Skoči na vsebino

POZIVI IN VABILA ZUNANJIH IZVAJALCEV

 

VABILA

 

Mirovni inštitut vabi na posvet  »Sovražni govor na spletu – ignorirati, spremljati ali ukrepati?«, ki bo potekal  15. junij 2017 od 10:00 do 13:00 v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana).

 

Sovražni govor na spletu je pojav, star toliko kot splet sam. Načini odzivanja nanj so različni – od pozivanja h kazenskem pregonu in zaostrovanju sankcij, do stališč, da je posamezne incidente bolje ignorirati, saj javno obsojanje posameznim primerom zagotovi več publicitete, kar ima zaradi hkratne odsotnosti kazenskega pregona kontraproduktivne učinke. Kljub temu je pomanjkanje vsakršnega odziva zaznano kot problematično, zato so se oblikovale različne iniciative, ki zapolnjujejo nastali prazni prostor. Vabljeni govorniki in govornice bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, kot so, zakaj ne prihaja do kazenskega pregona sovražnega govora ter kaj lahko v njegovi odsotnosti storijo policija, tožilstvo, civilnodružbene organizacije, raziskovalna sfera.
 
na psovetu bodo sodelovali dr. Aleš Završnik, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, mag. Tomislav Omejec, vodja sektorja splošne policije, Uprava uniformirane policije, Generalna policijska uprava, dr. Barbara Rajgelj, Fakulteta za družbene vede UL; Svet za odziv na sovražni in diskriminatorni govor, Branko Jezovšek, Direktorat za medije, Ministrstvo za kulturo in dr. Darja Fišer, Inštitut Jožef Štefan; Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL. Moderacija ter predstavitev aplikacije: dr. Neža Kogovšek Šalamon, Mirovni inštitut
 
Javni dogodek bo organiziran v okviru projekta »eMORE: Spremljanje in poročanje o sovražnem govoru v Evropi«, ki ga sofinancira Evropska komisija (generalni direktorat za pravosodje) in koordinira RISSC iz Italije. Na posvetu bo predstavljena spletna aplikacija, izdelana v okviru projekta eMORE, prek katere je mogoče beležiti in spremljati sovražni govor na spletu.
 
Po uvodnih nagovorih bo sledila diskusija z udeleženci, ob koncu pa vas vabimo na prigrizek.
Prosimo, da se na dogodek do 13. junija 2017 prijavite na naslov: irena.salmic(at)mirovni-institut.si.

______________________________________________

 

POZIVI


Mednarodni folklorni festival Ismailia International Festival of Culture and Arts 'Eighteenth Session' poziva zainteresirane glasbene in plesne folklorne skupine, da se prijavijo za sodelovanje v programu festivala, ki bo potekal od 20. do 25. avgusta 2017 v Egiptu.  Skupine lahko predstavijo izključno tradicionalno glasbo in plese svoje države. Izbrane skupine bodo sdoelovale v koncertnem programu in v delavnicah.

Festival krije stroške namestitve, prehrane in lokalni prevoz za člane sodelujočih skupin (do 15 članov). Organizator ne pokriva stroškov mednarodnih prevozov.

Rok za prijave: 1. avgust 2017.

Kontakt: ismailiafestivals@gmail.com
Več informacij (pdf, 1 MB)

 

Mednarodna likovna kolonija v Kičevem v Makedoniji
Med 8. in 22. julijem bo v Hiši umetnosti v Kičevem (Makedonija) potekala 24. mednarodna likovna kolonija.
Organizatorji krijejo stroške nočitev, prehrano in večino potrebnih materialov za izvedbo del, udeleženci pa transportne stroške.
Več informacij o koloniji in prijavi
 

 

Mednarodni center za študij varstva in restavriranja kulturnih dobrin (ICCROM) s sedežem v Rimu obvešča države članice, da bo z januarjem 2018 prosto delovno mesto generalnega direktorja centra.

Besedilo razpisa v angleškem in francoskem jeziku
Rok za prijavo: 25. junij 2017.

 

Festival kratkega filma vabi k oddaji prijav

Festival kratkega filma vabi k sodelovanju pri tretji ediciji festivala kratkega filma v Ljubljani, ki se bo odvil med 28. avgustom in 2. septembrom 2017.  Odprte so prijave za tekmovalni program kratkih filmov iz Slovenije in držav bivše Jugoslavije. Vse zainteresirane avtorje prosijo, da filme oddajo prek povezave filmfreeway.com/festival/FeKK, kjer boste našli tudi vse potrebne informacije. 

Rok za oddajo je 15. junij 2017 za ex-Yu filme in 3. julij 2017 za slovenske filme.

