Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI

 

  • Kaj lahko naredim s statusom in pravico v primeru začasnega odhoda v tujino ali zaposlitve?
    V primeru utemeljenih razlogov (študij, zaposlitev za določen čas, začasen odhod v tujino, bolezen, poškodba, nega družinskega člana v trajanju nad 30 delovnih dni, starševskega dopusta), lahko zaprosite za mirovanje pravice do plačila prispevkov v trajanju največ enega leta, status pa se za čas mirovanja prekine.

 

  • Ali se med dohodki, ki se upoštevajo pri izračunu dohodkovnega cenzusa upoštevajo tudi prejete nagrade za dosežke na področju kulture?
    Od dohodkov, ki se upoštevajo pri izračunu cenzusa se odštejejo dohodki iz naslova nagrad na področju kulture, ki so zajeti v dohodninskih odločbah oziroma obračunih. Gre za nacionalne nagrade določene v prilogi V, ki je sestavni del te uredbe, ter najvišje nagrade in priznanja svetovnega merila, ki se podeljujejo na nadnacionalni ravni, ter druge mednarodne nagrade in priznanja, za katere strokovne komisije iz 20. člena zakona za posamezno področje presodijo, da so na primerljivi ravni.

Nekatera vprašanja in odgovore najdete tudi na povezavi e-vem, racunovodja.si