Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DRŽAVNA PROSLAVA OB 70. OBLETNICI VRNITVE PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI

V petek, 15. septembra 2017, je ob mestni hiši v Novi Gorici potekala državna počastitev 70. obletnice vrnitve Primorske k matični domovini. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega Sveta Republike Slovenije gospod Mitja Bervar.

Slavnostnemu govoru je sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga je s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Gorico novo bomo dali v dar!« pripravila scenaristka in režiserka mag. Neda Rusjan Bric.

Slovenska Primorska si posebno mesto zasluži zaradi zvestobe slovenstvu in najstarejšemu antifašizmu v Evropi. 15. september je spomin na uveljavitev mirovnega sporazuma z Italijo, ko smo dobili velik del Goriške, z nastankom Svobodnega tržaškega ozemlja pa je še vedno obstajala vsaj možnost, da dobimo Trst in njegovo okolico. Letošnja  proslava ob 70. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini se je, simbolično, zgodila v Novi Gorici, saj to mesto hkrati praznuje 70. obletnico začetka gradnje. Umetniški del proslave je sledil zgodovinskim dogodkom od konca vojne do tako zaželene dokončne priključitve Primorske, 15. septembra 1947, datuma, s katerim je v veljavo stopila mirovna pogodba in z njo dogovorjena meja. Pot do vrnitve je bila težka, polna pogajanj, izid pa je bil negotov. Veselje, ki je po odločitvi navdajalo Primorce, je grenila zavest, da je del ozemlja in s tem tudi del slovenskega naroda, ki je na njem živel, pripadel drugi državi. Kljub temu se je ljudstvo z vso zavzetostjo spoprijelo z zahtevno in težavno obnovo od vojne porušene domovine. Eden večjih in zahtevnejših načrtov je bila tudi izgradnja popolnoma novega mesta na meji, kjer je bilo prebivalstvo s postavitvijo nove meje odrezano od vitalnega dela, dotedanjega centra in upravnega središča – Gorice. Izgradnje so se lotili z vsemi silami in v duhu tedanjega časa, s pomočjo številnih delovnih brigad, ki so prihitele na pomoč iz vse Jugoslavije. Popolnoma na novo zgrajeno mesto je posebnost tudi v svetovnem merilu in na to smo lahko ponosni, vendar pa je največja vrednost tega prostora v tem, da obe mejni mesti, Gorica in Nova Gorica, danes zgledno sobivata in skupaj zreta v prihodnost, kar je bilo ne nazadnje poudarjeno tudi v proslavi.

V programu so nastopili Vokalni ansambel Reunion pod vodstvom zborovodje Radovana Kokošarja, Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar, Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom dirigentke Pie Cah, Nonet Brda, Iztok Mlakar, Nikolovski, igralci Arna Hadžialjević, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nejc Cijan Garlatti in Matija Rupel ter Marko Hatlak, ki je bil tudi avtor vezne glasbe na harmoniki.

Avtorici videa, ki ga sestavljajo številni in bogati muzejski viri, pa tudi pričevanja tistih, ki so Novo Gorico gradili in v njej živijo od samega nastanka, sta bili Pila Rusjan in Valerie Wolf Gang, scenografa Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografija je bila delo Nataše Recer, oblikovanje svetlobe pa Gregorja Smrdelja.

Na proslavi so sodelovali tudi praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, zastavonoše nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki nosilci bojnih praporov slovenske policije.

 

Foto: Bor Slana in Stanko Gruden / STA