Skoči na vsebino

POZIVI IN VABILA ZUNANJIH IZVAJALCEV

 

VABILA

 

Nordic Fringe Network vabi k prijavi na enega od svojih festivalov. Zainteresirani kandidati lahko podrobnejše informacije v zvezi z morebitno prijavo pridobijo na spodaj navedenih spletnih naslovih:

Odgovore na morebitna dodatna vprašanja lahko pridobijo tudi na naslovu:
www.facebook.com/NordicFringeNet and / or www.twitter.com/nordicfringenet

Prijavni obrazec je na voljo na naslednjem naslovu: https://goo.gl/forms/8lywzQpSURFSujem1

Skrajni rok za prijavo je 5.3.2017.

 

 

Ministrstvo za kulturo Ljudske republike Kitajske skupaj s pekinškimi oblastmi, pekinškim uradom za kulturo (Beijing Overseas Culture Exchange Center) in oblastmi okrožja Fengtai vabi k prijavi glasbenike/plesalce/ustvarjalce za otroke iz srednje in vzhodne Evrope na karneval na temo pekinške opere CEEC Culture and Arts Carnival between China and Central and Eastern European Countries, ki bo potekal od 30 9. - 7.10.2017 v Pekingu.

Stroške potovanja krije nastopajoči sam, stroške bivanja in potovanja na Kitajskem krije organizator (kontakt:

gumbleed(at)hotmail.comgumbleed(at)foxmail.com, bocec@bjwh.gov.cn).

Ministrstvo za kulturo RS nima v ta namen predvidenih nobenih finančnih sredstev. Zainteresirani lahko sami stopijo v kontakt s kitajskim organizatorjem. O morebitni prijavi obvestijo Ministrstvo za kulturo RS in Veleposlaništvo RS v Pekingu (kontakt na VP RS Peking: vlasta.turel@gov.si).

 

 

Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Veleposlaništvom Indije v Republiki Sloveniji organizira predavanje Muzeji Indije: Organiziranost, vprašanja, izkušnje. Predaval bo mednarodno priznani strokovnjak s področja kulturne politike in nekdanji državni sekretar za kulturo v Indiji Jawhar Sircar, ki ima tudi ključno vlogo v oblikovanju indijske muzejske politike in je pionir obsežnih reform muzejskega sektorja v Indiji.

Predavanje bo potekalo v petek, 24. februarja 2017 ob 11. uri v upravni muzejski hiši Slovenskega etnografskega muzeja (Metelkova 2, Ljubljana).

 

 

RAZSTAVA

Knjige koprskega plemiča: knjižnica grofa Francesca Grisonija med razsvetljenstvom in risorgimentom

 

Razstava Knjige koprskega plemiča, ki bo do 25. marca na ogled v razstavni dvorani NUK, javnosti predstavlja knjižnico koprske plemiške družine Grisoni oziroma grofa Francesca Grisonija (1772–1841), s katerim je družina tudi izumrla. Skozi prizmo knjižnice in življenjskih okoliščin grofa Francesca, kolikor so nam poznane, se slika njegova osebnost na ozadju kulturne zgodovine Kopra na začetku 19. stoletja, časa, v katerem je izzvenelo izročilo razsvetljenstva 18. stoletja, katerega žarišče je bilo prav v Kopru kot središču beneške Istre. V času francoske okupacije italijanskih dežel se je s knjigo kot posrednico idej tudi v Benečiji/Venetu in Istri pod avstrijsko oblastjo začela oblikovati italianità, italijanstvo, v okviru tistega, kar italijanska strokovna literatura imenuje cultura prerisorgimentale.

 

Vse do zdaj bibliofilski nagibi in svetovljanski nazori grofa Francesca Grisonija, zadnjega potomca bogate koprske plemiške družine, ki so ga v duhu tedanjega časa in po zgledih nekaterih eruditov vodili k snovanju dragocene knjižnice, ostajajo bolj ali manj neznanka in nekakšna nema priča v mozaiku razgibane zgodovinske preteklosti in kulturne dediščine Kopra. Ob ogledu njegove knjižne zbirke v prostorih Domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice v Kopru vsakega ljubitelja in poznavalca knjižne zapuščine prevzame predvsem bogat in raznolik izbor knjižnega gradiva, ki se razteza od grških in latinskih do italijanskih klasikov, vrste zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih in literarnih del italijanskih in francoskih avtorjev ter najrazličnejših del s področja medicine in naravoslovnih ved. Prav tako preseneča pester razpon vsebin, od kartografije, pisemske in gledališke umetnosti, dnevnikov, popotniških vtisov do esejev in filozofskih razprav, ter izredna skrb za njeno zunanjo podobo (vezava, tisk, papir in druga oprema).

