Skoči na vsebino

POZIVI IN VABILA ZUNANJIH IZVAJALCEV

 

VABILA

 

______________________________________________

 

POZIVI

 

Evropska komisija je objavila javno posvetovanje o Europeani, ki bo trajalo do 14. januarja 2018.

K sodelovanju so vabljeni organizacije in predstavniki javnosti, ki jih zasebno ali poklicno zanima z digitalna kulturna dediščina, zlasti Europeana, da izrazijo svoje mnenje, izkušnje in pričakovanja z Europeano in različnimi vidiki platforme. Javno posvetovanje je objavljeno na spletni strani https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/europeana.

 

Evropska komisija je objavila javno posvetovanje na temo preprečevanja lažnih novic, na katerem je mogoče sodelovati do sredine februarja 2018.

Vabljeni k sodelovanju!

 

Evropska komisija je objavila dva razpisa Kultura

*Projekti sodelovanja za leto 2018 (EACEA 32/2017) - rok: 18/01/2018 do 12.00 (CET)

*Projekti sodelovanja za leto 2018, ki se navezujejo na Evropsko leto kulturne dediščine 2018 (EACEA 35/2017) - rok: 22/11/2017 do 12.00.

Več o razpisih in prijava: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGMb9wviOeG6jMP_yGT5OZXAOSM7fmG6MfUyS1a51zLF1_8A/viewform

 

 

1. letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP)
Odprta je registracija za 1. letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP). Dogodek, ki bo potekal od 23. do 24. novembra 2017 v BMW World-u v Münchnu, skupaj organizirata Bavaria (trenutno predsedstvo EUSALP) in Evropska komisija (Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko).

Rok za registracijo je 21. november 2017.
Več informacij, vključno s programom in praktičnimi informacijami ter povezavo za registracijo, lahko najdete tukaj.

 

Zimski plesni kamp Kitajske in držav Srednje in Vzhodne Evrope v Shezhenu
Ministrstvo za kulturo Ljudske republike Kitajske je 12.10.2017 na VPE posredovalo informacijo o Zimskem plesnem kampu Kitajske in držav Srednje in Vzhodne Evrope (2018 China – CEEC Winter Dance Camp), ki bo med 16. in 31. januarjem 2018 potekal v mestu Shenzhen na Kitajskem.

 

Na kamp so vabljeni plesalci različnih profilov, v starosti med 18 in 32 let. Izbranih bo 10-12 kitajskih plesalcev in 6 plesalcev iz držav Srednje in Vzhodne Evrope.
Potrebno je plačilo prijavnice v višini 100 RMB ter v primeru udeležbe (po opravljenem izbirnem postopku) še plačilo prispevka za kamp v višini 1800 RMB. Organizator bo kril stroške nastanitve, prehrane in lokalnega transporta v času trajanja kampa.

Podrobnejše informacije o kampu in postopku prijave so v priloženem dokumentu.

Rok za prijave je 30.10.2017. 

 

 

Sarajevska zima 2018

Mednarodni center za mir kot organizator mednarodnega festivala "Sarajevska zima 2018", ki bo potekal od 7. 2. 2018 do 21. 6. 2018 v Sarajevu, vabi k sodelovanju na širokem spektru kulturnih področij, ki jih festival pokriva. Organizatorji festivala krijejo stroške nastanitve z zajtrkom, stroške lokalnega prevoza ter medijske promocije sodelujočih umetnikov.

 

Prijave so odprte do 15. novembra 2017 na spletni strani: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGMb9wviOeG6jMP_yGT5OZXAOSM7fmG6MfUyS1a51zLF1_8A/viewformRazpis za štipendije iz skladov Kerže na Akademiji za glasbo Thronton na Univerzi Južna Kalifornija v Los Angelesu

Akademija za glasbo Thronton na Univerzi Južna Kalifornija v Los Angelesu je objavila razpis za podelitev štipendij za dodiplomske študente klasične glasbe, ki bi želeli pričeti s študijem na akademiji v študijskem letu 2017/2018. 

 

Rok za oddajo prijav: 1. december 2017.

Več o informacij o razpisu

 

 

Evropske nagrade za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine

Europa Nostra je objavila poziv zbiranja predlogov za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropski Uniji. V letu 2018 bodo nagrado podelili 30 projektom znotraj štirih kategorij:
•    konzervatorstvo,
•    raziskave,
•    zasluge posameznikov ali organizacij ter
•    izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje.
Sedem od teh bo prejelo naziv Grand Prix zmagovalec in denarno nagrado 10.000 evrov,  podelili pa bodo tudi nagrado po izboru javnosti.

Rok za prijave: 1. oktober 2017

Več informacij in prijava
Video predstavitev

 

 

S ciljem promocije in spodbujanja prizadevanj, znanstvenih raziskav in umetniške ustvarjalnosti, solidarnosti in razvoja nadarjenosti pri mladih podjetnikih in inovatorjih, ki si prizadevajo za izgradnjo bolj pravičnega sveta v globaliziranem svetu, in ki imajo sposobnost prevzemanja tveganj in potrebno motivacijo za družbene spremembe Fundacija princese Girone razpisuje nagrado za mlade podjetnike, znanstvenike in ustvarjalce na področju umetnosti, stare od 16 do 35 let. V kategoriji "Umetnost in književnost" se letos na razpis prvič lahko prijavijo tudi kandidati, ki bivajo v državah članicah EU (ne samo v Španji).

