Skoči na vsebino

POZIVI IN VABILA ZUNANJIH IZVAJALCEV

 

VABILA


Dokumentarni film Boris Pahor: portret svobodnega človeka

 

V okviru dneva odprtih vrat Cankarjevega doma v Ljubljani bo v četrtek, 14. septembra 2017, ob 19. uri premierno predvajan dokumentarni film Boris Pahor: portret svobodnega človeka, francoske avtorice Fabienne Issartel. Brezplačne vstopnice so na voljo v Informacijskem središču CD. 

 


Razstava fotografij in citatov Gorenje na Vrhniki, 15. maj 2017

 

Muzej in galerije mesta Ljubljane med 13. in 20. septembrom 2017 gosti razstavo fotografij in citatov Gorenje na Vrhniki, 15. maj 2017, ki je nastala v sklopu programa Moje Ljubljanice na Vrhniki, v sodelovanju s Humanističnim in umetniškim društvom »O« in občani Vrhnike. Razstavo si lahko ogledate na plakatnih mestih TAM-TAM na Trgu francoske revolucije. 
V četrtek, 14. 9. 2017 ob 18.00 Vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na Trgu francoske revolucije. Razstavo in načrte za nadaljevanje projekta Vam bodo predstavili avtorji Žiga Gruden, Andrej Marković in Irena Šinkovec.
Več informacij o projektu na www.mojaljubljanica.si.

 

______________________________________________

 

POZIVI

 

Evropske nagrade za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine


Europa Nostra je objavila poziv zbiranja predlogov za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropski Uniji. V letu 2018 bodo nagrado podelili 30 projektom znotraj štirih kategorij:
•    konzervatorstvo,
•    raziskave,
•    zasluge posameznikov ali organizacij ter
•    izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje.
Sedem od teh bo prejelo naziv Grand Prix zmagovalec in denarno nagrado 10.000 evrov,  podelili pa bodo tudi nagrado po izboru javnosti.

Rok za prijave: 1. oktober 2017

Več informacij in prijava
Video predstavitev

 

 

Razpis za umetniške rezidence v Avstriji za leto 2018

Avstrijska vlada, v sodelovanju s Kulturkontakt Austria, za leto 2018 razpisuje rezidence na Dunaju in v Salzburgu za umetnike do 40. leta starosti. Prijave so možne na eno od naslednjih področij: vizualne umetnosti, umetniška fotografija, komponiranje glasbenih del, video in medijska umetnost, književnost, literarni prevod in kulturno izobraževanje.

Več informacij in prijavni obrazec (v nemščini, v angleščini)
Rok za prijave: 18. september 2017. Prijave je potrebno poslati prek platforme: work.artists-in-residence-austria.at

 

S ciljem promocije in spodbujanja prizadevanj, znanstvenih raziskav in umetniške ustvarjalnosti, solidarnosti in razvoja nadarjenosti pri mladih podjetnikih in inovatorjih, ki si prizadevajo za izgradnjo bolj pravičnega sveta v globaliziranem svetu, in ki imajo sposobnost prevzemanja tveganj in potrebno motivacijo za družbene spremembe Fundacija princese Girone razpisuje nagrado za mlade podjetnike, znanstvenike in ustvarjalce na področju umetnosti, stare od 16 do 35 let. V kategoriji "Umetnost in književnost" se letos na razpis prvič lahko prijavijo tudi kandidati, ki bivajo v državah članicah EU (ne samo v Španji).

Podrobnejše informacije o zgoraj navedenem razpisu so dostopne na spletnem naslovu: en.fpdgi.org.
Rok za prijavo kandidature se izteče 30. oktobra 2017 ob 23.59.

 

Urad avstrijskega kanclerja v sodelovanju s KulturKontakt Austria za leto 2018 razpisuje 50 rezidenčnih mest na Dunaju in v Salzburgu, ki so namenjena vizualnim umetnikom, fotografom, ustvarjalcem na področju videa in medijev, pisateljem, literarnim prevajalcem, skladateljem ter izobraževalcem na področju umetnosti in kulture.

 

Prijavni obrazci so na voljo v angleškem in nemškem jeziku. Prijavo pošljete preko spletne platforme.

Rok za oddajo prijav: 18. september 2018.

 

 

Zavod Motovila 26. septembra 2017 v Kreativnem centru Poligon (Ljubljana) organizira »Idejni laboratorij«, tj. delavnico ustvarjalnega pristopa h kulturnim projektom, ki jo bosta izvedla vodilna litovska področna stratega Tomas Ramanauskas in Kristupas Sabolius. Dobra popotnica tudi za pripravo vloge za razpise Ustvarjalna Evropa!

