Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DRŽAVNA PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

V nedeljo, 24. junija 2018, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala osrednja državna počastitev dneva državnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Predsednikovemu govoru je sledil umetniški del državne slovesnosti, ki so ga s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Ime mi je pomlad« in podnaslovom »Pesmi za ples« pripravili scenaristka in režiserka Katja Pegan, glasbenika Patrik Greblo in Igor Leonardi, scenograf Marco Juratovec in oblikovalec videa Den Baruca.
 
Kot je povedala režiserka Katja Pegan, jo je ob ustvarjanju umetniškega dela proslave vodila misel na pomlad kot prispodobo premika k življenju, rojstev, pa tudi ženske moči. Pomlad po njenih besedah prinese hrepenenje po novih začetkih in nas opogumlja, da stopimo na pot iskanja novih možnosti za svoje udejanjanje. Po svoji obliki je imel program proslave podnaslov »Pesmi za ples«. S tem je po eni strani govorila o plesnih ritmih in plesnih parih na plesišču pod odrom, po drugi pa se je želela približati obrednemu ritualu, ki slavi ustvarjalnost in prijateljstvo. V pesmih o pomladi smo slišali pevce in igralce različnih generacij -  Alya, Maja Keuc, Klemen Slakonja, Boris Cavazza, Kristjan Guček, Darja Švajger, Alenka Godec, Nuša Derenda, Tinkara Kovač, Ana Vipotnik in Andraž Hribar – v družbi odličnih glasbenih izvajalcev, na čelu z Orkestrom Slovenske vojske, razširjeno zasedbo Fake Orchestra, ki se ji je pridružil tudi mednarodno uveljavljen pianist Marko Črnčec, skupino CelloArt, zborom ČarniCe in ostalimi.Skozi odlomka iz Kosmačevega romana Pomladni dan v interpretaciji letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Mateja Puca se je proslava odprla kontemplativnosti in se iz čutnega povzpela v miselni svet, ki želi biti razumljen kot čaščenje osebne človekove svobode in intime.
 
Proslava je poskušala navdihovati tudi s čudovitimi slikami slovenskih slikark, ki predstavljajo okvir pesmim in prozi. Hkrati pa je bila 100. obletnica Narodne galerije, ki hrani omenjene slike, tudi inspiracija za kratek film Mateja Sukiča »Zadnjih sto let«, in prav tako za plesni film režiserja Matjaža Mraka in koreografinje Valentine Turcu, prav tako letošnje nagrajenke Prešernovega sklada, kjer so scenografija plesu mogočne narodne institucije, ki služijo slovenskemu človeku. Svetlobo je oblikoval Bogdan Zupan, kostumografija je bila delo Lare Kulaš, dirigenta sta bila Andreja Šolar in Patrik Greblo.
 
Na proslavi so sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske.

 

Fotografije nastopajočih na proslavi (Foto: Anže Malovrh in Stanko Gruden / STA)