Za dodatne informacije pišite na press(at)kraken.si ali na info(at)kraken.si, lahko pa jih kontaktirate prek družabnih omrežij Facebook in Instagram.

 

 

Študentski kulturni festival Mood Indigo

Študentski kulturni festival Mood Indigo velja za največji študentski kulturni dogodek v azijski regiji. Organizatorji apelirajo na sodelovanje glasbenika oz. glasbenikov iz Slovenije na letošnjem festivalu, ki bo od 23. do 26. decembra potekal v Mumbaju. Organizatorji krijejo stroške nočitev, tehnično opremo, obroke. Ne krijejo pa mednarodne letalske vozovnice do Mumbaja.

Več informacij o festivalu na spletni strani https://moodi.org/#/

 

 

Evropska agencija za mala in srednje velika podjetja - EASME je objavila razpis »Podpora promociji in razvoju transnacionalnih tematskih turističnih proizvodov, povezanih s kulturnimi in kreativnimi industrijami«, v okviru katerega bo sofinancirala projekte, povezane z razvojem in spodbujanjem transnacionalnih turističnih proizvodov na področju kulturne dediščine. Sodelujejo lahko transnacionalni turistični proizvodi, ki so povezani z eno od lokacij na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Poseben poudarek je na uporabi kulturnih in kreativnih industrij pri promociji teh turističnih proizvodov in izboljšanju izkušnje za obiskovalce.
 
Za podrobnejše informacije o razpisu so na voljo na spletni strani: https://ec.europa.eu/easme/en/cos-tourcci-2017-3-03-supporting-promotion-and-development-transnational-thematic-tourism-products  
 
Rok za elektronsko oddajo prispevkov je 29. junij 2017 ob 17.00 uri (po bruseljskem času).

 

Pomoč kulturnikom pri sodelovanju z Azijo
Ob svoji dvajsetletnici Azijsko-evropska fundacija (ASEF), katere članica je tudi Slovenija, razpisuje celoletni natečaj za spodbujanje mobilnosti umetnikov in drugih delavcev na področju kulture (novinarjev, snovalcev politik, kulturnih menedžerjev) med Evropo in Azijo.
Več podatkov in prijavne obrazce najdete na tej povezavi, fundacija pa priporoča, da prijavo oddate vsaj dva meseca pred predvidenim potovanjem.
ASEF je leta 1997 ustanovilo 25 azijskih in evropskih držav z ambicijo omogočiti tesnejše sodelovanje med obema celinama, tako na ravni držav in gospodarstev kot tudi drugih dejavnosti, med drugim kulture.
Slovenski ustvarjalci so z ASEF že sodelovali pri dveh uspešnih projektih: leta 2009 je Pekarna (Maribor) pripravila odmeven projekt skupaj z Green Papaya iz Manile; mednarodni projekt Curating-In-Depth pa je potekal leta 2015 v Sloveniji od 3. do 16. maja ter v Manili (Filipini) od 27. julija do 8. avgusta – partnerji so bili ASEF, Zavod SCCA Ljubljana in Planting Rice.

Rok za prijavo: do konca leta 2017.

 

Karneval na temo pekinške opere CEEC

Ministrstvo za kulturo Ljudske republike Kitajske skupaj s pekinškimi oblastmi, pekinškim uradom za kulturo (Beijing Overseas Culture Exchange Center) in oblastmi okrožja Fengtai vabi k prijavi glasbenike/plesalce/ustvarjalce za otroke iz srednje in vzhodne Evrope na karneval na temo pekinške opere CEEC Culture and Arts Carnival between China and Central and Eastern European Countries, ki bo potekal od 30 9. - 7.10.2017 v Pekingu.

Stroške potovanja krije nastopajoči sam, stroške bivanja in potovanja na Kitajskem krije organizator (kontakt:

gumbleed(at)hotmail.comgumbleed(at)foxmail.com, bocec@bjwh.gov.cn).

Ministrstvo za kulturo RS nima v ta namen predvidenih nobenih finančnih sredstev. Zainteresirani lahko sami stopijo v kontakt s kitajskim organizatorjem. O morebitni prijavi obvestijo Ministrstvo za kulturo RS in Veleposlaništvo RS v Pekingu (kontakt na VP RS Peking: vlasta.turel(at)gov.si). 

 

 

 

 

Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov  
Egiptovsko-Arabsko združenje za kulturo, medije in umetnost v mestu Port Said med 8. in 13. oktobrom 2017 organizira 10. Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov (CAM International Festival - Short Features, Films, Documentaries and Cartoons)
 
Zainteresirani kandidati se lahko za podrobnejše informacije v zvezi z morebitno prijavo obrnejo neposredno na Veleposlaništvo Arabske republike Egipt v Sloveniji.

 

______________________________________________

 

NAPOVEDI

 

______________________________________________