Rok za prijavo: 15. september 2017, do 12. ure.

 

 

Evropska komisija je objavila Poziv za inovativne modele mikro upravljanja evropskih dediščinskih objektov oz. hiš v družinski lasti, v okviru katerega išče podizvajalca za popis omenjenih objektov.

Rok za prijavo: 13. september 2017.

 

 

Grško ministrstvo za zunanje zadeve je objavilo informacijo o razpoložljivih štipendijah za seminarje sodobnega grškega jezika in kulture za tuje državljane v šolskem letu 2017-2018.

Zainteresirani kandidati naj oddajo svojo vlogo po elektronski pošti na naslov foreigners(at)iky.gr ali jo pošljejo na naslov grških diplomatskih predstavništev v državi bivanja.

 

Podrobnejše infomacije in prijavni obrazci so na voljo na spletni strani www.iky.gr oziroma v prilogi.

Rok za oddajo vlog je 11. september 2017.

 

 

Češki inštitut za scenske umetnosti, literaturo in gledališče IDU (http://www.idu.cz/en/about-us) vabi slovenske ustvarjalce k udeležbi na Praškem kvadrienalu, največji mednarodni prireditvi, namenjeni scenografiji, kostumografiji in gledališki arhitekturi. Kvadrienale ima za seboj dolgo tradicijo uspešnih prireditev, s katerimi od leta 1967 naslavlja različne teme v povezavi z vizualno podobo gledaliških, opernih, plesnih, baletnih ter spektakelskih odrov, stavb ter arhitekture.

 

Praški kvadrienale 2019, ki bo potekal od 6. do 16. junija 2019, bo vključuje tri osrednje tekmovalne sklope: razstave držav in regij, študentska razstava ter razstava namenjena uprizoritvenemu delu, prostoru in arhitekturi, poimenovana "Gledališče našega sveta". Umetniški koncept prireditve temelji na treh osrednjih temah: domišljija, preobrazba in spomin (imagination, transformation, memory). Poleg velikega števila razstav in uprizoritev, ki bodo potekale na več kot 30 prizoriščih, bo kvadrienale tudi tokrat ponudil bogat program strokovnih delavnic, tematskih javnih razprav in drugih projektov.

Slovenija se je v okviru Praškega kvadrienala uspešno predstavila že šestkrat, nazadnje leta 2015, ko je slovensko udeležbo organiziral Slovenski gledališki inštitut. Kuratorka nacionalne sekcije je bila Barbara Novakovič Kolenc, študentsko sekcijo pa je Slovenski gledališki inštitut organiziral skupaj s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Rok za oddajo prijav: 31. oktober 2017.
Več informacij na: http://www.pq.cz/en/call-pq-2019.

 

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije je 30. junija 2017 na svoji spletni strani www.jak.rs.si objavila Javni razpis za izbor prejemnikov štipendij za ustvarjalnost za leto 2017 (v nadaljevanju: JR7–ŠTIPENDIJE–2017).
Štipendije za ustvarjalnost se podeljujejo iz naslova knjižničnega nadomestila kot oblika podpore avtorjem knjižničnega gradiva, ki je predmet javnega posojanja v splošnih knjižnicah. Namen izvajanja knjižničnega nadomestila ter štipendij za ustvarjalnost je spodbujati ustvarjalnost posameznikov na področjih kulture, na katerih se ustvarja knjižnično gradivo in ki so v javnem interesu. Knjižnično nadomestilo se ob podeljevanju štipendij za ustvarjalnost, ki so predmet tega javnega razpisa, izvaja tudi v obliki denarnih prispevkov živečim avtorjem knjižničnega gradiva za izposojo njihovih del, kar pa ni predmet tega javnega razpisa.
Štipendije za ustvarjalnost se upravičencem podeljujejo za tekoče leto.
Štipendije iz knjižničnega nadomestila za ustvarjalnost v letu 2017 bodo podeljene na naslednjih področjih: leposlovje, prevajanje, ilustracija in fotografija, glasba in avdiovizualno področje.


Razpis je odprt do 18. avgusta 2017.

Več o razpisu na spletni strani: http://www.jakrs.si/javni-razpisi-in-pozivi/razpisi-in-pozivi/jr7-stipendije-2017-328/.

