Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

CANKARJEVO LETO

 

11. decembra 2018 bo minilo 100 let od mnogo prezgodnje smrti pisatelja, esejista in politika Ivana Cankarja (roj. 10. 5. 1876). Cankar je že za svojega življenja, v desetletjih po smrti pa še v večji meri obveljal za osrednjo osebnost tako slovenske proze kot dramatike v prvi polovici prejšnjega stoletja, z nekaterimi svojimi spisi in nastopi pa je pomembno zaznamoval tudi politično dogajanje vse do osamosvojitve Slovenije in na svoj način ga še danes.


Vlada Republike Slovenije je na svoji 115. seji, dne 22. decembra 2016, razglasila leto 2018 za Cankarjevo leto in imenovala častni odbor, ki bo vodil vse aktivnosti v zvezi s tem. V častni odbor so bili imenovani: predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot predsednik častnega odbora, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, mag. manag., minister za kulturo Anton Peršak, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. dr. Tadej Bajd, predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, župan občine Vrhnika Stojan Jakin, predsednik Slovenske matice prof. dr. Milček Komelj, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice Martina Rozman Salobir,  direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, direktor Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Aleš Novak, akad. dr. France Bernik in akad. dr. Janko Kos.
Člane, ki so bili imenovani glede na svojo funkcijo, ob morebitni zamenjavi nadomesti njihova naslednica ali naslednik.

 

Urad Vlade RS za komuniciranje je v jubilejnem letu posnel priložnostni film, ki prikazuje življenje in delo Ivana Cankarja.

 

Letošnje leto tako v Sloveniji praznujemo Cankarjevo leto, ki ga bomo zaznamovali s številnimi kulturnimi dogodki. Nekatere navajamo v nadaljevanju:

 

 

POOBLAŠČENI MUZEJI

 

Osrednji razstavni projekt jubilejnega Cankarjevega leta se odvija v Mestnem muzeju Ljubljana (MGML), v Cankarjevem domu (CD) in v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK). V ljubljanskem muzeju razstava Ivan Cankar nudi pregled pisateljevih življenjskih poti na postajah Vrhnika, Ljubljana, Dunaj, Trst in Rožnik. Razstava v Cankarjevem domu Ivan Cankar in Evropa – Med Shakespearom in Kafko se osredotoča na Cankarjev literarni opus v okviru evropskih literarnih vplivov in tokov, razstava v NUK-u Jaz sem Cankar - in to ti pove vse! pa pregledu obširne korespondence, ki jo tam hranijo.

 

V želji, da bi življenje in delo Ivana Cankarja aktualizirali med mlajšo publiko, pri razstavi Ivan Cankar znotraj projekta Muzej v malem, ki poteka pod okriljem MGML, sodelujejo tudi osnovnošolci OŠ Prežihov Voranc, ki so pod okriljem Animateke in Slovenskega filmskega centra pripravili animacije treh najpopularnejših črtic (Skodelica kave, Mater je zatajil, Pehar suhih hrušk) ter igrani film o Cankarjevem življenju – ti so danes del razstave Ivan Cankar v Mestnem muzeju.

 

Nov vpogled v življenje in s tem boljše poznavanje našega največjega literata pa bo najširši javnosti poskušal približati tudi septembra izdani strip Ivan Cankar avtorjev dr. Blaža Vurnika in Zorana Smiljaniča.

 

Razstavi v Mestnem muzeju in Cankarjevem domu bosta na ogled do konca februarja, na obeh prizoriščih pa ju bo spremljal bogat obrazstavni program: gledališke predstave v Cankarjevem domu (Hlapec Jernej, Pohujšanje v dolini šentflorjanski in druge), predavanja, javna vodenja za odrasle in družine, delavnice kreativnega pisanja, okrogla miza z dramskimi igralci in srečanja kreativne kavarne ter pedagoški programi za obiske z vrtčevskimi, osnovnošolskimi ali dijaškimi skupinami.

 

S priložnostnimi razstavami bodo Cankarjevo leto obeležili še:
-    Pokrajinski muzej Celje z razstavo o Cankarjevem založniku Schwentnerju;
-    Pokrajinski muzej Kočevje z razstavo o Ivanu Cankarju in Jožetu Šešku;
-    Muzej Velenje z razstavo o učiteljici Ani Lušin iz njihovih krajev, ki je bila pisateljeva ljubezen;
-    Galerija Božidar Jakac bo predstavila s Cankarjem povezana dela iz svojih zbirk;
-    Mednarodni grafični likovni center v Švicariji pripravlja razstavo in lutkovno predstavo ter delavnice za otroke pod naslovom Bela krizantema.

