prešeren živel med leti 1829 in 1835 ter tu napisal Gazele in Sonete nesreče.
Pred Prešernovim spomenikom, projekcija videa na  Plečnikovo trafiko ob Ljubljanici
Pred hišo, kjer je živela Primičeva družina na Wolfovi ulici 6, tik ob hiši, na kateri je danes kip Julije.

     • 20.00  (Hostel Celica)

V Galeriji Srečišče in temnicah Hostla Celica na  Metelkovi 8. Odprtje razstave Eve Petrič: Bela kot riž in video projekcija v predprostoru temnic.

Projekt z naslovom Bela kot riž je Eva Petrič posvetila Francetu Prešernu in njegovi v poeziji uresničeni ljubezni do Julije. Občutljiva poznavalka literarne in likovne umetnosti se izraža z besedami in podobami, tako da jih prepleta in nadgrajuje. Ustvarila je tankočuten video, v katerem mlada pesnica prevzame pesnikovo podobo in z zrni riža oblikuje posodo odnosa, ki se sproti razdira in na novo vzpostavlja; prav s tem pa postaja žarišče močnih čustev, ki jih oživlja pesnikova poezija. Bela kot riž je video o podobi in vlogi Julije, pesnikove muze v njegovem delu.  Eva Petrič se sprašuje ali bi bila Prešernova poezija brez Julije drugačna? Pesnikovi verzi za večno postanejo vez med njima, v videu pa podoba mlade ženske v pesnikovi opravi prevzame nase presečno množico čustev med žensko in moškim, med njo, prisotno, in njim ...
Projekt Bela kot riž se na dan pesnikovega rojstva odvija na štirih lokacijah: na pročelju hiše na Rožni ulici 5, kjer je Prešeren živel in ustvaril Gazele, Sonete nesreče in Sonetni venec, na Prešernovem trgu, pred domačo hišo Primičeve Julije, pred Prešernovim spomenikom in na tleh prekritih z rižem v prostoru pred temnicami nekdanjega vojaškega zapora, kjer sta »življenje ječa in čas v nji rabelj hudi« najbolj stvarna, hkrati pa je hrepenenje najmočnejše.

     • 21.00

Glasbeno srečanje Sozvočja sveta, Tantadruj. Boštjan Soklič – kitara, glas; Mateja Blaznik - klasična kitara; Aleš Hadalin - glas orglice. Skupina Tantadruj sodi med klasiko slovenske akustične glasbene scene. Svojo prepoznavnost skupina gradi s prepleti zvokov akustične kitare in lirskega petja in povezuje originalno glasbeno izraznost z vplivi in izročili različnih kultur. Njihova odlika je tudi v uspešnih uglasbitvah poezije domačih in tujih avtorjev (od Prešerna, Jenka, Voduška, Kosovela, vse do Puškina, Lermontova, Shakespearea in drugih pomembnih svetovnih pesnikov). Pred leti so izdali tudi zvočno celoto z naslovom »Kar je beži«, izključno posvečeno poeziji našega največjega pesnika Franceta Prešerna, njihov zadnji cd – »Pesmi iz polifona«, pa je poklon poeziji Josipa Murna in Dragotina Ketteja.

Informacije: KUD Sestava, Cesta na Rožnik 4, 1000 Ljubljana, sestava(at)gmail.com

Ljubljanski grad

     • 11.00, 13.00, 15.00
Vodeni ogledi po Ljubljanskem gradu. O pestrem grajskem življenju, zgodovini in prenovi vas seznani vodnik ob obisku notranjosti grajskih prostorov.
Zbirno mesto: Info center na Gradu. Predhodne najave na tel. št.: 01/306 42 93.

     • 10.00–19.00

Stalna razstava Slovenska zgodovina na Ljubljanskem gradu. Razstava je zgodovinski pregled razvoja slovenskega prostora od prazgodovine do danes. Vanjo je vključena predstavitev vsakokratnih družb, državnih tvorb, političnih, socialnih in gospodarskih razmer, migracijskih gibanj, prometa, kulture, arhitekture in vsakdanjega življenja.  

     • 12.00 in 14.00

Vodena ogleda po razstavi. Zbirno mesto: Info center na Gradu. Predhodne najave na tel. št.: 01/306 42 93.

     • 10.00–19.00

Virtualni grad in Razgledni stolp na Ljubljanskem gradu. Dvanajstminutna projekcija zgodovine Ljubljanskega gradu, njegovega arhitekturnega razvoja, arheoloških spoznanj - vse do današnje podobe. Z Razglednega stolpa se ponuja čudovit razgled na mesto in širšo okolico.

     • 18.00

Voden ogled po razstavi Res-nič-nost v Kazematah na Ljubljanskem gradu. Likovni ustvarjalci: Črtomir Frelih, Zdenko Huzjan, Jožef Muhovič in Tugo Šušnik na skupinski razstavi z naslovom Res-nič-nost predstavljajo isti problemski »skupni imenovalec« ‒ namreč iskanje poti od sodobne brezbrižnosti do slikarske resničnosti k okrepljenemu zanimanju za to resničnost.

