Skoči na vsebino

NOVICA

8. 6. 2014

Minister za kulturo o izidih referenduma o arhivski noveli: »Ljudje so nam prisluhnili in se odločili za odprte arhive«

Foto:: Nebojša Tejić / STA

Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je ob objavi neuradnih izidov referenduma o arhivski noveli dejal, da »rezultati dokazujejo, da so se državljanke in državljani odločili za odprte arhive ter da so prisluhnili našim argumentom v prid novele.« Glede nizke volilne udeležbe je minister za kulturo izpostavil, da po spremembah referendumske zakonodaje ljudje lahko izrazijo svoje stališče do vsebine referenduma tudi z neudeležbo. To pomeni, da argumenti nasprotnikov glede novele arhivskega zakona velike večine volivk in volivcev niso prepričali. Na referendumu izraženo voljo ljudstva pa je potrebno, ravno zato, ker smo zrela demokracija, spoštovati.

 

Zakon bo po besedah ministra dr. Grilca v marsičem pokazal pozitivne premike ne le za sodobno arhivsko stroko, ampak za celotno slovensko družbo. Novela odpravlja številne pomanjkljivosti obstoječega arhivskega zakona: odpravlja obveznost potrjevanja notranjih pravil za podjetja, racionalizira postopke preverjanja skladnosti strojne opreme in storitev hrambe gradiva z zahtevami zakona, ureja pa tudi možnost lastnega varstva arhivskega gradiva za javnopravne osebe. Vse to je zelo pomembno za učinkovitejšo, predvsem pa cenejšo hrambo gradiva, ki nastaja pri poslovanju, tako pri podjetjih kot pri državnih organih. Kot drugo pomembno spremembo, ki jo bo prinesel zakon, pa je minister za kulturo izpostavil razširjen dostop do nekdanjih gradiv SDV, ki bodo v neprimerno širšem obsegu dostopna vsem državljankam in državljanom na spletnih straneh, raziskovalcem pa še naprej v celoti.

 

Minister se je ob tej priložnosti tudi iskreno zahvaljuje vsem, ki so spremljali referendumsko kampanjo in na voliščih podprli predlagani zakon. »Vesel sem, da je Slovenija končno dobila sodobno, evropsko primerljivo in strokovno usklajeno novelo arhivskega zakona. Zdaj je čas, da preteklost prepustimo raziskovalcem, politikom pa naložimo odgovornost za prihodnost,« je še poudaril minister za kulturo dr. Uroš Grilc.