 

Muzeji, ki bodo v okviru rednih tedenskih ali mesečnih srečanj pripravili poseben dogodek na temo Cankarja in njegovega dela:
-    Posavski muzej Brežice pripravlja priložnostni program v sodelovanju z NVO;
-    Mestni muzej Idrija bo Cankarju posvetil enega od kavarniških večerov;
-    Medobčinski muzej Kamnik bo v okviru Maistrovih večerov organiziral literarni večer in predavanje;
-    Muzej narodne osvoboditve Maribor bo Cankarju posvetil srečanje v okviru cikla 3. sreda;
-    Pilonova galerija pripravlja program ob obletnici donacije Pilonovega kipa Cankarja;
-    Umetnostna galerija Maribor načrtuje predstavitev osnutkov Slavka Tihca za spomenik pred Cankarjevim domom.

 


KNJIŽNICE

 

Narodna in univerzitetna knjižnica

-    Razstava Jaz sem Cankar – in to ti pove vse bo na ogled med septembrom 2018 in januarjem 2019 v razstavni dvorani NUK in bo ena osrednjih razstav v Sloveniji. NUK v spremljevalnem programu razstave tudi interaktivna vodstva za šolarje in dijake, oglede Cankarjeve Ljubljane, uprizoritve za različne ciljne skupine ipd. Mlade želijo spodbuditi, da se tudi sami preizkusijo v vlogi ustvarjalcev, zato bodo organizirali literarni in video natečaj za učence 3. triade osnovne šole in dijake.
-    V letu 2018 namerava NUK pilotno vzpostaviti več tematskih zbirk, sklopov, vezanih na obletnice določenih dogodkov. Tako bodo počastili tudi stoletnico smrti pisatelja Ivana Cankarja z zbirko »Ivan Cankar Digital Classroom«. Z zbiranjem gradiva na določeno tematiko želijo pritegniti lastnike artefaktov k njihovi digitalizaciji in oddaji relevantnega gradiva v trajno e-hrambo, ter spodbuditi izgradnjo tematskih zbirk, objavo na portalu dLib.si in posredovanju na Europeano.
-    Na portalu dLib.si je že dostopna spletna učna zbirke o Ivanu Cankarju za potrebe učnih procesov v osnovni in srednji šoli (spletni naslov: http://cankar.dlib.si).

 

Splošne knjižnice

Večina slovenskih splošnih knjižnic v letu 2018 načrtuje ob tej priložnosti tematske razstave o življenju in delu Ivana Cankarja.


Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Stoto obletnico smrti Ivana Cankarja bodo obeležili s ciklusom izobraževalnih kvizov »Skodelico kave, prosim!«. Ciklus kvizov bo objavljen na spletni strani Dobreknjige.si, ponujen bo knjižicam, šolam, promovirali ga bodo preko družbenih omrežij ipd.

 

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota

Načrtujejo digitalizacijo romana Ivana Cankarja, ki ga je 30 let po izidu originala, leta 1937, v madžarski jezik prevedel Avgust Pavel - Jernej szolgalegény és az ő igazsága; Mihaszna Marko és Mátyás király (Hlapec Jernej in njegova pravica; Potepuh Marko in kralj Matjaž). Gre za prvi prevod omenjenega dela, ki je tudi glavni opus novejše slovenske literature, v madžarski jezik. Roman je bil objavljen v Budimpešti pri tedaj najuglednejši založniški hiši v reviji Nyugat (Zahod). Prevajalec Avgust Pavel je bil rojen na Cankovi, je pa večji del svojega življenja preživel na Madžarskem in si je v okviru svojega širokega raziskovalnega opusa prizadeval za osvetlitev slovensko-madžarskih kulturnih stikov.

 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v svoji rokopisni zbirki hrani 13 ohranjenih Cankarjevih pisem Karlu Slancu, plodovitemu publicistu, časnikarju in politiku, ki je imel v Novem mestu od leta 1884 pa vse do svoje smrti leta 1916 zelo uspešno odvetniško pisarno. S Cankarjem sta se seznanila v času študija na Dunaju. Karel Slanc je finančno podpiral Ivana Cankarja, o čemer pričajo tudi ohranjena pisma. Cankarjeva pisma Slancu so še posebej dragocena, ker pričajo o Cankarjevem bivanju na Dunaju in o težavah, predvsem finančnih, s katerimi se je kot pisatelj srečeval. Omenjena korespondenca je trajala od novembra 1899 do 2. aprila 1904.

