Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KNJIŽNICA

Specialna knjižnica za področje varstva kulturne dediščine

 

Vstop v COBISS

Novosti

 

Specialna knjižnica deluje v okviru INDOK centra pri Direktoratu za kulturno dediščino. Opravlja naloge osrednje strokovne knjižnice za področje varstva kulturne dediščine za Ministrstvo za kulturo in Zavod za varstvo kulturne dediščine, hkrati pa je odprta tudi za zainteresirano strokovno javnost.

 

Knjižnica je bila ustanovljena leta 1913 v sklopu takratne Centralne komisije za varstvo spomenikov za Kranjsko. Izbran in bogat knjižni fond je urejen po načelu prostega pristopa po tematskih skupinah. Osnova za ureditev po načelu prostega pristopa je UDK klasifikacija, ki je prilagojena gradivu in področju varstva dediščine. Opis sistema postavitve je uporabnikom na voljo kot zloženka.

 

Knjižnica je od leta 2000 članica kooperativnega online bibliografskega sistema COBISS, zato je lokalni katalog knjig delno dostopen prek spleta. Prek sistema COBISS so dostopne vse knjige, inventarizirane po letu 2000, delno v sistemu COBISS poteka tudi retrospektivna obdelava. Periodični fond je računalniško dostopen le v lokalnem okolju.

 

 

Gradivo:

  • 13.500 monografij (od tega 9.600 računalniško obdelanih v lokalnem okolju, drugo v sistemu COBISS),
  • 340 naslovov tekočih periodičnih publikacij (187 domačih, 159 tujih), 10.332 volumnov starih periodičnih publikacij.