Skoči na vsebino

NOVICA

14. 11. 2017

Državna sekretarka Damjana Pečnik na novinarski konferenci ob dnevu slovenske hrane

Foto: MKGP

Letos že šesto leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Ta poteka vsak tretji petek v novembru, letos v petek, 17. novembra. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že sedmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja.

 

Ob tej priložnosti so namen obeleževanja dneva slovenske hrane in potek projekta Tradicionalni slovenski zajtrk na novinarski konferenci na Čebelarski zvezi Slovenije – pobudnici zajtrka - iz različnih vsebinskih vidikov medijem predstavili partnerji: mag. Dejan Židan (MKGP), ministrica Irena Majcen (MOP), Damjana Pečnik, državna sekretarka (MK), Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje (MZ), Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo na Direktoratu za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo (MIZŠ), Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, prim. prof. dr. Ivan Eržen, direktor NIJZ, Branko Meh, predsednik OZS, Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, Irena Simčič, ZRSŠ, mag. Anita Jakuš, ZZS ter dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – ZKŽP.

Državna sekretarka Damjana Pečnik je na novinarski konferenci povedala, da želi Ministrstvo za kulturo »v luči prihajajočega  evropskega leta kulturne dediščine  s sodelovanjem v medresorskem nacionalnem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk otrokom in mladim skozi kulturno-umetnostno vzgojo predstaviti raznolike izkušnje o spoznavanju naše preteklosti in tradicije ter našega vsakdana, jih motivirati in ozaveščati o tem, da je poleg zdrave hrane in gibanja za celostni razvoj posameznika pomembna tudi kakovostna »duhovna« hrana – kultura in umetnost. Skozi kulturne vsebine mladim lahko približamo trajnostni način življenja, razvijamo njihov odnos in kritično razmišljanje o okolju in prostoru, hkrati pa jih ozaveščamo o pomenu zdrave prehrane in prehranjevalnih navad. K razvoju le-teh namreč lahko pripomore tudi poznavanje prehranjevalnih običajev naših prednikov in tradicionalne domače hrane kot dela naše kulturne dediščine, ki jih otrokom in mladim lahko približamo skozi kakovostne kulturne vsebine. S sodelovanjem v projektu pa Ministrstvo za kulturo nagovarja tudi strokovne delavce v vzgojno-izobraževalnih zavodih, zdravstvu, kmetijstvu in okolju, saj želi tudi njih seznaniti z bogatim naborom kakovostnih kulturnih vsebin, ki jih na teme dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni kulturni zajtrk ponujajo kulturne ustanove.«