Skoči na vsebino

POZIVI IN VABILA ZUNANJIH IZVAJALCEV

 

VABILA

RAZSTAVA

Knjige koprskega plemiča: knjižnica grofa Francesca Grisonija med razsvetljenstvom in risorgimentom

 

Razstava Knjige koprskega plemiča, ki bo do 25. marca na ogled v razstavni dvorani NUK, javnosti predstavlja knjižnico koprske plemiške družine Grisoni oziroma grofa Francesca Grisonija (1772–1841), s katerim je družina tudi izumrla. Skozi prizmo knjižnice in življenjskih okoliščin grofa Francesca, kolikor so nam poznane, se slika njegova osebnost na ozadju kulturne zgodovine Kopra na začetku 19. stoletja, časa, v katerem je izzvenelo izročilo razsvetljenstva 18. stoletja, katerega žarišče je bilo prav v Kopru kot središču beneške Istre. V času francoske okupacije italijanskih dežel se je s knjigo kot posrednico idej tudi v Benečiji/Venetu in Istri pod avstrijsko oblastjo začela oblikovati italianità, italijanstvo, v okviru tistega, kar italijanska strokovna literatura imenuje cultura prerisorgimentale.

 

Vse do zdaj bibliofilski nagibi in svetovljanski nazori grofa Francesca Grisonija, zadnjega potomca bogate koprske plemiške družine, ki so ga v duhu tedanjega časa in po zgledih nekaterih eruditov vodili k snovanju dragocene knjižnice, ostajajo bolj ali manj neznanka in nekakšna nema priča v mozaiku razgibane zgodovinske preteklosti in kulturne dediščine Kopra. Ob ogledu njegove knjižne zbirke v prostorih Domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice v Kopru vsakega ljubitelja in poznavalca knjižne zapuščine prevzame predvsem bogat in raznolik izbor knjižnega gradiva, ki se razteza od grških in latinskih do italijanskih klasikov, vrste zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih in literarnih del italijanskih in francoskih avtorjev ter najrazličnejših del s področja medicine in naravoslovnih ved. Prav tako preseneča pester razpon vsebin, od kartografije, pisemske in gledališke umetnosti, dnevnikov, popotniških vtisov do esejev in filozofskih razprav, ter izredna skrb za njeno zunanjo podobo (vezava, tisk, papir in druga oprema).

 

Razstava in spremno besedilo obravnavata predvsem tiste knjige iz fonda Grisoni, ki jih je grof Francesco kupil v času svojega odraslega življenja, ter manjše število starejših. Te so verjetno pripadale njegovim prednikom, na primer očetu Santu ali stricema Francescu in Antoniu.

 

Izvor nekaterih lahko ugotovimo po lastniškem vpisu na naslovnih straneh, nekatere pa je morda grof Francesco kupil na trgu antikvitet, za kar pa seveda nimamo dokazov. Iz praktičnih razlogov, pa tudi zato, ker je najverjetneje glavnino knjig zbral grof Francesco sam, imava podpisana avtorja v mislih predvsem njegovo osebno knjižnico, ki ji je s postavitvijo in ureditvijo v omarah dal podobo, kakršno ima dandanes in zaradi katere ji pripada izjemno mesto v zgodovini knjižnic na Slovenskem.

 

Avtorja razstave: Veselin Mišković (NUK) in dr. Salvator Žitko (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem)
Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Odprtost: do 25. marca 2017

 

______________________________________________

 

NAPOVEDI

 

 

______________________________________________

 

POZIVI


Poziv k prijavi slovenskih kandidatov za Evropsko nagrado za arhitekturo Philippe Rotthier
Fundacija Philippe Rotthier vabi slovenske kandidate za Evropsko nagrado za arhitekturo Philippe Rotthier  k prijavi na javni poziv na temo Voda, arhitektura in mesto. Informacije o pogojih sodelovanja ter kontaktni podatki organizatorja so na voljo na spletni strani Fundacije Philippe Rotthier (v angleščini).


Rok za prijavo: 30. april 2017.

 

 

Organizatorji mednarodnega festivala etno glasbe in rokodelstva "Mir Sibiri" (Svet Sibirije), ki bo potekal od 7. – 9. julija 2017 v sibirskem kraju Šušenskoje v Krasnojarsk okrožju, vabijo k sodelovanju glasbene skupine, soliste ali rokodelce, ki bi predstavili slovenske etnološke značilnosti. Festival poteka vse od leta 2003 s ciljem ohranjanja in promocije kulturne dediščine različnih etničnih skupin. Do danes se je razvil v tridnevni dogodek z nastopajočimi ruskimi in tujimi gosti, od letos pa je uvrščen tudi na nacionalni seznam dogodkov.

Kontaktna oseba festivala je ga. Darja Aleksandrovna, mir-fest(at)mail.ru, +7 (391) 212 32 42
Več o festivalu v angleščini je na voljo na spletni strani: http://www.festmir.ru/en/
Dodatne informacije so na voljo na: https://www.facebook.com/festmirsibiri/, https://vk.com/mirsibiri, https://www.instagram.com/festmirsibiri, https://www.youtube.com/mirsibiri.

 

 

Ministrstvo za kulturo Ljudske republike Kitajske skupaj s pekinškimi oblastmi, pekinškim uradom za kulturo (Beijing Overseas Culture Exchange Center) in oblastmi okrožja Fengtai vabi k prijavi glasbenike/plesalce/ustvarjalce za otroke iz srednje in vzhodne Evrope na karneval na temo pekinške opere CEEC Culture and Arts Carnival between China and Central and Eastern European Countries, ki bo potekal od 30 9. - 7.10.2017 v Pekingu.

Stroške potovanja krije nastopajoči sam, stroške bivanja in potovanja na Kitajskem krije organizator (kontakt:

gumbleed(at)hotmail.comgumbleed(at)foxmail.com, bocec@bjwh.gov.cn).

Ministrstvo za kulturo RS nima v ta namen predvidenih nobenih finančnih sredstev. Zainteresirani lahko sami stopijo v kontakt s kitajskim organizatorjem. O morebitni prijavi obvestijo Ministrstvo za kulturo RS in Veleposlaništvo RS v Pekingu (kontakt na VP RS Peking: vlasta.turel(at)gov.si). 

 

 

Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov  
Egiptovsko-Arabsko združenje za kulturo, medije in umetnost v mestu Port Said med 8. in 13. oktobrom 2017 organizira 10. Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov (CAM International Festival - Short Features, Films, Documentaries and Cartoons)
 
Zainteresirani kandidati se lahko za podrobnejše informacije v zvezi z morebitno prijavo obrnejo neposredno na Veleposlaništvo Arabske republike Egipt v Sloveniji.

 

 

XI. Mednarodni glasbeni festival "Sharq taronalar"

Med 25. in 30. avgustom 2017 bo pod pokroviteljstvom Unesca v starodavnem mestu Samarkand potekal XI. Mednarodni glasbeni festival "Sharq taronalar".

 

Več informacij o festivalu

 

Rok za prijave je 1. april 2017.