Informacije: Info center na Ljubljanskem gradu, med 10.00 in 21. uro, 01/306 42 93, info-center(at)ljubljanskigrad.si, www.ljubljanskigrad.si

Lutkovno gledališče Ljubljana

     • 11.00

Moj dežnik je lahko balon. Zgodba Ele Peroci o deklici Jelki, njenem rumenem dežniku in deželi Klobučariji, ki se razteza preko ljubljanskega Tivolija in ponuja čudežne klobuke. Lutkovna predstava za otroke od 3. leta dalje. Mali oder LGL. Brezplačne vstopnice na voljo od vključno sobote, 30. 11., na blagajni LGL.

Informacije: Lutkovno gledališče Ljubljansko, Krekov trg 2, Ljubljana, 0802004, info(at)lgl.si, www.lgl.si

 

Mednarodni grafični likovni center, MGLC - Grad Tivoli

     • 10.00–18.00
Grafični ateljeji MGLC se predstavijo. Grafični ateljeji Mednarodnega grafičnega likovnega centra so že od ustanovitve centra naprej ena od osnovnih dejavnosti centra. V obliki labarotarija za raziskovanje in eksperimentiranje so namenjeni domačim in tujim avtorjem, ki v njih izpopolnjujejo znanje in širijo svojo raziskovalno dejavnost na področju grafičnih tehnik globokega tiska, lesoreza, linoreza, litografije in sitotiska.

     • 10:00–18:00

Zgodbe ljubljanskih gradov. Z Ta veselim dnevom kulture svojo zgodbo začenja kulturni projekt Zgodbe ljubljanskih gradov, ki v skupno akcijo povezuje štiri ljubljanske gradove - javne ustanove s področja kulturne dediščine: Ljubljanski grad, Fužinski grad (Muzej za arhitekturo in oblikovanje), Cekinov grad (Muzej novejše zgodovine Slovenije) in Grad Tivoli (MGLC). Zgodbe obetajo preplet zgodovine in sodobnega!

Informacije: MGLC, Pod turnom 3, 1000 Ljubljana, Petra Klučar, 01/24 13 808, petra.klucar(at)mglc-lj.si, www.mglc-lj.si

Mestna knjižnica Ljubljana

Pričetek bralnega projekta Mesto bere ... mesto gleda. Na Ta veseli dan začenjamo s tretjo sezono projekta Mesto bere Mestne knjižnice Ljubljana, ki bo trajal od 3. decembra 2013 do 3. maja 2014. Branja bodo tokrat obarvana knjižno in filmsko, pripravljamo jih v sodelovanju z mestnim kinom Kinodvor. Člani Mestne knjižnice Ljubljana (16+), ki bodo v času trajanja projekta prebrali vsaj 5 knjig s seznama 60 naslovov žanrsko raznovrstne literature, ki je navdihnila tudi film, bodo prejeli darilo in sodelovali v žrebanju za glavno nagrado.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, 01/600 13 00, mesto.bere(at)mklj.si, www.mklj.si/mesto-bere

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Bežigrad

     • 19.00

Gledališka predstava Deseti brat. Igralec Anatol Štern bo uprizoril Desetega brata, delo, ki ga je v verzih napisal pesnik Ivan Rob, tržaški Slovenec. Na zabaven in satiričen način je prepesnil Jurčičevo zgodbo in jo prilagodil dogajanjem v letu 1941. Ivana Roba, partizana, so italijanski fašisti ujeli in ustrelili pred 70 leti. Znano je, da jim je pred puškami v italijanščini zabrusil: »Kdor je umrl za domovino, je živel dovolj!«.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, 01/600 13 00, info(at)mklj.si, www.mklj.si

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica dr. France Škerl

     • 18.00
Potopisno predavanje: Skandinavija. Z Andrejem Moreljem bomo potovali po Stockholmu oziroma »severnih Benetkah«, ki ima zelo lepo lego, veliko zanimivosti in prijazne prebivalce. Zapeljali se bomo tudi preko Norveške, si ogledali njene veličastne fjorde in pot nadaljevali od Norkapa do kampa v Oslu. Sledili bomo poti skozi Goteborg in počasi prišli v kraljevi Kopehagen, v mesto lepih palač, spomenikov Andersenu, kanalov ...

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, 01/600 13 00, info(at)mklj.si, www.mklj.si

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Otona Župančiča

     • 18.00

Literarni dogodek – Impro komedija: spontana poezija. Vid Sodnik, Tomaž Lapajne Dekleva, Andraž Gartner. Vabljeni na tkanje poezije v živo! Izberete svojo najljubšo pesem Franceta Prešerna, ki jo bomo skupaj prebrali, potem pa nam bodo ustvarjalci pripravili čisti užitek improvizacije na to pesem. V živo, pred in z občinstvom.

