Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

55. POSVET

HUMANITARNA DEJAVNOST VERSKIH SKUPNOSTI - 55. posvet predstavnikov verskih skupnosti, 2. 10. 2013

Urad za verske skupnosti je 2. oktobra 2013 organiziral 55. redni posvet predstavnikov verskih skupnosti, ki se ga je udeležilo 36 predstavnikov 22 verskih skupnosti. Tokratni posvet je potekal v obliki delavnice na temo Humanitarna dejavnost verskih skupnosti. Posvet je vodil direktor Urada za verske skupnosti dr. Gregor Lesjak.

 

Predstavnike verskih skupnosti je uvodoma nagovoril minister za kulturo dr. Uroš Grilc. Poudaril je, da je humanitarnost, ki ni zgolj usmiljenje ali miloščina, marveč etična zaveza pomagati sočloveku, da vzdrži tisto, česar brez pomoči morda ne bi, temelj, na katerem tudi v sodobnem svetu še vedno utemeljujemo svojo človečnost. več o tem

 

Vabljeni predavatelji so z različnih področij osvetlili področje humanitarnosti ter predstavili smernice, predpise, mehanizme in konkretne načine za pridobivanje namenskih sredstev za humanitarno dejavnost in socialno podjetništvo.

 

Marjeta Ferlan Istinič, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Direktorat za socialne zadeve je predstavila smernice  Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2013–2020,  zakonodajo s področja  humanitarnih organizacij ter financiranje programov.

 

Štefan Kušar, direktor FIHO (Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji) je predstavil delovanje fundacije in financiranje. več o tem

 

Katarina Banko, Ministrstvo za kulturo, Projektna skupina za izvajanje kohezijske politike je predstavila načina financiranja iz evropskih sredstev.  več o tem

 

Zorica Bukinac-Cimperšek, Ministrstvo za zunanje zadeve, Sektor za izvajanje mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarno pomoč je predstavila  izvajanje mednarodne humanitarne pomoči, s poudarkom na projektih, ki jih izvajajo slovenske nevladne organizacije.  več o tem

 

Tomislava Arhin Ana Klinar, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sektor za zaposlovanje sta predstavili zakonodajo s področja socialnega podjetništva. več o tem

 

Goran Forbici, direktor CNVOS  (Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij) je predstavil program Norveškega finančnega mehanizma.

 

Sledila je razprava, kjer so predstavniki verskih skupnosti izpostavili nekatere težave, dileme in mnenja v zvezi z njihovem delovanjem na humanitarnem področju. Izpostavili so problematiko prijavljanja verskih skupnosti v pravnoorganizacijski obliki verske skupnosti na razpise. Veliko zanimanja je bilo tudi za socialno podjetništvo, ter vprašanja v zvezi s pridobitvijo statusa humanitarne organizacije.

 

Zadnji del posveta je bil namenjen predstavitvi dobrih praks verskih skupnosti s področja humanitarnega dela. Svojo dejavnost so predstavile naslednje verske skupnosti:

-          Krščanska adventistična cerkev se je predstavila z društvom ADRA več o tem

-          Katoliško Cerkev je predstavljala Slovenska Karitas več o tem

-          Duhovna skupnost Oriš – energij narave več o tem

-          Mednarodna šola Zlatega rožnega križa LECTORIUM ROSICRUCIANUM več o tem

-          Evangeličanska cerkev AV v Republiki Sloveniji

-          Skupnost za zavest Krišne

-          Islamska skupnost v Republiki Sloveniji več o tem

-          Skupnost Baha'i Slovenije

-          Buddha Dharma – Zveza budistov v Republiki Sloveniji več o tem

-          Budistična kongregacija Dharmaling

 

Zadnji del je prikazal raznolikost in širino delovanja verskih skupnosti na humanitarnem področju. Ob zaključku so verske skupnosti izrazile zadovoljstvo na organiziranim posvetom, tako zaradi informacij, ki so ji prejele, kot tudi zaradi možnosti predstavitve svojega delovanja.