 

Cankarjeva knjižnica Vrhnika

Knjižnica ima bogato domoznansko zbirko Cankarjevih del in gradiva o Ivanu Cankarju. Na spletnem domoznanskem portalu Kamra načrtujejo predstavitev Cankarjevih prvotiskov.

 

Konec leta 2017 bodo v spomin na 100-letnico Cankarjeve smrti in 60-letnico Cankarjeve knjižnice Vrhnika izdali mladinsko delo O človeku, ki je iskal srečo, ki bo pisatelja in njegovo življenje približala skozi pravljico in njegove citate, ki so danes prav tako aktualni kot so bili v času pisanja. S podporo Občine Vrhnika načrtujejo izdajo Cankarjevega koledarja 2018, kjer bodo prikazani prvotiski in razglednice Vrhnike v Cankarjevem času.

 

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne

Izvedli bodo prilagoditev nekaterih del Ivana Cankarja v zvok ali brajico, ki slepim in slabovidnim še niso dostopni, ob 100. obletnici njegove smrti.

 


JAVNI ZAVOD ARBORETUM VOLČJI POTOK

 

V okviru Cankarjevega leta bodo pripravili predavanje z naslovom »Bela krizantema«. Vsebinsko bo predstavilo krizantemo kot Cankarjevo prispodobo in širše kot cvetlico s pestro in zanimivo kulturno zgodovino. Predavanje bo izvedeno v sklopu prireditve »Ta veseli dan kulture 2018«.

 


JAVNI SKLAD ZA KULTURNE DEJAVNOSTI

 

Programsko bodo Cankarjevo leto v okviru JSKD obeležili po vsej Sloveniji predvsem v sklopu gledališke in literarne dejavnosti, smiselno pa bo obeležen tudi v Tednu ljubiteljske kulture.

V Cankarjevem letu bodo gledališke skupine spodbujali k ustvarjanju predstav, nastalih po dramah ali motivih del Ivana Cankarja. Posebno pozornost bodo posvetili mladinski populaciji v okviru projekta ŠtudenTeater, kjer bodo skupine za izhodišče vzele motive Cankarjevih dram, črtic, novel idr. Tako nastala dela bodo dopolnili s projektom Lepljenke (kolažne pesmi), nastalih na mladinskih literarno-likovnih delavnicah, ki bodo snovi in motive jemale iz Cankarjevih del. Končna produkcija obeh projektov bo na ogled v sklopu Festivala VIZIJE, festivalu mladinske kulture, maja 2018 v Novi Gorici.

 

Odraslo populacijo bodo v Cankarjevo leto pritegnili z literarnim natečajem V zavetju besede. Namenjen bo literarnim ustvarjalcem nad 30 let in v letu 2018 posvečen predstavitvi slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja ob njegovi 100-letnici smrti. Vse avtorje bodo povabili na šest regijskih srečanj, kjer bomo poleg literarnih delavnic besedo dali Cankarjevi literaturi – v interpretaciji in razmisleku o njegovem ustvarjalnem opusu. Državno srečanje V zavetju besede bo simbolno potekalo na Cankarjevi Vrhniki v soboto, 24. 11. 2018.

Teden ljubiteljske kulture se bo Cankarju poklonil z veliko nacionalno otvoritvijo, ki bo 10. maja 2018 na Brdu pri Kranju. Motivi iz Cankarjevih del bodo inovativno predstavljeni preko elementov nesnovne kulturne dediščine. Folklorna dejavnost je namreč medij med dvema svetovoma – odbranimi elementi preteklosti in sodobno scensko umetnostjo. Folklorna dejavnost, ki bo tudi osnovna tema Tedna ljubiteljske kulture, bo tako sočasno proslavila velikega Ivana Cankarja.

 


CANKARJEV DOM

 

V Cankarjevem domu (CD) bo leto 2018 na področju kulturno-umetniškega programa v znamenju 100. obletnice obeleževanja smrti Ivana Cankarja. Cankarjevo leto bodo obeležili z zelo bogatim programom v okviru festivala Cankar o Cankarju (od januarja do junija 2018), ki bo povezal skoraj vsa umetniška področja programa Cankarjeve doma. Predstave bodo smiselno uvrščene tudi v abonmaja, ki jih mladim ponuja Cankarjev dom (abonma Ivan, abonma Cankar).

