Skoči na vsebino

58. POSVET

58. POSVET ZA PREDSTAVNIKE CERKVA IN DRUGIH VERSKIH SKUPNOSTI, 16. 10. 2018

V torek, 16. oktobra 2018, je na Ministrstvu za kulturo potekal 58. posvet predstavnikov cerkva in drugih verskih skupnosti na temo novosti na področju varstva osebnih podatkov.

 

Novosti, povezane z uveljavitvijo Splošne evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov (angleško: GDPR - General Data Protection Regulation), je predstavila najbolj pristojna strokovnjakinja na področju varstva osebnih podatkov, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Od 25. maja 2018 dalje tudi v Sloveniji uporabljamo Splošno uredbo, ki določa nova pravila in vsem pravnim osebam, tudi verskim skupnostim, nalaga skrbnejše varstvo osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka je v predavanju odgovorila na odprte dileme, ki izhajajo tudi iz tega, da Slovenija še ni sprejela novega zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), čeprav bi ga 25. maja že morala začeti uporabljati.

 

Predstavnike verskih skupnosti sta v uvodnem delu posveta pozdravila minister za kulturo Dejan Prešiček in  dr. Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti. Udeleženci posveta pa so se uvodoma z nekaj trenutki tišine spomnili tudi nedavno preminulega novinarja Televizije Slovenija Saše Paukovića in njegovega izjemnega prispevka k poročanju o delu slovenskih verskih skupnosti.

 

Posveta so se udeležili predstavniki 19-ih verskih skupnosti in več zaposlenih Ministrstva za kulturo, ki jih zanima področje varstva osebnih podatkov.

 

- Zapis 58. posveta

 

- Izročki predavanja informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik 

 

- Program

 

- Vabilo