Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POKLICI IN KRITERIJI

 

Izjemen kulturni prispevek

 

Kriterije izjemnega kulturnega prispevka določa Uredba v svoji Prilogi I za vsak posamezen poklic, s katerim se lahko ustvarjalci na področju kulture vpišejo v razvid samozaposlenih.

 

Za izjemen kulturni prispevek šteje delo v zadnjih petih letih, ki je po obsegu in kakovosti v strokovni in širši javnosti ovrednoteno kot izjemno (npr. državna nagrada na področju kulture oziroma nagrada, ki jo podeljujejo primerljiva stanovska društva, primerljiva mednarodna nagrada ali priznanje, dokumentirane kritike oziroma objave v strokovni literaturi, odmevnost v domači in mednarodni javnosti).

 

 

 

Prispevek k razvoju področja, ki ga zajema deficitarni poklic

 

Kriterije prispevka k razvoju deficitarnega poklica določa Uredba v svoji Prilogi II za vsak posamezen deficitarni poklic, s katerim se lahko ustvarjalci na področju kulture vpišejo v razvid samozaposlenih.

 

Za prispevek k razvoju področja, ki ga zajema deficitarni poklic, se šteje predlagateljevo delo v zadnjih petih letih, ki je po obsegu in kakovosti v strokovni in širši javnosti ovrednoteno kot visoko strokovno (npr. dokumentirane kritike ali objave v strokovni literaturi, odmevnost v domači in mednarodni javnosti, življenjepis ali seznam del in umetniških dosežkov).

Za deficitarne poklice se štejejo poklici, ki jih je zaradi kadrovskih potreb v kulturi treba posebej podpirati.