 

Festival Cankar o Cankarju:

iCankar, gledališka predstava za šolarje in dijake
Režija: Maruša Kink; koprodukcija: Cankarjev dom, Zavod Margarete Schwarzwald, Mestno gledališče Ptuj
premiera: 30. 11. 2017

 

Ivan Cankar - Pohujšanje v dolini Šentflorjanski
Priredba, režija: Eduard Miler; koprodukcija: SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom
Premiera 26. januarja 2018, Gallusova dvorana

 

Cankar v stripu, gledališko-stripovski performans za šolarje tretje triade in dijake
Avtorji: Boštjan Gorenc – Pižama, Žiga X Gombač in Andrej Rozman Roza; produkcija Zavod Škrateljc v sodelovanju s Cankarjevim domom

 

Iz lepih časov (1898-1907)
Iz pisem Ivana Cankarja Anici Lušinovi

Koncertna uprizoritev
premiera: 10. 5. 2018

 

Hlapec Jernej – gledališka predstava
Dramatizacija: Primož Vitez; režija; Žiga Divjak; ostali ustvarjalci so mladi diplomanti treh umetniških akademij
predvidoma od 21. do 28. oktobra 2018

 

Ivan Cankar in Evropa / Med Shakespearom in Kafko
Velika pregledna razstava ob 100. obletnici pisateljeve smrti
Od 21. junija 2018 do 28. februarja 2019

Razstava, posvečena pisateljevemu literarnemu delu, ni le spoštljivo spominska, temveč pomeni pogled na njegov opus z evropskim ozadjem – kako je ustvarjal iz izhodišč in spodbud velikih evropskih mislecev in umetnikov od Platona do Marxa in Nietzscheja, od Shakespeara in Cervantesa do Ibsena in Zolaja ter zlasti v primerjavi z evropskimi sodobniki od Thomasa Manna do Franza Kafke.

 

V Cankarjevem letu bo v razstavnih prostorih Cankarjevega doma in Mestnega muzeja Ljubljana postavljena velika pregledna razstava, posvečena življenju in delu pisatelja Ivana Cankarja, zamišljena tudi kot jedro obeleževanja Cankarjevega jubileja na Slovenskem. Razstava, ki bo na ogled v Galeriji Cankarjevega doma, razširjena tudi na dvorano Duše Počkaj v Cankarjevem domu, bo vsebinsko povezana z razstavo o Cankarju, ki bo na ogled v MGML-Mestnem muzeju Ljubljana. Obe razstavi Cankarjev dom pripravlja v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico ter Slovenskim gledališkim inštitutom. Vsa gradiva te presežne razstave bodo dvojezična (slovensko-angleška), ob tej priložnosti bo izšel tudi vodnik po razstavi v dveh izdajah, slovenski in angleški, tako da bo dostopna širši mednarodni javnosti, saj je namen projekta med drugim tudi uvrstitev Ivana Cankarja v evropski literarni oziroma kulturni prostor.

 

Predavanja ob razstavi Ivan Cankar in Evropa – v okviru festivala Cankar o Cankarju
Razstavo v Galeriji CD bo pospremil niz predavanj za različne javnosti. Naj izpostavimo predavanje dr. Jacquesa Le Riderja,  francoskega germanista in zgodovinarja, avtorja znamenitega dela Dunajska moderna in kriza identitete, ki bo 6. decembra pripravil predavanje o paradigmah umetnosti 20. stoletja, ki določajo tudi kulturni obraz takratne Evrope, hkrati pa bo kontekstualiziral sočasne evropske tokove z našo moderno ter Cankarjevim ustvarjalnim prostorom in časom.

Na dan Cankarjeve smrti, 11. decembra, pa bo v Cankarjevem domu celodnevni mednarodni simpozij, ki bo predstavil in osvetlil obe razsežnosti Cankarjeve literarne dediščine, tako njen umetniški pomen kot večplasten nagovor naše duhovnozgodovinske sodobnosti.

 

Cikel pogovornih večerov ob uprizoritvi Pohujšanje v dolini šentflorjanski – v okviru festivala Cankar o Cankarju

Pohujšanje v dolini šentflorjanski je v slovenskih gledališčih doživelo več uspešnih uprizoritev, umetnik, ki s svojim prihodom razburi čednostne Šentflorjance, je vznemirjal tako ustvarjalce kot razlagalce tega besedila. O interpretacijah tega najmodernejšega Cankarjevega besedila ter o odnosu, ki ga ima današnja družba do umetnosti in svobodnega izražanja, bo tekla beseda na večerih, ki jih pripravlja CD.
Januar/ februar 2018

 

Predavanji ob koncertni uprizoritvi Iz lepih časov – v okviru festivala Cankar o Cankarju
Cankarjevo razmerje do žensk in erotike je bilo v njegovem odraslem življenju precej živahno in zapleteno. Ob uprizoritvi Cankarjevih pisem Anici Lušinovi Iz lepih časov so o tej temi pripravili dve predavanji.
9. in 11 maja 2018

 

Program Kulturne vzgoje
V okviru tega programa bo med drugim premierno izveden gledališko-stripovski performans Cankar v stripu, predstava Hlapec Jernej, opero za otroke Gospod in hruške in scensko kantato Sledilci svetlobe. Izvedli bodo več festivalov z uprizoritveno vsebino za najmlajše in krstno uprizorili koncertno izvedbo Iz lepih časov (1898-1907), ki temelji na korespondenci Cankarja z Anico Lovšin.