 

 

Evropska komisija je objavila nov vseevropski natečaj za nagrado Altiero Spinelli za ozaveščanje: širjenje znanja o Evropi. Nagrada bo podeljena za izjemne prispevke za širjenje informacij med državljani o temeljnih vrednotah, zgodovini, ukrepih in glavnih koristih EU. Na natečaj se lahko na primer prijavijo strokovnjaki, raziskovalci, znanstveniki, pisatelji, novinarji in umetniki, ki lahko s svojim prispevkom poudarijo pomen Evrope za danes in jutri. Pobuda dopolnjuje dejavnosti Jean Monnet, ki so del programa Erasmus+ za preučevanje in raziskovanje evropskega povezovanja in razumevanju položaja Evrope v globaliziranem svetu. Komisija bo podelila šest prvih nagrad Altiero Spinelli v višini 50.000 evrov, šest drugih nagrad v višini 30.000 evrov in deset tretjih nagrad v višini 17.000 evrov.

 

Več informacij na spletni strani https://ec.europa.eu/education/calls/altiero-spinelli-prize-contest-2017_en.

Rok za oddajo namere za sodelovanje:  16. avgust 2017; rok za oddajo prijave: 2. oktober 2017.

 

 

Združenje italijanskih pisateljev (Federazione Unitaria Italiana Scrittori - FUIS) je objavilo razpis za dve pisateljski štipendiji "PENNE IN BORSA 2017", ki omogočata mladim pisateljem en mesec bivanja v kraju Casteldilago v Umbriji (bivanje s polpenzionom in štipendija v višini 500,00 eur za kritje stroškov med bivanjem, potne stroške nosi pisatelj sam). Od dveh enomesečnih štipendij je ena namenjena tujemu pisatelju katere koli nacionalnosti. Prijave z vso zahtevano spremljajočo dokumentacijo morajo biti posredovane preko Društva slovenskih pisateljev ali preko pristojnega tujega kulturnega centra, pisatelji pa lahko pošljejo prijave z vso dokumentacijo tudi neposredno na naslov organizacije, ki podeljuje štipendije (FUIS).

 

Rok za prijavo je 4. julij 2017.
Vse podrobne informacije o načinu prijave so dostopne na spletni strani:
- v italijanskem jeziku: http://www.fuis.it/penne-in-borsa-2017/
- v angleškem jeziku: http://www.italianauthors.com/literary-residencies-2017/

 


Mednarodni folklorni festival Ismailia International Festival of Culture and Arts 'Eighteenth Session' poziva zainteresirane glasbene in plesne folklorne skupine, da se prijavijo za sodelovanje v programu festivala, ki bo potekal od 20. do 25. avgusta 2017 v Egiptu.  Skupine lahko predstavijo izključno tradicionalno glasbo in plese svoje države. Izbrane skupine bodo sdoelovale v koncertnem programu in v delavnicah.

Festival krije stroške namestitve, prehrane in lokalni prevoz za člane sodelujočih skupin (do 15 članov). Organizator ne pokriva stroškov mednarodnih prevozov.

Rok za prijave: 1. avgust 2017.

Kontakt: ismailiafestivals@gmail.com
Več informacij (pdf, 1 MB)

 

Mednarodna likovna kolonija v Kičevem v Makedoniji
Med 8. in 22. julijem bo v Hiši umetnosti v Kičevem (Makedonija) potekala 24. mednarodna likovna kolonija.
Organizatorji krijejo stroške nočitev, prehrano in večino potrebnih materialov za izvedbo del, udeleženci pa transportne stroške.
Več informacij o koloniji in prijavi
 

 

Festival kratkega filma vabi k oddaji prijav

Festival kratkega filma vabi k sodelovanju pri tretji ediciji festivala kratkega filma v Ljubljani, ki se bo odvil med 28. avgustom in 2. septembrom 2017.  Odprte so prijave za tekmovalni program kratkih filmov iz Slovenije in držav bivše Jugoslavije. Vse zainteresirane avtorje prosijo, da filme oddajo prek povezave filmfreeway.com/festival/FeKK, kjer boste našli tudi vse potrebne informacije. 

Rok za oddajo je 15. junij 2017 za ex-Yu filme in 3. julij 2017 za slovenske filme.

Za dodatne informacije pišite na press(at)kraken.si ali na info(at)kraken.si, lahko pa jih kontaktirate prek družabnih omrežij Facebook in Instagram.

