Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, v sredo, 7. februarja 2018, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri so bila slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada.


»Zakaj ne moremo vsega povedati z besedo?« je že pred časom ugotavljal veliki slovenski baletnik Pino Mlakar in v tem duhu je nastala tudi letošnja proslava, pri kateri sta avtorja Rosana Hribar in Gregor Luštek v ospredje postavila motiv povezovanja. V ta namen so se na odru predstavili raznovrstni glasbeno-plesni prepleti, ki so opozorili na širino, živost in potencial slovenskega kulturnega dogajanja ter počastili ustvarjalce, ki dan za dnem, ne glede na pogoje, v katerih živijo in delujejo, prispevajo, da je slovenska kultura to, kar je. Ta zanimivi mozaik umetniških govoric, od nastopajočih do nagrajencev, je spodbudno spremljala Mlakarjeva misel, ki pravi, da je doumel, »kaj je vrednost enostavnosti, kaj preprostost in veličina umetnosti in njen princip lepega.«


V umetniškem programu proslave z naslovom »Glosa«, so nastopili Simfonični orkester SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča, Baletni ansambel SNG Maribor, reperji Trkaj, Omar Naber, Mirko in Zlatan Čordić, glasbeniki Klemen Golner, Jure Rozman in Anže Langus Petrović, plesalci Ana Pandur Predin, Akim Pekunov, Maša Kastelic, Jure Bergant in Milana Chekanova ter dramska igralka Silva Čušin.
V središču pozornosti so bili nagrajenci. Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos je bilo priznanje podeljeno pesniku, dramatiku in prevajalcu Borisu A. Novaku ter baletnemu solistu, koreografu in režiserju Janezu Mejaču.


Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenskega kulturnega prostora. Spoznali smo prejemnike šestih nagrad Prešernovega sklada: snemalca Marka Brdarja, igralca Mateja Puca, dramatičarko Simono Semenič, koreografinjo Valentino Turcu, fotografa Borisa Gaberščika in intermedijsko umetnico Majo Smrekar.


Posnetek proslave

 

Fotografije proslave:  Daniel Novakovič in Nebojša Tejić / STA