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, 01/600 13 00, info(at)mklj.si, www.mklj.si

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Prežihov Voranc

     • 18.00

Gledališka predstava Ferrari show – Sergej Ferrari. »Ali poznate zadnji vic?« – pogosta fraza je bila motiv dramskemu igralcu Sergeju Ferrariju, ki nas bo v avtobiografsko obarvani predstavi, varieteju, stand-up komediji popeljal skozi svoje razgibano življenje, vse od otroštva dalje, z glasbo in besedo, začinjeno s solzami in smehom.    

Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, 01/600 13 00, info@mklj.si, www.mklj.si

 

Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Šiška

     • 19.30

Koncert klasične glasbe – duet Evemirei. Pridite in prisluhnite duetu akademskih glasbenic Eve Jurgec in Mirele Rihtar, ki uživata v medsebojnem podajanju glasbenih energij … Med visokimi toni oboe in nizkimi violončela boste tudi vi mogoče našli prostor zase.
Informacije: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova ulica 2, Ljubljana, 01/600 13 00, info(at)mklj.si, www.mklj.si

 

Mestno gledališče ljubljansko

     • 20.00

Kralj na Betajnovi. Bralna uprizoritev, Studio MGL. Drama o brezobzirnosti bogatenja in družbeni slepoti, ki dopušča brutalnost in ob kopičenju bogastva tudi razrast socialnih krivic. Vstopnice so na voljo pri blagajni MGL od 2. 12.

Informacije: Mestno gledališče ljubljansko, 01/25 10 852, blagajna(at)mgl.si, www.mgl.si

 

Mini teater Ljubljana

     • 17.00

Trdoglavi zmaj in princeske. Po motivih pravljice Milade Mašatove, napisala Petronela Dušová. Režija: Petronela Dušová. Likovna zasnova: Miroslav Duša. Glasba: Peter Tarkay. Igrajo: Katja Povše, Saša Pavlin Stošić in Klemen Janežič/alt. Robert Korošec. Prevod: Anjuša Belehar. Lektorica: Maja Cerar. Tehnično vodstvo predstave: Tilen Vipotnik in Anže Kreč.
Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let. Predstava traja 40 minut. Premiera: Januar 2012.
Nekoč je živel kralj, ki je imel tri neporočene hčere. Prva je bila princesa Jera, ki je cele dneve kričala, tulila in se pritoževala. Druga je bila princesa Bistra, ki je bila odločna kot general in pametnejša kot sam kralj. Tretja, princesa Mila, je bila dobra princesa in zares mila. Nekega dne je v kraljestvo priletel troglavi zmaj in prosil kralja za roko njegove hčerke. in če hočete izvedeti, kaj se je potem zgodilo, pridite na predstavo!
Informacije: Mini teater Ljubljana, Križevniška 1, Branka Nikl Klampfer, 041 314 414, office(at)mini-teater.si, www.mini-teater.si

 

Moderna galerija (MG+) (Cankarjeva 15)

     • 16.00–18.00

Delavnica Iliada. Na delavnici bomo ob ilustracijah umetnika Marija Preglja raziskovali svet stare Grčije, brali zgodbe iz Homerjeve Iliade ter upodobili svoje najljubše like, zaigrali najbolj zanimive prizore in pripravili lutkovno predstavo.
Delavnice so namenjene vsem generacijam. Za otroke mlajše od 3 leta je obvezna prisotnost staršev.
     • 16.00–17.00
Vodstvo po razstavi ilustracij Iliada Marija Preglja. Vodi kustos dr. Marko Jenko.

Informacije: Lucija Cvjetković, 01/2416 800, info(at)mg-lj.si, www.mg-lj.si

  

Moderna galerija - Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) (Maistrova 3)

     • 16.00–18.00

Delavnica Nefunkcionalni sateliti. Ob delu Trevorja Paglena bomo izdelovali modele orbitalnega vesoljskega plovila in se pogovorili o umetnikovom delu Prototip nefunkcionalnega satelita, o temu kaj je (vse lahko) sodobno umetniško delo ter povezavi umetnosti in znanosti.
Delavnice so namenjene vsem generacijam. Za otroke mlajše od 3 leta je obvezna prisotnost staršev.

     • 16.00–17.00

Vodstvo po Vmesni postaji 1:1, Ana Mizerit.

     • 17.00–18.00

Dediščina kot skupno dobro. Predstavitev projekta Azre Akšamije CultureShutdown, Adela Železnik.

     • 10.00–16.00

Dediščina kot skupno dobro. Delavnice za otroke na temo kaj je dediščina.