 

 

Študentski kulturni festival Mood Indigo

Študentski kulturni festival Mood Indigo velja za največji študentski kulturni dogodek v azijski regiji. Organizatorji apelirajo na sodelovanje glasbenika oz. glasbenikov iz Slovenije na letošnjem festivalu, ki bo od 23. do 26. decembra potekal v Mumbaju. Organizatorji krijejo stroške nočitev, tehnično opremo, obroke. Ne krijejo pa mednarodne letalske vozovnice do Mumbaja.

Več informacij o festivalu na spletni strani https://moodi.org/#/

 

 

Evropska agencija za mala in srednje velika podjetja - EASME je objavila razpis »Podpora promociji in razvoju transnacionalnih tematskih turističnih proizvodov, povezanih s kulturnimi in kreativnimi industrijami«, v okviru katerega bo sofinancirala projekte, povezane z razvojem in spodbujanjem transnacionalnih turističnih proizvodov na področju kulturne dediščine. Sodelujejo lahko transnacionalni turistični proizvodi, ki so povezani z eno od lokacij na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Poseben poudarek je na uporabi kulturnih in kreativnih industrij pri promociji teh turističnih proizvodov in izboljšanju izkušnje za obiskovalce.
 
Za podrobnejše informacije o razpisu so na voljo na spletni strani: https://ec.europa.eu/easme/en/cos-tourcci-2017-3-03-supporting-promotion-and-development-transnational-thematic-tourism-products  
 
Rok za elektronsko oddajo prispevkov je 29. junij 2017 ob 17.00 uri (po bruseljskem času).

 

Pomoč kulturnikom pri sodelovanju z Azijo
Ob svoji dvajsetletnici Azijsko-evropska fundacija (ASEF), katere članica je tudi Slovenija, razpisuje celoletni natečaj za spodbujanje mobilnosti umetnikov in drugih delavcev na področju kulture (novinarjev, snovalcev politik, kulturnih menedžerjev) med Evropo in Azijo.
Več podatkov in prijavne obrazce najdete na tej povezavi, fundacija pa priporoča, da prijavo oddate vsaj dva meseca pred predvidenim potovanjem.
ASEF je leta 1997 ustanovilo 25 azijskih in evropskih držav z ambicijo omogočiti tesnejše sodelovanje med obema celinama, tako na ravni držav in gospodarstev kot tudi drugih dejavnosti, med drugim kulture.
Slovenski ustvarjalci so z ASEF že sodelovali pri dveh uspešnih projektih: leta 2009 je Pekarna (Maribor) pripravila odmeven projekt skupaj z Green Papaya iz Manile; mednarodni projekt Curating-In-Depth pa je potekal leta 2015 v Sloveniji od 3. do 16. maja ter v Manili (Filipini) od 27. julija do 8. avgusta – partnerji so bili ASEF, Zavod SCCA Ljubljana in Planting Rice.

Rok za prijavo: do konca leta 2017.

 

Karneval na temo pekinške opere CEEC

Ministrstvo za kulturo Ljudske republike Kitajske skupaj s pekinškimi oblastmi, pekinškim uradom za kulturo (Beijing Overseas Culture Exchange Center) in oblastmi okrožja Fengtai vabi k prijavi glasbenike/plesalce/ustvarjalce za otroke iz srednje in vzhodne Evrope na karneval na temo pekinške opere CEEC Culture and Arts Carnival between China and Central and Eastern European Countries, ki bo potekal od 30 9. - 7.10.2017 v Pekingu.

Stroške potovanja krije nastopajoči sam, stroške bivanja in potovanja na Kitajskem krije organizator (kontakt:

gumbleed(at)hotmail.comgumbleed(at)foxmail.com, bocec@bjwh.gov.cn).

Ministrstvo za kulturo RS nima v ta namen predvidenih nobenih finančnih sredstev. Zainteresirani lahko sami stopijo v kontakt s kitajskim organizatorjem. O morebitni prijavi obvestijo Ministrstvo za kulturo RS in Veleposlaništvo RS v Pekingu (kontakt na VP RS Peking: vlasta.turel(at)gov.si). 

 

 

 

 

Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov  
Egiptovsko-Arabsko združenje za kulturo, medije in umetnost v mestu Port Said med 8. in 13. oktobrom 2017 organizira 10. Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov (CAM International Festival - Short Features, Films, Documentaries and Cartoons)
 
Zainteresirani kandidati se lahko za podrobnejše informacije v zvezi z morebitno prijavo obrnejo neposredno na Veleposlaništvo Arabske republike Egipt v Sloveniji.

 

______________________________________________

 

NAPOVEDI

 

______________________________________________