 

Razstava in spremno besedilo obravnavata predvsem tiste knjige iz fonda Grisoni, ki jih je grof Francesco kupil v času svojega odraslega življenja, ter manjše število starejših. Te so verjetno pripadale njegovim prednikom, na primer očetu Santu ali stricema Francescu in Antoniu.

 

Izvor nekaterih lahko ugotovimo po lastniškem vpisu na naslovnih straneh, nekatere pa je morda grof Francesco kupil na trgu antikvitet, za kar pa seveda nimamo dokazov. Iz praktičnih razlogov, pa tudi zato, ker je najverjetneje glavnino knjig zbral grof Francesco sam, imava podpisana avtorja v mislih predvsem njegovo osebno knjižnico, ki ji je s postavitvijo in ureditvijo v omarah dal podobo, kakršno ima dandanes in zaradi katere ji pripada izjemno mesto v zgodovini knjižnic na Slovenskem.

 

Avtorja razstave: Veselin Mišković (NUK) in dr. Salvator Žitko (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem)
Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Odprtost: do 25. marca 2017

 

 

Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov  

Egiptovsko-Arabsko združenje za kulturo, medije in umetnost v mestu Port Said med 8. in 13. oktobrom 2017 organizira 10. Mednarodni festival kratkometražnih filmov, filmov, dokumentarnih in risanih filmov (CAM International Festival - Short Features, Films, Documentaries and Cartoons)
 
Zainteresirani kandidati se lahko za podrobnejše informacije v zvezi z morebitno prijavo obrnejo neposredno na Veleposlaništvo Arabske republike Egipt v Sloveniji.

 

 

 

XI. Mednarodni glasbeni festival "Sharq taronalar"


Med 25. in 30. avgustom 2017 bo pod pokroviteljstvom Unesca v starodavnem mestu Samarkand potekal XI. Mednarodni glasbeni festival "Sharq taronalar".

 

Več informacij o festivalu

 

Rok za prijave je 1. april 2017. 

Mednarodni festival »Aswan International Festival for Culture and Arts«

Ministrstvo za kulturo Arabske republike Egipt organizira Mednarodni festival»Aswan International Festival for Culture and Arts«, ki bo potekal od 15. februarja 2017 do 24. februarja 2017.

Skrajni rok za prijavo je 15. januar 2017.

Podrobnejše informacije (v ang)

 

 

Razpis za poletni program namenjen menedžerjem v kulturi


Inštitut DeVos, ki deluje v sklopu univerze University of Maryland (njegov ustanovitelj pa je kulturno-kongresno središče Kennedy Center), poleti 2017 v Washingtonu v ZDA, organizira brezplačno izobraževanje namenjeno menedžerjem v kulturi.

Prijave je potrebno oddati preko spletne strani: www.devosinstitute.net.
Skrajni rok za prijavo je 1. december 2016

Podrobnejše informacije (v ang)

 

 

Poziv k prijavi slovenskih kandidatov za Evropsko nagrado za arhitekturo Philippe Rotthier

 

Fundacija Philippe Rotthier vabi slovenske kandidate za Evropsko nagrado za arhitekturo Philippe Rotthier  k prijavi na javni poziv na temo Voda, arhitektura in mesto. Informacije o pogojih sodelovanja ter kontaktni podatki organizatorja so na voljo na spletni strani Fundacije Philippe Rotthier (v angleščini).


Rok za prijavo: 30. april 2017.

 

 

 

Vabilo na 45. Mednarodni folklorni festival

Avgusta prihodnje leto bo v Burgasu v Bolgariji potekal 45. Mednarodni folklorni festival.
Organizatorji krijejo stroške nastanitve in prehrane v času trajanja festivala, pot do tja in nazaj morajo plačati udeleženci sami.

 

Rok za prijave: 20. februar 2017.

fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/Fotogalerija/2016/oktober/711_Dopis_MK_IFFestival_Burgas_10_10_16-3.pdfVeč informacij (v angleščini)
Prijavni obrazec (v angleščini)

 

 

 

Štipendije švicarske vlade za študijsko leto 2016/2017


Švicarska vlada razpisuje štipendije za študijsko leto 2016/2017 namenjene študentom, ki se bodo vpisali na doktorski ali podoktorski študij, umetnikom in raziskovalcem.