Informacije: Adela Železnik, 01/2416 818, info(at)mg-lj.si, www.mg-lj.si

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Bežigrajska galerija 1 (Dunajska 31)

     • 10.00–21.00
Zdenka Žido, Bela. Skice in slike 2012 – 2013. Najnovejše študije na papirju in slike Zdenke Žido predstavljajo sodobno sublimno slikarstvo, predvsem monokromne slike, na katerih slikarka vzpostavlja dialog med izbrano barvo in belino platna.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, http://www.mgml.si/bezigrajska-galerija-1/

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Bežigrajska galerija 2 (Vodovodna 3)

     • 10.00–21.00
Grupa 53. Risbe, slike, kipi. Razstava večinoma neznanih del slovenske avantgardne skupine iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Predstavljajo se: slikarji Milan Berbuč, Mire Cetin, France Peršin, Ivan Seljak – Čopič, Marko Šuštaršič, Melita Vovk, grafik Marijan Tršar, kiparja Alenka Eržen in Drago Tršar.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, http://www.mgml.si/bezigrajska-galerija-2/

Muzej in galerije mesta Ljubljana -  Mestna galerija Ljubljana (Mestni trg 5)

     • 10.00–21.00
Jannis Kounellis, samostojna razstava. Italijanski umetnik grškega rodu Jannis Kounellis se je proslavil konec šestdesetih let kot eden najvidnejših predstavnikov gibanja, ki ga je kritik Germano Celant poimenoval Arte Povera. Tako imenovana revna umetnost je vzpostavila kritičen odnos do uveljavljenih institucij v umetnosti in družbi. V svojih delih je Kounellis vse do danes ohranil značilno estetiko.
     • 17.00
Vodstvo po razstavi Jannis Kounellis s kustosinjo razstave Alenko Gregorič. Ambientalne postavitve, vsakodnevni predmeti in materiali, kakršni so steklenice, kozarci ali celo cimet, poper in kava raziskujejo razstavni prostor in ga uporabijo kot oder na katerem se prepletata fikcija in realnost.

Informacije: Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, 1000 Ljubljana, 01/24 11 770, info(at)mgml.si, http://www.mgml.si/mestna-galerija-ljubljana/

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Mestni muzej Ljubljana (Gosposka 15)

     • 10.00–21.00
KOLO, 5200 let. Razstava Najstarejše leseno kolo izvirno poveže starodavno dediščino, tehnološki in znanstveni razvoj s kulturo, umetnostjo in celo s preseganjem meja našega planeta. Preizkusite se lahko tudi v veščinah iz pradavnine; tkanju na statvah, uporabi žrmelj in izdelovanju sekire.
     • 11.00 in 18.00
Multisenzorično vodstvo. Veččutno vodstvo bo potekalo po razstavi Kolo, 5200 let. Namenjeno je širši publiki in je zasnovano na način, da obiskovalci med vodstvom uporabijo vsa čutila.
     • 10.00–21.00
Zavrtite dobrodelno Kolo sreče. Občasna razstava je nastala v sodelovanju z zavodom Racio, ki skrbi za usposabljanje gluhih in naglušnih.
     • 10.00–21.00
Zlate roke. Instalacija v poklon čipkaricam ob 250-letnici ustanovitve čipkarske šole v Ljubljani, prve čipkarske šole na Slovenskem.
     • 10.00–21.00
Burma - dežela sodobnih kolišč. Fotografska razstava dr. Tomaža Podobnikarja se osredotoča na utrinke iz okolic jezerskih plitvin, kjer so ljudje skozi čas oblikovali prava koliščarska naselja in jih obdali s plavajočimi vrtovi.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, www.mgml.si

Muzej in galerije mesta Ljubljana – Roglab (Petkovškovo nabrežje 67)

     • 17.00–20.00
Usposabljanje za samostojno rabo 3D tiskalnika. RogLab na Ta veseli dan kulture ponuja brezplačno usposabljanje za samostojno rabo 3D tiskalnika. Izobraževanje v sklopu rednih usposabljanj za samostojno rabo RogLabove strojne in programske opreme vam prinese licenco, s katero lahko stroje na Odprtem terminu vsako sredo od 16:00-20:00 uporabljate sami s tehnično podporo RogLabovih strokovnjakov. Prijava obvezna. Vse zainteresirane prosimo, da izpolnjeno prijavnico do 29. 11. 2013 pošljete na naslov info(at)roglab.si, saj je število mest na usposabljanju omejeno. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest. Odjava je možna najkasneje 24 ur pred začetkom delavnice.

Informacije: Roglab, Petkovškovo nabrežje 67, 1000 Ljubljana, 01/24 12 549, info(at)roglab.si, http://www.roglab.si

Muzej in galerije mesta Ljubljana - Župančičeva spominska zbirka (KOŽ, Kersnikova ulica 2)

 

     • 17.00
Župančičeva spominska zbirka, vodstvo z Dragico Trobec Zadnik. Ambienta obeh Župančičevih sob, njegov umetniški opus in predmeti, ki so živeli z njim, na razstavi pripovedujejo zgodbo o umetniku in njegovem času. Skozi zapuščino slovenskega pesnika Otona Župančiča nas bo popeljala kustosinja Dragica Trobec Zadnik.

