Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

CANKARJEVO LETO - NOVICE

 

14. 6. 2018

 

V ponedeljkovi izdaji enega od vodilnih italijanskih časopisov, Il Sole 24 Ore (http://www.ilsole24ore.com/art/cultura/2018-06-11/montale-e-servo-bortolo-170223.shtml?uuid=AEs09t0E&refresh_ce=1) je bil objavljen članek staroste slovenske literature Borisa Pahorja o tem, kako je odkril recenzijo Cankarjevega Hlapca Jerneja, ki jo je leta 1925 objavil italijanski pesnik in Nobelov nagrajenec (1975), Eugenio Montale. Recenziji je dal  pomenljiv naslov, Suženj gospodar. Pahor v članku opisuje kako mu je  pred kratkim uspelo v prizadevanjih, da pridobi tekst Montalejeve recenzije, ki mu ga je nazadnje priskrbela  profesorica Nora Matievich. Za recenzijo je zaslužen Bobi Bazlen, ekstravagantni tržaški založnik, ki je med obema vojnama prijateljeval z Jamesom Joycem, iskal literarne talente in odkril tudi Itala Sveva in Ivana Cankarja. Bazlen je poskrbel za prevod Hlapca Jerneja - Il Servo Bortolo e il Suo Diritto - v italijanščino in tudi za zdaj znova odkrito recenzijo.
Eugenio Montale izjemno pohvali slovenskega pisatelja, tako v literarnem (čistost naracije) kot političnem pomenu in ga označi za socialno angažiranega pisatelja. A takrat mladi pesnik in pozneje slavni nobelovec doda tudi tole; "Cankar se izkazuje s svojimi  vzgojnimi cilji,  če že ne religioznimi pa zagotovo moralno svobodnjaškimi.  V tej povesti je nekaj, kar na določen način spominja na umetniško usmeritev poznega Tolstoja". Pri prevodu v slovenščino je Pahorju pomagala Marija Kacin.