Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

57. POSVET

57. POSVET ZA PREDSTAVNIKE VERSKIH SKUPNOSTI, 10. 5. 2018

Ministrstvo za kulturo, Urad za verske skupnosti, je v četrtek, 10. maja 2018, pripravilo posvet predstavnikov verskih skupnosti z naslovom Sovražni govor – od besed k dejanjem na temo implementacije Akcijskega načrta OZN za verske voditelje in (druge) akterje za preprečevanje  spodbujanja k nasilju, ki lahko povzroči grozodejstva. Predstavnike verskih skupnosti sta uvodoma pozdravila Damjana Pečnik, državna sekretarka in dr. Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti. Uvodno predavanje z naslovom Sovražni govor v slovenski kazenski zakonodaji in sodni praksi je podala dr. Katarina Bergant, višja državna tožilka in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Predavanju je sledila razprava in predstavitev Akcijskega načrta OZN za verske voditelje in (druge) akterje za preprečevanje  spodbujanja k nasilju, ki lahko povzroči grozodejstva. 

 

Predavanje dr. Katarine Bergant je bilo namenjeno razjasnitvi pojmov o sovražnem govoru: kdaj gre za sovražni govor kot kaznivo dejanje in kdaj za sovražni govor kot družbeno nesprejemljiv govor ter, kako prepoznati sovražni govor kot kaznivo dejanje in kaj lahko kot posamezniki storimo. Predstavila je elemente pregona sovražnega govora in primere tožilske in sodne prakse po 297. členu Kazenskega zakonika. Predavanju je sledila razprava predstavnikov verskih skupnosti.

 

Drugi del posveta je bil namenjen obravnavi Akcijskega načrta OZN za verske voditelje in (druge) akterje za preprečevanje  spodbujanja k nasilju, ki lahko povzroči grozodejstva. V tem dokumentu so zbrani napotki za opolnomočenje verskih skupnosti v soočenju s sovražnim govorom. Izdelavo Akcijskega načrta je sprožil t.i. »Feški proces«, ki se nanaša na vrsto posvetovanj z verskimi voditelji, verskimi in posvetnimi organizacijami, regionalnimi organizacijami in strokovnjaki s tega področja in iz vseh svetovnih ver. Posvetovanja je od aprila 2015 do decembra 2016 organiziral Urad ZN za preprečevanje genocida in za odgovornost zaščititi. Priporočila, ki jih vsebuje akcijski načrt, so izdelali verski voditelji in drugi akterji, ki so sodelovali pri teh posvetovanjih. Udeleženci posveta so si bili enotni v tem, da so priporočila Akcijskega načrta pomembna v vseh okoljih, tudi za Slovenijo.  

 

Posveta so se udeležili predstavniki 20-ih verskih skupnosti in več zaposlenih Ministrstva za kulturo, ki jih zadeva problematika sovražnega govora. 

 

- Zapis 57. posveta


- Izročki predavateljice dr. Katarine Bergant

 

- Program