Informacije: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana, 01/241 25 06, info(at)mgml.si, http://www.mgml.si/mestni-muzej-ljubljana/zupanciceva-spominska-zbirka/

Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

     • 10.00–18.00

Ogled stalne razstave Slovenci v XX. stoletju. Dvajseto stoletje sodi med najburnejša obdobja slovenske zgodovine. Slovenci smo v tem času zamenjali nekaj držav in državnih ureditev, preživeli dve svetovni vojni, se vključili v tehnološko revolucijo, v zadnji, osamosvojitveni vojni pa dosegli samostojno državo.

     • 17.00

Javno vodstvo po občasni razstavi Prekomorci. Na vodstvu se bodo obiskovalci seznanili z zgodbo o slovenskih fantih, ki so bili po dolžnosti italijanski vojaki, prisilno nemški vojaki in prisilno vključeni v italijanske posebne bataljone, internirani in konfinirani v italijanska taborišča.

     • 17.00

Delavnica za otroke "Naš muzej je v gradu". Veste kako je naš muzej dobil ime Cekinov grad? Ne? Potem morate najprej poslušati pravljico o tem in nato izdelati še čisto pravi grad.

Informacije: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana, 01/300 96 10, uprava(at)muzej-nz.si, www.muzej-nz.si

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

     • 10.00–18.00

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem, brezplačen vstop na razstavo. Razstava je prvi obširni pregled arhitekturne ustvarjalnosti 19. stoletja na Slovenskem doslej, ki je izjemno pomembno zaznamovala podobo slovenskega prostora, še zlasti urbane naselbine, zdraviliške kraje in prometne poti.

     • 17.00

Ustvarjalnica: Grad, gradiček. Ob raziskovanju dvorca Fužine otroci odkrivajo njegovo zgodovino in znamenite lastnike, spoznavajo, kaj je grad, dvor in dvorec ter kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom. Izdelali bodo tudi maketo grajske arhitekture.

     • 17.00

Voden ogled po gradu Fužine. Ob spoznavanju stavbne zgodovine enega najstarejših spomenikov renesančne arhitekture na Slovenskem in znamenitih družin, povezanih z zgodovino gradu, si bomo ogledali tudi prostore, ki javnosti sicer niso dostopni. Ogled je omejen na 30 oseb, zbiramo prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

Informacije: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Oddelek za izobraževanje, Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana, 01/54 84 280, 01/54 84 270, izobrazevanje(at)mao.si, www.mao.si

 

Narodna galerija

     • 10.00–20.00
Stalna zbirka. Na ogled so izbrana dela iz slovenske in evropske zbirke.
Znižanje publikacij v galerijski trgovini: do 50 %.

     • 10.00–18.00

Galova skrinja in odkrivanje umetnostnih zakladov. Otroke in starše vabimo k samostojnemu odkrivanju umetnin s pomočjo Galove zelene skrinje ali natisnjenih delčkov razstavljenih slik.

     • 11.00

Obrazi in pokrajine Prešernovega časa. Javno vodstvo s kustosom dr. Ferdinandom Šerbeljem po stalni zbirki.

     • 15.00–18.00

Ivanina delavnica. Raziskovalni ogled in delavnica za otroke in družine.

     • 16.30

Odstiranja: Otroški portreti Pavla Künla. Kustosinja Kristina Preininger bo predstavila nekaj nenavadnih Künlovih portretov otrok iz sredine 19. stoletja.

     • 17.00

False Entries glasbeno-plesna predstava v okviru cikla Sozvočje svetov XIII. Avtorja projekta, koreografija in ples: Jasmina Križaj in Simon Wehrli. Glasba: J. S. Bach. Glasbeniki: Janez Podlesek-violina, Oliver Dizdarević Škrabar-violina, viola, Klemen Hvala-violončelo.

     • 18.00

Skupaj pridobivamo novo sliko za Narodno galerijo. Janez Šubic: Stric Janez, sliko bo predstavil kustos dr. Ferdinand Šerbelj.

Informacije: Narodna galerija, Prešernova 24, 1000 Ljubljana, 01/24 15 418, info(at)ng-slo.si; dejavnosti(at)ng-slo.si, www.ng-slo.si

Narodna in univerzitetna knjižnica - NUK

     • 9.00–18.00 (izposoja, pritličje, soba št. 4)