Podrobnejše informacije o zgoraj navedenem razpisu so dostopne na spletnem naslovu: en.fpdgi.org.
Rok za prijavo kandidature se izteče 30. oktobra 2017 ob 23.59.

 

Zavod Motovila 26. septembra 2017 v Kreativnem centru Poligon (Ljubljana) organizira »Idejni laboratorij«, tj. delavnico ustvarjalnega pristopa h kulturnim projektom, ki jo bosta izvedla vodilna litovska področna stratega Tomas Ramanauskas in Kristupas Sabolius. Dobra popotnica tudi za pripravo vloge za razpise Ustvarjalna Evropa!

Rok za prijavo: 15. september 2017, do 12. ure.

 

 

Češki inštitut za scenske umetnosti, literaturo in gledališče IDU (http://www.idu.cz/en/about-us) vabi slovenske ustvarjalce k udeležbi na Praškem kvadrienalu, največji mednarodni prireditvi, namenjeni scenografiji, kostumografiji in gledališki arhitekturi. Kvadrienale ima za seboj dolgo tradicijo uspešnih prireditev, s katerimi od leta 1967 naslavlja različne teme v povezavi z vizualno podobo gledaliških, opernih, plesnih, baletnih ter spektakelskih odrov, stavb ter arhitekture.

 

Praški kvadrienale 2019, ki bo potekal od 6. do 16. junija 2019, bo vključuje tri osrednje tekmovalne sklope: razstave držav in regij, študentska razstava ter razstava namenjena uprizoritvenemu delu, prostoru in arhitekturi, poimenovana "Gledališče našega sveta". Umetniški koncept prireditve temelji na treh osrednjih temah: domišljija, preobrazba in spomin (imagination, transformation, memory). Poleg velikega števila razstav in uprizoritev, ki bodo potekale na več kot 30 prizoriščih, bo kvadrienale tudi tokrat ponudil bogat program strokovnih delavnic, tematskih javnih razprav in drugih projektov.

Slovenija se je v okviru Praškega kvadrienala uspešno predstavila že šestkrat, nazadnje leta 2015, ko je slovensko udeležbo organiziral Slovenski gledališki inštitut. Kuratorka nacionalne sekcije je bila Barbara Novakovič Kolenc, študentsko sekcijo pa je Slovenski gledališki inštitut organiziral skupaj s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Rok za oddajo prijav: 31. oktober 2017.
Več informacij na: http://www.pq.cz/en/call-pq-2019.


Evropska komisija je objavila nov vseevropski natečaj za nagrado Altiero Spinelli za ozaveščanje: širjenje znanja o Evropi. Nagrada bo podeljena za izjemne prispevke za širjenje informacij med državljani o temeljnih vrednotah, zgodovini, ukrepih in glavnih koristih EU. Na natečaj se lahko na primer prijavijo strokovnjaki, raziskovalci, znanstveniki, pisatelji, novinarji in umetniki, ki lahko s svojim prispevkom poudarijo pomen Evrope za danes in jutri. Pobuda dopolnjuje dejavnosti Jean Monnet, ki so del programa Erasmus+ za preučevanje in raziskovanje evropskega povezovanja in razumevanju položaja Evrope v globaliziranem svetu. Komisija bo podelila šest prvih nagrad Altiero Spinelli v višini 50.000 evrov, šest drugih nagrad v višini 30.000 evrov in deset tretjih nagrad v višini 17.000 evrov.

 

Več informacij na spletni strani https://ec.europa.eu/education/calls/altiero-spinelli-prize-contest-2017_en.

Rok za oddajo namere za sodelovanje:  16. avgust 2017; rok za oddajo prijave: 2. oktober 2017.

 

 

Študentski kulturni festival Mood Indigo

Študentski kulturni festival Mood Indigo velja za največji študentski kulturni dogodek v azijski regiji. Organizatorji apelirajo na sodelovanje glasbenika oz. glasbenikov iz Slovenije na letošnjem festivalu, ki bo od 23. do 26. decembra potekal v Mumbaju. Organizatorji krijejo stroške nočitev, tehnično opremo, obroke. Ne krijejo pa mednarodne letalske vozovnice do Mumbaja.

Več informacij o festivalu na spletni strani https://moodi.org/#/

 

 

Pomoč kulturnikom pri sodelovanju z Azijo
Ob svoji dvajsetletnici Azijsko-evropska fundacija (ASEF), katere članica je tudi Slovenija, razpisuje celoletni natečaj za spodbujanje mobilnosti umetnikov in drugih delavcev na področju kulture (novinarjev, snovalcev politik, kulturnih menedžerjev) med Evropo in Azijo.
Več podatkov in prijavne obrazce najdete na tej povezavi, fundacija pa priporoča, da prijavo oddate vsaj dva meseca pred predvidenim potovanjem.
ASEF je leta 1997 ustanovilo 25 azijskih in evropskih držav z ambicijo omogočiti tesnejše sodelovanje med obema celinama, tako na ravni držav in gospodarstev kot tudi drugih dejavnosti, med drugim kulture.
Slovenski ustvarjalci so z ASEF že sodelovali pri dveh uspešnih projektih: leta 2009 je Pekarna (Maribor) pripravila odmeven projekt skupaj z Green Papaya iz Manile; mednarodni projekt Curating-In-Depth pa je potekal leta 2015 v Sloveniji od 3. do 16. maja ter v Manili (Filipini) od 27. julija do 8. avgusta – partnerji so bili ASEF, Zavod SCCA Ljubljana in Planting Rice.

Rok za prijavo: do konca leta 2017.

 

______________________________________________

 

NAPOVEDI

 

______________________________________________