Poziv bo odprt od 3. septembra 2016, rok za prijave pa je 30. november 2016.


Več informacij


Zainteresirani morajo za prijavne obrazce kontaktirati neposredno Veleposlaništvo Švice v Ljubljani, preko e-pošte: lju.vertretung@eda.admin.ch.

 

 

 

Prvi Mednarodni slovanski paraglasbeni festival

V Moskvi bo 24. in 25. oktobra 2016 potekal prvi Mednarodni slovanski paraglasbeni festival. Organizatorji bodo udeležencem krili stroške letalske vozovnice, namestitve in prehrane.  

Prijave sprejemajo do 25. septembra 2016, na naslov rgsai@mail.ru.
Več informacij o festivalu in prijavi. 
 

 

 

Razpis za štipendije iz skladov Kerže namenjene slovenskim študentom klasične glasbe

Sredstva iz skladov, ki jih je ustanovila slovenska družina Kerže, so namenjena za kritje stroškov šolanja na Akademiji za glasbo Thornton na Univerzi Južna Kalifornija v Los Angelesu.

Razpis

Rok za oddajo prijavo: 1.december 2016.
 

 

 

 

Vabilo za sodelovanje na 9. Mednarodnem festivalu za duhovno glasbo in petje

Veleposlaništvo Arabske republike Egipt v Sloveniji vabi zainteresirane glasbene skupine, da se udeležijo 9. Mednarodnega festivala za duhovno glasbo in petje, ki bo potekal v Kairu, od 20. do 27. septembra 2016.

Več informacij in prijavni obrazec (v angleščini)

Prijave je potrebno poslati na Veleposlaništvo Arabske republike Egipt v Ljubljani (Opekarska cesta 18a, 1000 Ljubljana). 

Prijavite se na festival Sarajevska zima 2017!

 

Festival bo med 7. februarjem in 21. marcem 2017 v Sarajevu. Dodatne informacije o festivalu, ki pokriva različna področja - otroci in mladina, film in video, književnost, glasba, scenska umetnost in vizualna umetnost - so dostopne na spletni strani festivala, kjer so na voljo tudi prijavni obrazci.

 

Prijave sprejemajo do 21. oktobra 2016.

 

 

 

Prijave za mehiške mednarodne štipendije in bivanje v umetniških rezidencah

 

Objavljamo povezavo na poziv za mehiški program štipendij za umetnike/ustvarjalce (umetniške rezidence) ter za sodelavce na področju medijev), kjer so v španščini in angleščini objavljene vse informacije.

 

Rok za prijave poteče 15. 9. 2016.

 

______________________________________________

 

NAPOVEDI

 

 

______________________________________________

 

POZIVI

 

Slovenska filantropija, združenje za promocijo prostovoljstva v imenu Slovenske mreže prostovoljskih organizacij razpisuje 3. natečaj za priznanje Naj prostovoljka/prostovoljec zaposlena/i v javni upravi za leto 2015.

S priznanjem želijo izpostaviti zaposlenega v javni upravi, ki v svojem prostem času opravlja prostovoljsko delo in prispeva k promociji prostovoljstva med zaposlenimi v javni upravi, saj lahko ti zaradi svojih znanj in izkušenj pomembno prispevajo k razvoju prostovoljstva.

Izbirali bodo med kandidati, ki so zaposleni v javni upravi in sodelujejo pri prostovoljskih projektih. Kriterija za izbor sta tudi število opravljenih prostovoljskih ur kandidata v letu 2015 ter način promoviranja prostovoljstva med svojimi sodelavci.

 

Rok za prijavo je 22. april 2016, prijave lahko pošljete na naslov Slovenska filantropija, Poljanska c. 12, 1000 Ljubljana, s pripisom »NAJ PROSTOVOLJKA/EC ZAPOSLENA/I V JAVNI UPRAVI 2015«.

 

Nagrajenca bodo slavnostno razglasili na Slovesnem dnevu prostovoljstva, ki bo 19. maja 2016.

 

 

Zveza gledaliških ustvarjalcev RF vabi mlade igralce (do 35 let) na letno delavnico, kjer se bodo seznanili z raznimi veščinami (od sodobnega plesa, sabljanja, akrobatike, obvladanjem scene,…). Igralci naj bi znali ruski jezik. Zveza gledaliških ustvarjalcev RF udeležencem krije vse stroške, razen poti, zavarovanja in viz (v primeru viz je za umetnike le-ta brezplačna). Več informacij v priponki.