Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

58. POSVET

58. POSVET ZA PREDSTAVNIKE CERKVA IN DRUGIH VERSKIH SKUPNOSTI, 16. 10. 2018

V torek, 16. oktobra 2018, je na Ministrstvu za kulturo potekal 58. posvet predstavnikov cerkva in drugih verskih skupnosti na temo novosti na področju varstva osebnih podatkov.

 

Novosti, povezane z uveljavitvijo Splošne evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov (angleško: GDPR - General Data Protection Regulation), je predstavila najbolj pristojna strokovnjakinja na področju varstva osebnih podatkov, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Od 25. maja 2018 dalje tudi v Sloveniji uporabljamo Splošno uredbo, ki določa nova pravila in vsem pravnim osebam, tudi verskim skupnostim, nalaga skrbnejše varstvo osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka je v predavanju odgovorila na odprte dileme, ki izhajajo tudi iz tega, da Slovenija še ni sprejela novega zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), čeprav bi ga 25. maja že morala začeti uporabljati.

 

Predstavnike verskih skupnosti sta v uvodnem delu posveta pozdravila minister za kulturo Dejan Prešiček in  dr. Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti. Udeleženci posveta pa so se uvodoma z nekaj trenutki tišine spomnili tudi nedavno preminulega novinarja Televizije Slovenija Saše Paukovića in njegovega izjemnega prispevka k poročanju o delu slovenskih verskih skupnosti.

 

Posveta so se udeležili predstavniki 19-ih verskih skupnosti in več zaposlenih Ministrstva za kulturo, ki jih zanima področje varstva osebnih podatkov.

 

- Zapis 58. posveta

 

- Izročki predavanja informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik 

 

- Program

 

- Vabilo