Skoči na vsebino

NOVICA

7. 2. 2014

Poslanica ministra za kulturo dr. Uroša Grilca ob Prešernovem dnevu

Foto: Culture.si

Spoštovani državljanke in državljani,
Spoštovane ustvarjalke in ustvarjalci na področju slovenske kulture,

 

V času dr. Franceta Prešerna smo se lahko kot upoštevanja vredna entiteta uveljavili zgolj s kulturnimi dosežki, saj lastne suverene in neodvisne države takrat še nismo imeli. Ta vez med kulturo in državo je zato pri nas posebej močna, o tem priča tudi jutrišnji praznik. Vendar pa naj Prešernov dan ne govori le o tem, kaj je kultura pomenila za naš včeraj. Kultura je namreč gonilna sila človeškega razvoja, ki spreminja družbeno resničnost, in je vredna naše podpore. Sicer zelo težko izkažemo iskrenost naše želje, ko pogosto pravimo, da se želimo zbuditi v drugačen, boljši jutri.

 

Dr. Franceta Prešerna zna za prvaka slovenske poezije oklicati sleherni slovenski šolar, četudi ga zbudimo sredi noči. Slovenskemu jeziku je podaril dostojnost in samozavest, izpostavil njegovo zmožnost, da se skozi čudovito izrazoslovje izreče o kar najbolj zapletenih stanjih človškega bivanja. Tako je slovenski šolar slišal v šoli in bral v učbenikih. Nekoliko po Prešernu, tako bo slišal in bral kasneje, je slovenska kultura ponovno odigrala vlogo krepitve naše narodne identitete – bral bo lahko o kulturnih in političnih društvih, o nerazdružljivosti napredka družbe in kulturnega udejstvovanja Slovenk in Slovencev. Bral bo o tem, kako je v težkih vojnih časih kultura osmišljala življenje v težko zapopadljivem svetu, ki ga je sovraštvo trgalo na dva, tri ali več delov.

 

O vsem tem bo bral, razumel in čutil pa bo lahko le, če mu bo slovenska kulturna ustvarjalnost blizu. Prav nič vrhunskega ne bo našel na umetnosti, prav nobenih ustvarjalnih presežkov ne bo zaznal, če ne bodo igrali na njegove strune, če jih ne bo mogel prebrati, slišati, videti, otipati, okusiti. Če mu ne bodo dostopni. Tu nastopi kulturna politika s skrbjo za dostopnost kulture in hkrati s prizadevanji za zagotovitev pogojev, v katerih ustvarjalni duh lahko deluje in daje. To je skrb zaposlenih na ministrstvu za kulturo, to je naša zaveza.


8. februar resda zaznamuje smrt najboljšega med mojstri slovenskih verzov, vendar pa na Prešernov dan ne praznujemo konca. Praznujemo in proslavljamo človeško ustvarjalnost, in ker praznujemo ustvarjalno moč izražanja, praznujemo življenje samo. Naj vas torej prijazno povabimo k udeležbi katerega od številnih kulturnih dogodkov, ki se skozi vse leto odvijajo v vaši bližini. Ustvarjalci vam lahko ponudijo veliko, na koncu pa vam bodo namenili spoštljiv priklon. Tiste, ki boste na njih nastopili v vlogi ustvarjalcev, želimo vzpodbuditi, da v svojo dejavnost, v svoj nastop, vložite ves svoj trud. Deležni boste iskrenih zahval in aplavza.


Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, smo močno vpeti v kulturno dejavnost. Primerjava z ostalimi evropskimi državami kaže, da izrazito nadpovprečno obiskujemo knjižnice, muzeje in gledališča. Tako smo v letu 2012 zabeležili več kot šestindvajset milijonov izposoj enot knjižničnega gradiva, v splošne slovenske knjižnice je včlanjena slaba tretjina prebivalstva, slovenske muzeje je obiskalo več kot milijon obiskovalcev, prav toliko pa tudi gledališča. Na drugi strani primerjava kaže tudi našo nadpovprečno angažiranost v domala vseh kulturnih dejavnostih, vse od ustvarjanja filmov ali fotografiranje, igranja glasbenega instrumenta, petja vse do kiparstva in slikarstva. Priložnosti za raziskovanje kulture pri nas so torej že sedaj izjemne in postavljajo prečko zelo visoko. Vselej pa jo je mogoče preseči.

 

Za konec Prešernovega dneva pa zgolj prijazno napotilo in nasvet – vzemite si čas, zazrite se vase in odkrili boste, da premorete nekaj neubesedljivega, nekaj, česar najverjetneje še tisto jutro niste posedovali. Odkrili boste bogastvo, kot ga lahko daje le kultura, vzeti pa vam ga ne more prav nihče. To je toliko bolj pomembno v teh časih, ki nam jih je dano živeti in preživeti.


dr. Uroš Grilc
Minister za kulturo