»Amnestija« za zamudnike. NUK bo ta dan uporabnikom omogočil vračanje knjižničnega gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine in stroškov opomina.
     • 9.00–18.00 (recepcija, pritličje, soba št. 38)
Popusti v Prodajalni NUK. Obiskovalcem bomo ta dan ponudili od 20 do 50-odstotni popust na večino prodajnih artiklov.
      • 9.00–18.00
Odprta vrata vseh posebnih knjižničnih zbirk NUK. Obiskovalci ste vabljeni v Zbirko rokopisov, redkih in starih tiskov, Glasbeno zbirko, Kartografsko in slikovno zbirko, Zbirko drobnega tiska in sive literature, Zbirko tiskov Slovencev zunaj RS ter Zbirko serijskih publikacij, kjer vam bodo informatorji odgovorili na vsa vprašanja.
     • 9.00–18.00 (soba št.613/614, klet)
Knjiga po naročilu za 10 €. Storitev digitalizacije gradiva, ki ga bodo uporabniki iz kataloga NUK ta dan naročili prek storitve EOD - e-knjige po naročilu (http://eod.dlib.si/ ali osebno), bo na voljo po enotni ceni mednarodne EOD kampanje.
     • 11.00–12.15 (dobimo se pred Recepcijo NUK,soba št. 38, pritličje)
Tri krat pet »nikolinaogled« eksponatov posebnih knjižničnih zbirk NUK ter voden ogled Plečnikove stavbe. Pokazali vam bomo po pet eksponatov iz Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov, Glasbene zbirke ter
Kartografske in slikovne zbirke, ki jih ob običajnih dneh ne morete videti, in vas s strokovnim vodstvom popeljali po naši knjižnici.
     • 16.00–17.15 (dobimo se pred Recepcijo NUK,soba št. 38, pritličje)
Tri krat pet »nikolinaogled« eksponatov posebnih knjižničnih zbirk NUK ter voden ogled Plečnikove stavbe. Pokazali vam bomo po pet eksponatov iz Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov, Glasbene zbirke ter
Kartografske in slikovne zbirke, ki jih ob običajnih dneh ne morete videti, in vas s strokovnim vodstvom popeljali po naši knjižnici.
     • 19.00–20.15 (Velika čitalnica NUK, prvo nadstropje,soba št. 127)
Podelitev Trubarjevih priznaj in odprtje razstave o Hermanu Potočniku Noordungu. Slavnostna podelitev priznanj za najpomembnejše prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine in odprtje razstave o Hermanu Potočniku s hkratnim izidom istoimenske monografije. Številni prvič objavljeni arhivski dokumenti, povezani s Potočnikovim življenjem in delom, prikazani na razstavi in objavljeni v monografiji, naj bi to zanimivo osebnost predstavili v novi luči.
     • 20.15–21.00 (avla pred Veliko čitalnico NUK)
Druženje z obiskovalci v avli pred veliko čitalnico. Pogostitev.

Informacije: Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška 1, 1000 Ljubljana, 01/2001 150, 01/2001 100, uprava(at)nuk.uni-lj.si, www.nuk.uni-lj.si

Narodni muzej Slovenije

 

     • Celodnevno
Ves dan boste lahko v družbi naše nove mobilne aplikacije Slovenian History Quest, spoznavali skrivnosti Rimskega lapidarija v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Zgodovinskih in umetnostnihzbirk v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, ter za svoje znanje prejeli lepe nagrade.
     • 17.00
V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova vas bo dr. Tomaž Lazar, so-avtor nagrajene razstave Vitez, dama in zmaj, peljal v čas srednjeveških dam in pogumnih bojevnikov v oklepih. Vstop prost!

Informacije: Narodni muzej Slovenije, Tjaša Gračner, 01/2414 439, tjasa.gracner(at)nms.si, http://www.nms.si/

Prirodoslovni muzej Slovenije

     • 10.00–20.00
1. teden astronomije. Ogled priložnostne razstave ob prihodu "kometa stoletja" ISON in s predstavitvijo slovenskega meteorita .

     • 18.00

Mala telesa osončja. Predavanje ob 1. tednu astronomije.

     • 18.40

Iskanje asteroidov na observatoriju Črni Vrh. Predavanje ob 1. tednu atstronomije.

     • 10.00–20.00

Živela evolucija! Nova, pregledna in interaktivna občasna razstava o enem najpomembnejših naravnih mehanizmov, ki krojijo naš svet.i.

     • 10.00–20.00

Stalne zbirke.

Informacije: Prirodoslovni muzej Slovenije, Prešernova 20, 1000 Ljubljana, 01/241 09 40, uprava(at)pms-lj.si, www.pms-lj.si

