Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PREDSTAVITEV PODROČJA

Kultura je eno redkih področij, kjer se lahko ljudje svobodno izražajo ne glede na svoj družbeni položaj, etnično pripadnost, državljanstvo, zdravstveno stanje…, se pravi, ne glede na vse okoliščine, zaradi katerih so lahko v neenakem položaju. Ta lastnost kulture – še posebej umetnosti - omogoča posameznikom predstaviti zgodbe in videnja, v katerih se naši medsebojni odnosi predstavijo v novi, oplemeniteni luči. Alkemična lastnost kulture je nerazumevanje drugačnega sposobna preobraziti v razumevanje, zato je v procesu družbene integracije ključna.

 

V službi za kulturne raznolikosti in človekove pravice se trudimo, da bi do besede in kulturnega izraza lahko prišli tudi ljudje, ki jim je na drugih področjih družbenega življenja ta priložnost otežena. S tem bogatimo skupno zakladnico kulture in s tem namenom razvijamo in izvajamo različne ukrepe, kakršni so:
- posebni program, ki je namenjen pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupnosti,
- integracijski program, ki pomeni razvijanje in izvajanje ukrepov za kakovostno vključevanje v kulturno življenje ter
- program za dvig zaposljivosti pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture. Ta se financira s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada.

 

Služba izvaja tudi analize dostopnosti kulture za invalide, vrednoti vsa opisana prizadevanja, predlaga ukrepe ter povezuje kulturo s sorodnimi prizadevanji v mednarodnem okolju in drugih resornih politikah.

 

Vodja službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice dr. Sašo Gazdić ima ob sredah, v času uradnih ur, dan odprtih vrat, ki je namenjen pripadnikom vseh ranljivih skupin.