Skoči na vsebino

INTERVJUJI

Intervju z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar v Delu, 30. 3. 2016

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za časopis Delo pojasnila absurdnost sklepa, s katerim je vlada določila, da se štirje rudniki v zapiranju (Senovo, Kanižarica, Zagorje in Idrija) prenesejo na kulturni javni zavod CUDHg in njegove posledice za kulturni resor.

 

Besedilo intervjuja  

Intervju z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar v časopisu Naš čas, št. 13/2015

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju spregovorila o pomenu in vlogi lokalnih medijev za prebivalstvo tudi s stališča vzgajanja aktivnega državljanstva in soodločanja ljudi v javnih zadevah. Dotaknila se je tudi kulturnega utripa v Velenju.

 

Besedilo intervjuja

Ministrica za kulturo v oddaji Dobro jutro, TV Slovenija 1, 5. 1. 2016

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je bila gostja jutranjega programa TV Slovenija. Z voditeljem Igorjem Krmeljem se je pogovarjala o dosežkih ministrstva za kulturo v preteklem letu, razgrnila pa je tudi načrte in aktivnosti, ki jih bo ministrstvo izvedlo v letošnjem letu. Ni se mogla izogniti niti skorajšnjemu odprtju prenovljene Narodne galerije, za katero je sredstva prispevalo tudi ministrstvo za kulturo.

 

Posnetek oddaje (intervju od 25:00 do 34:35)

 

Intervju z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar v Demokraciji, 19. 11. 2015

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar se je z novinarjem Demokracije pogovarjala o razstavi arhitekta Maksa Fabianija na Dunaju, o investicijah v kulturno dediščino, proračunu ministrstva in financiranju Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), Borštnikovem srečanju ter očitkih in napadih, ki jih doživlja.

 

Besedilo intervjuja

Intervju z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar v Primorskih novicah,13. 11. 2015

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za Primorske novice ovrgla nekatere očitke, spregovorila o uspehih pri težavnem pridobivanju denarja za kulturo, izkoriščanju prekarcev, medijih in nalogah, ki jo še čakajo.

 

Besedilo intervjuja

Pogovor z ministrico za kulturo mag Julijano Bizjak Mlakar na spletnem portalu MMC RTVSLO, 8. 9. 2015

 

Ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar je v torek, 8. 9. 2015 sodelovala v spletni klepetalnici in videopogovoru na interaktivnem multimedijskem portalu MMC RTVSLO.

V pogovoru je poudarila, da si prizadeva za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev za projekte, s katerimi bi samozaposleni lažje sproščali svoj ustvarjalni potencial. Ministrstvu je sicer uspelo v letošnjem letu obdržati višino integralnih proračunskih sredstev, ga pa najbolj pesti dejstvo, "da kultura nima nobene prednostne naložbe, da bi lahko pričakovali evropska nepovratna sredstva." Zato si na ministrstvu prizadevamo, da bi ta denar dobili od ministrstev, ki so si uspela pridobiti prednostne naložbe za svoje projekte.

 

Videopogovor

Spletna klepetalnica

 

 

Intervju z ministrico mag. Julijano Bizjak Mlakar v Nedeljskem dnevniku, 5. 8. 2015

Ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za Nedeljski dnevnik (5. 8. 2015, str. 8) poudarila, da je jezik steber kulture, ta pa določa identiteto skupnosti. Pridružila se je tudi mnenju pesnika Cirila Zlobca, ki je dejal, da smo dobili suvereno državo, izgubljamo pa narodno identiteto.

 

Besedilo intervjuja

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar v Večeru, 1. 8. 2015

V intervjuju za časnik Večer (Večer v soboto, 1. 8. 2015, str. 2) je ministrica za kulturo spregovorila o delu ministrstva v času njenega mandata, o največjih problemih, ki se pojavljajo v kulturi in s katerimi se ministrstvo trenutno ukvarja.  

 

Besedilo intervjuja

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar v Gorenjskem glasu, 31. 7. 2015

Ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za Gorenjski glas (31. 7. 2015, str. 20) spregovorila o delu in dosežkih ministrstva za kulturo v prvem letu njenega mandata. V njem je tudi poudarila, da je za narodno zavest pomembno razumevanje širšega pomena kulture in slovenskega jezika.

 

Besedilo intervjuja

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar v reviji Jana, 28. 7. 2015

Ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za revijo Jana (28. 7. 2015, str. 16) izrazila veliko zaskrbljenost zaradi odnosa Slovencev do slovenske glasbe, jezika in do kulture nasploh. »Če namreč gojiš spoštovanje do lastne kulture, do korenin, iz katerih si zrasel, potem imaš občutek in spoštovanje tudi do drugih kultur. In lahko, ko razumeš svojo kulturo, razumeš tudi tuji - na takšen način lahko dosežemo cilje, ki so pomembni za našo skupnost,« je še poudarila. 

 

Besedilo intervjuja 

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar v Dnevniku, 3. 7. 2015

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za Dnevnik (3. 7. 2015, str. 6) povedala, da je bil namen sprememb Zakona o medijih usmerjen predvsem v zaščito "poslušalcev, da bi imeli možnost poslušati glasbo tudi v slovenskem jeziku".

 

Besedilo intervjuja

 

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, STA, 18. 12. 2014

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar verjame, da pomembnih odločitev ne gre sprejemati čez noč, saj so posledice škodljivih predlogov težko popravljive. Veliko stavi na kulturno dediščino, ki je bila doslej, kot je povedala za STA, na stranskem tiru. Računa na zagon kulturnega turizma, po njenem mnenju neizkoriščene niše.

 

Besedilo intervjuja

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar v Sobotni prilogi dela, 13. 12. 2014

Zmanjševanje javnih sredstev in uveljavljanje neoliberalnih modelov vodi v pogubo, je ena od diagnoz ministrice za kulturo mag. Julijane Bizjak Mlakar.

 

Besedilo intervjuja

 

Intervju z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar v Nedeljskem dnevniku, 12. 11. 2014

Ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar je v intervjuju za Nedeljski dnevnik (št. 46, 12. 11. 2014) izrazila veliko zaskrbljenost zaradi odnosa do kulture: "V preteklih dveh letih se je storilo vse, da bi naša kulturna dediščina propadla, da bi se omogočilo poceni privatizacijo njenih, za zasebni interes najbolj zanimivih delov."


Še posebej alarmantno je stanje na področju nepremične kulturne dediščine, kjer "prejšnja vlada oziroma minister za kulturo nista izkoristila možnosti pridobitve evropskih nepovratnih sredstev iz naslova prednostne naložbe za ohranjanje, varstvo, promocijo in razvoj kulturne dediščine."

 

Besedilo intervjuja