Slovenska kinoteka

     • 15.00

Okrogla miza: Animirani film in ples. S festivalsko retrospektivo Animirani film in ples Animateka nadaljuje kinotečno poglabljanje v tehnične in estetske mejnike medija animiranega filma. Leta 2009 smo predstavili retrospektivo stop-motion animiranega filma, leta 2010 smo se posvečali avantgardnemu animiranemu filmu, leta 2011 prikazali retrospektivo Animirani film, glasba in zvok, lansko leto pa smo odkrivali vezi med animiranim filmom in literaturo. Rdeča nit Animateke 2013 je v znamenju animiranega plesa. Na okrogli mizi bomo predstavili obsežen filmski program in poskušali postaviti teoretske okvire součinkovanja med umetnostmi. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.
Sodelujejo / Participating: Igor Prassel, Milen Alempijević, Rok Vevar, Jedrt Jež Furlan.
     • 17.00
Retrospektiva Animirani film in ples I: Zapoznela premiera / A Belated Premiere. Zapoznela premiera / Zapazdavshaya Premiera / A Belated Premiere. Rusija/Russia, 2003, video, 60'. Režija/Directed by: Viktor Bocharov. Dokumentarni film z zgodbo Aleksandra Širjajeva (1867–1941), enega prvih baletnih filmskih ustvarjalcev, ki je s svojimi poskusi začel v prvem desetletju 20. stoletja, napiše zgodovino svetovne produkcije animiranega filma na novo. Širjajev je bil ugleden karakterni plesalec Marijinskega gledališča, vodja vaj Mariusa Petipe in avtor prve metode poučevanja karakternega plesa na svetu. Njegovi filmski poskusi obsegajo dokumentarne filme, miniature plesa in igre, risane animirane filme in animacijo lutk. Viktor Bočarov je sanktpeterburški filmski producent, režiser in izjemna avtoriteta na področju baleta in opere. Arhiv del Aleksandra Širjajeva je leta 1995 dobil od fotografa Daniila Savelijeva. 17,5-milimetrske pozitive je restavriral David Cleveland iz Filmskega arhiva Vzhodne Anglije, 35-milimetrske filme pa so na digitalni nosilec prenesli v Londonu. Bočarov je iz tega gradiva ter fotografij in drugih dokumentov ustvaril dokumentarno pripoved o življenju Širjajeva, ki ga postavi v kontekst začetka filmske umetnosti in v okvir baletne zgodovine. Zapoznelo premiero, ki vsebuje domala celoten animacijski opus Širjajeva, so prvič prikazali na festivalu Ruskega državnega filmskega arhiva Gosfilmofond januarja 2004. Tam je postavil zgodovino ruskega filma in animacije lutk na glavo, saj je dotlej za avtorja prve animacije lutk na svetu veljal Ladislav Starevič. Po besedah Bočarova je Zapoznela premiera znanstvena publikacija o delu gradiva iz zapuščine Širjajeva.
Predvajano z dovoljenjem Viktorja Bočarova, Birgit Beumers in Toma Vincenta (Aardman Animation).

Informacije: Kaja Bohorč, programski oddelek Slovenske kinoteke, 01/43 42 520 / blagajna: 01/43 42 524, program(at)kinoteka.si, www.kinoteka.si

Slovenski etnografski muzej

 

     • 10.00-18.00

Dan odprtih vrat: prost vtop. Ogled razstav SEM: osrednja razstava Vrata. prostorski in simbolni prehodi življenja, razstava Od domačega praga do Jeruzalema, stalni razstavi (Med naravo in kulturo in Jaz, mi in dugi: podobe mojega sveta), odprta tkalski in lončarski atelje SEM.

     • 13.30

Od domačega praga do Jeruzalema: Fotografski zapisi Petra Nagliča (1883 - 1959), strokovno vodstvo po razstavi. Razstava predstavlja del bogate fotografske zapuščine ščetarskega mojstra Petra Nagliča iz Šmarce pri Kamniku. Fotografije je Naglič posnel v obdobju od konca 19. stoletja do skorajda 60. let 20. stoletja. Po razstavi vas bo vodil Marko Frelih, kustos SEM.

     • 14.30

Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja, strokovno vodstvo po razstavi. Na razstavi vodi pot od najstarejših znanih vrat, ključev in ključavnic, ohranjenih v muzejskih in zasebnih zbirkah, do najsodobnejših primerkov. Vrata popeljejo obiskovalce v različne predele Slovenije k družinam različnih poklicev in družbenega izvora. Predstavljajo jim številne zgodbe o ljudeh, ki so jih izdelali, o tistih, ki so z njimi živeli, o vzponih in padcih družin, o razvoju domov, o poimenovanju zasebnosti, o odprtosti in zaprtosti ... Po razstavi vas bo vodila mag. Polona Sketelj, avtorica razstave.

     • 17.00

Odprtje razstave Emerik Zelinka: oče Cockte. Razstava o Emeriku Zelinki odstira poglede na življenje in delo svetovljana in vizionarja, ki je pred šestdesetimi leti razvil recepturo za Cockto.

     • 18.00

Odprtje fotografske razstave Marine Lekić: Vrata pripovedujejo (v Kavarni SEM). V objektiv ujeta vrata so pripoved fotografinje o njenih potovanjih po Evropi in mnogih zgodbah, ki jih vrata pripovedujejo.

Informacije: Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, 1000 Ljubljana, 01/3008 700, 01/3008 745, etnomuz(at)etno-muzej.si, www.etno-muzej.si

Slovenski šolski muzej

     • 14.00

Delavnica Strip - Deveta umetnost ni deveta briga. Otroci bodo podrobneje spoznali umetnost stripa, kjer besedna in slikovna informacija sodelujeta na specifičen način, ki je za mlade zanimiv in privlačen. Skozi diskusijo poskušajo najti glavne značilnosti in posebnosti stripovske umetnosti, ter spoznati najpomembnejše slovenske stripovske ustvarjalce in se nato v izdelovanu stripa preizkusili tudi sami.

