Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

RESOLUCIJA O NACIONALNEM PROGRAMU ZA JEZIKOVNO POLITIKO 2019–2023

 

JAVNA RAZPRAVA O NACIONALNEM PROGRAMU ZA JEZIKOVNO POLITIKO 2019–2023

 

Ministrstvo za kulturo objavlja osnutek Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019–2023, ki začrtuje strokovne smernice za jezikovnopolitične odločitve in ukrepe za naslednje petletno obdobje.

 

Javna razprava o tem strateškem dokumentu je v obliki javnega posveta na Ministrstvu za kulturo potekala 10. januarja 2019. Na njem so udeleženci predstavili pisni prispevek oziroma predlog, ki so ga posredovali na naslov jezikovna-politika.mk@gov.si do ponedeljka, 24. decembra 2018. Pisne prispevke v nadaljevanju objavljamo v e-zborniku.

 

Osnutek resolucije v Wordovem dokumentu

 

Program posveta

 

E-zbornik posveta – v obliki pdf.

 

 

JAVNI POSVET O NOVEM NACIONALNEM PROGRAMU ZA JEZIKOVNO POLITIKO

 

Ministrstvo za kulturo je v torek, 28. novembra 2017, pripravilo posvet o novem nacionalnem programu za jezikovno politiko.
 
Veljavna Resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko se časovno sklene v letu 2018, zato je čas za pripravo novega strateškega dokumenta, ki bo začrtal smernice za nadaljnji razvoj jezikovne politike. Ministrstvo za kulturo je v želji, da bi bil ta dokument deležen kar največjega konsenza v strokovni javnosti, zainteresirane povabilo k sodelovanju.

 

Sodelujoči so izpostavili pestro paleto tem, ki jih vključuje jezikovna politika: jezikovna zmožnost vseh skupin govorcev, sporazumevalne potrebe ljudi z invalidnostmi, raziskovanje jezikovne situacije, jezikovna opremljenost za slovenščino, različni vidiki slovenščine v javni rabi (državna uprava, RTV, visokošolski prostor, problematika jezikovnega svetovanja). Udeleženci so se strinjali, da je obstoječi nacionalni program še vedno aktualen, ob prevetritvi in redakciji posameznih poglavij, ki v luči novih okoliščin to potrebujejo.

 

Program posveta

 

E-zbornik posveta – v obliki pdf.