 

Kulturni bazar
Osrednja tema v letu 2018 bo Evropsko leto kulturne dediščine, posebno pozornost v programu strokovnega usposabljanja bo namenjena tudi Cankarjevemu letu 2018. Poleg enodnevne prireditve v Cankarjevem domu Kulturni bazar ostaja projekt, ki vse leto deluje kot informacijska točka za strokovne delavce vzgojno-izobraževalnih zavodov in kulturnih ustanov ter širšo javnost, ter vključuje spletno stran in e-Katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje.
5. aprila 2018, vse dvorane CD

 

Razstava Ivan Cankar ... in njegova pravica
Od 15. januarja do 5. marca 2018
Cankarjev dom pripravlja v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani razstavo o Ivanu Cankarju. Zasnovana je kot labirint s sedmimi postajami, sedmimi dogodki na Jernejevem križevem potu: poetski monologi in opisi Jernejevih stanj vse do končnega zloma. Obenem deluje razstava kot dramaturška osnova za poznejšo gledališko predstavo. Razstava ponuja določene scenografske elemente, ki jih bo uprizoritev povzela.

 


JAVNA AGENCIJA ZA KNJIGO RS

 

Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo, namenjen motiviranju osnovnošolcev in srednješolcev za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter spodbujanju obiskovanja splošnih knjižnic, bo v letu 2018 posvečen Cankarju.

 


GLEDALIŠČA

 

SNG Drama Ljubljana
-    Ivan Cankar: Hlapci; režiser Janez Pipan
-    Ivan Cankar: Pohujšanje v dolini Šentflorjanski; režiser Eduard Miler (koproducenta Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom)

 

SNG Nova Gorica
-    Ivan Cankar: Za narodov blagor

 

SNG Maribor
-    v sodelovanju z Boštjanom Gorencem Pižamo: Moj lajf, trpljenje mladega Cankarja. Drzna, hudomušna in aktualizirana interpretacija Cankarjeve povesti Moje življenje.

 

Prešernovo gledališče Kranj
-    Cankar ob zori (kompilacija)

 

Mestno gledališče Ptuj
-    iCankar, gledališka predstava za šolarje in dijake
     Režija: Maruša Kink; koprodukcija: Cankarjev dom, Zavod Margarete Schwarzwald

 

 

SLOVENSKA FILHARMONIJA

 

Koncert Cankar v glasbi
28. september 2018 ob 19.30, dvorana Marjana Kozine

 

Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije
Jera Petriček Hrastnik, dirigentka

 

spored:
Johann Strauss ml.: Netopir – izbor
Gustav Mahler: Adagietto iz 5. simfonije
Lucijan Marija Škerjanc: Mařenka
Maks Strmčnik: novo delo
Jakob Jež: Zemski rod
Karol Pahor: Očenaš hlapca Jerneja

 

SLOVENSKI GLEDALIŠKI INŠTITUT

 

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je v Cankarjevem letu 2018 partner obeh osrednjih razstav, ki ju pripravljata  Muzej in galerije mesta Ljubljana in Cankarjev dom v Ljubljani v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico in SLOGI. Cankar bo tudi ena od osrednjih vsebin predstavitve gledališkega področja na Kulturnem bazarju 2018, ki jo pripravlja SLOGI. Cankarjevi Hlapci in različne uprizoritve te ene naših najpomembnejših dram (v slovenskih profesionalnih gledališčih se je v stotih letih zvrstilo več kot 30 uprizoritev) bodo osrednja tema novembrskega znanstvenega simpozija SLOGI in Akademije za gledališče, radio film in televizijo UL. SLOGI – Gledališki muzej pripravlja tudi tematski pedagoški program in posebno Cankarjevo vodstvo po stalni razstavi Hoja za gledališčem - Od jezuitov do Cankarja.

 

 

Pestro kulturno dogajanje v okviru Cankarjevega leta se bo odvijalo tudi v njegovem rojstnem kraju Vrhniki ter drugih mestih v Sloveniji in zamejstvu.