     • 15.30

Lepopis: učna ura iz leta 1930. Pri učni uri lepopisja se učenci seznanijo s pomenom in vlogo lepopisja v šoli, osnove lepopisne pisave pa pridobijo s pisanjem lepopisnih črk s peresnikom in črnilom na učne liste pod budnim očesom gospodične učiteljice.

     • 17.00

Izdelovanje prazničnih voščil - Vezenje voščilnic po starih motivih (delavnica vezenja). Udeleženci bodo spoznali osnove vezenja, kot so se ga učili v šoli nekdanjih dni. Slovenski šolski muzej hrani zanimive vzorce, ki bodo služili kot osnova za izdelavo prazničnih vočilnic. Delavnica po želji prehaja v delavnico kaligrafije, v kateri bodo udeleženci izdelano voščilnico opremili tudi z lepimi črkami.

     • 18.30

Delavnica kaligrafije. Udeleženci se bodo spoznali z različnimi vrstami kaligrafskih peres in njihovo uporabo ter se z njimi preizkusili v pisanju prazničnih voščil. Delavnico vodi Marko Drpić.

Informacije: Slovenski šolski muzej, Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana/ Natalija Žižič, Ksenija Guzej, 01/2513024, 031/299 676, solski.muzej(at)guest.arnes.si, prijavassm(at)guest.arnes.si, www.ssolski-muzej.si

Slovensko mladinsko gledališče

     • 20.00

Pisma Joži. Bralna uprizoritev. Po korespondenci Slavka Gruma in spremnem besedilu Lada Kralja. Zasnova: Ivan Rupnik. Izvedba: Ivan Rupnik in Lucija Grm. Pisma Joži, uprizoritev, ki je nastala kot del triptiha Ljubezen v pismih, se naslanja na pisma pisatelja in zdravnika Slavka Gruma njegovi izvoljenki Joži Debelak. Njuna zveza je trajala med letoma 1923 in 1930, torej v času Grumovega najbolj ustvarjalnega obdobja, in prav pisma Joži pomembno pripomorejo k razumevanju geneze njegovih del. Ivana Rupnika pa je zanimal predvsem njihov emocionalni naboj, zato »se je v Pismih Joži posvetil izključno pisateljevemu odnosu do oddaljene ljubezni […] in z živo, barvito, trpko, humorno in domišljijo podžigajočo interpretacijo pričaral […] prepričljivo upodobitev«, kot je zapisala Jasna Vombek na portalu Air Beletrina.

Informacije: Prodajna galerija SMG, Trg francoske revolucije 5, 01/425 33 12, smg.blagajna(at)siol.net, www.mladinsko.com

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

     • 17.00

Otfried Preußler, Andrej Rozman Roza: Mala čarovnica. Je čarovnica, ki čara »dobro«, res slaba čarovnica? Predstava za otroke in starše na velikem odru SNG Drama Ljubljana v režiji Diega de Bree.

Informacije: SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, 1000 Ljubljana, 01/252 15 11, drama(at)drama.si, www.drama.si

 

 

Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana

     • 10.00, 11.00, 12.00 in 13.00

Sprehod po ljubljanski Operi. V 45. minutah si bo skupina obiskovalcev do 40 oseb ogledala notranjost Opere (dvorano, oder, zaodrje in pododrje ter vadbene in spremljajoče prostore).

Informacije: Janez Rozman, obvezna predhodna prijava zaradi omejenega števila udeležencev posamezne skupine, 01/2415901, 051 244672, janez.rozman(at)opera.si, www.opera.si

   

 

 

Zgodovinski arhiv Ljubljana

     • 10.00
Predstavitev knjige Dušana Kosa z naslovom Kuharica Anka in težave z duhom gospe Gallenberg. Avtor bo knjigo predstavil v predavalnici P1 na sedežu ZAL, Mestni trg 27, Ljubljana. 
     • 12.00
Predstavitev publikacije Jožeta Suhadolnika z naslovom Poljansko predmestje. Vodenje po razstavi v avli Zgodovinskega arhiva Ljubljana z naslovom Poljansko predmestje. Avtor bo knjigi predstavil v predavalnici P1 na sedežu ZAL in vas nato popeljal po razstavi v avli arhiva.
     • 9.00–14.00
Prodaja publikacij Poljansko predmestje, Miška Mica v arhivu ter publikacije Kuharica Anka in težave z duhom gospe Gallenberg po promocijskih cenah v knjižnici ZAL.

Informacije: Zgodovinski arhiv Ljubljana, Mestni trg 27, Ljubljana,  ga. Barbara Žabota in Nika Urlep, 01/306 13 05 01/306 13 06, zal(at)zal-lj.si, www.zal-lj.si